Од кога се рачуна второ тромесечие? Утре влегувам во 4 месец. П.с ја допив фолната со јод, и сега ништо не пијам, така ми рекоа Кога ги земав, демек еден месец пиј ги, потоа нема потреба. А читам овде сите пиете нешто.. Да чекам наредниов преглед да видам дал ќе ми препиши нешто или шо да прам?
Јас колку што знам кога ја почнуваш 13тата недела влегуваш во 4ти месец, а со тоа почнува и второто тромесечие... значи со 12+1.
А јас цело време сум била во заблуда... ова ми е од калкулаторите за бременост што ги има онлајн. Мене ми излегува дека вториот триместар ми почнува на 04 Јуни, а тогаш ќе сум 12+1.
Не си вo зaблудa, тaмaн си. 12+1 влегувaш вo втoрo трoмесечие. Сметaњетo oди пo гестaциски недели, т.е лунaрни месеци кoи ги имa 10 нa брoј.
Тогаш ова е грешно? Ако е така јас влегов во 7 со 25+1 ми нема логика. 26+1 бев кога ми рече гинекологот влезе во 27ма недела а со тоа и во 7ми месец.
И јас се водам и водев по ова. Второ тромесечие почнува со 14 недела. 13+1 е полна 13та плус еден ден од 14та.
Denes bev na vtoro eho inaku sum 8+3 dena, bebeto e dobro si mrdase ama ima aritmija, matcinata rece da odam na gak kaj Livrinova i ona da me vidi, da ne ima nekoja iskustvo so vakov problem, mnogu se plasam
Ne odi na doktor da te bocnat so progesteron i ke ti dadat apcinja za podrska na bremenost i doma da lezis dodeka ne zapre iscedokot
Sega veke nemam toa bese vo tekot na nokta i toa samo malce kako tocka. A znaci ke moram sekako da odam???
Jas imav dva pati vo 5 i 7nedela samo na brisenje se bocnav i pijam dabroston sega odmaram povece i sum 13+2
Бремена сум 5 недела и 3 дена, Бев на гинеколог и ми препишаа утрогестан 200мг вагинално да ставам по едно само навечер и фолна киселина. Ги земав од аптека и таа по грешка ми дала утрогестан 100 мг. Сега не сум сигурна дали да ставам по 2 од 100 мг или да си купам утрогестан од 200мг.
Ги почнав веќе и после 2 дена користење ги видов. Почнав по 2 да ставам ама шубе ми е некако . Ке и се јавам на докторката најубаво така.