Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Malinka1$

Malinka1$ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    37
    Не, ми да даде само провен витамини , рече прерано е ќе следиме ако треба и боледување ќе пишиме.. Среда ќе ја прашам пак .. фала мамички

2. Just Women

Just Women Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    130
    Of jas odvaj cekam dali ke ima kraj na ova gadenje veke cel mesec ni jadam ni pijam barem imam vaka uteha deka sepak ke zavrsat...

На WhiteCat33, intj_girl и A.a.gj им се допаѓа ова.
  3. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    555
    И сега на моменти знае да ми се згади од нешто или да имам чувство како да ќе повратам но не повраќам ..
    Инаку беше страшно ...
    Матичната ми даде едни таблети на база на ѓумбир да ги користам доколку продолжам да повраќам, но јас не сакав да земам од таблети нешто што не морам,така да .. издржав некако хаха

4. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Здраво девојки, да се приклучам и јас во темава.
    Прва бременост со ИВФ.
    6+4 сум, за сега немам никави симптоми, ни гадење, ни повраќање и прилично убаво и расположено се чувствувам.
    Одам на работа нај нормално, пешачам до таму и назад дома(блиску ми е работата, не ми е стресна и седам)
    Е сега неколку пријателки веќе мајки ми рекоа зошто не одмарам дома барем првото тромесечие.
    И сега некако ми се створи шубе да не правам јас нешто погрешно.
    Препорака од доктор ми беше да си фунционирам нормално, да си го слушам телото, само нормално попретпазливо без напор, кревање тешко и слично.
    Доколку сака некоја да сподели како ве советувале вас за првите три месеци?
    Фалаа

На WhiteCat33, n0Limits, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    1.281
    И јас одам мила. Уживај си ако ти е лесна работата. Исто со ивф сум.

На CvetCvet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. EK2022

EK2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2022
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    157
    И јас сум со ивф, прва бременост 8+2 сум. Немам некои симптоми, само што попладне фиксно ми се спие и си дремнувам. Одам на работа, и мене докторот ми препорача да функционирам нормално, без напор и кревање тешко. Се трудам колку можам да уживам и да не мислам на симптоми. Со лесно да тераме.

На CvetCvet му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.381
    Исто сме, јас 6+5 :inlove: Со лесно, ќе си се бркаме до крај :D Мене веќе неколку дена страшно ми се лоши, веќе и си повраќав... денес главоболка една никаква цел ден, а не сакам апчиња да пијам (не ни смее до душа). Сега за сега и јас и на раб и сите други обврски со децава си ги терам. Нон-стоп сум во движење. Ако немаш проблем некој, треба најнормално да си фунционираш.. :)

На sani99 и CvetCvet им се допаѓа ова.
  8. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    1.911
    Ista sum i jas, od 5ta nedela sum so gadenje sega sum 11+2 i ovie dena po cel den mi se losi, predhodno samo koga bev gladna ili umorna ili koga nesto mi mirisase a sega denes posebno cel den mi se losi :sweat:dali ke ima kraj na ova gadenje :sweat:epten me izmacuva

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    8.203
    Има крај. Јас од некна сум 13 недела и за среќа веќе почнав да си јадам нормално, гадење слабо пак наутро имам, ама антиметил пијам. Порано џабе, не помагаше.
    Уште некои работи не ми се јадат, а сум ги јадела, пример патлиџан, сирење, месо, ама голем дел јадам. Од вода ми се гадеше претходно, а сега осеќам ненормален глад. Ќе помине, уште малце трпение, мора да се издржи.

На Just Women, mariz и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  10. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    555
    Женски здраво..
    10+3 сум,еве веќе 3 ти ден болка во кичма и јајници.. попушта на моменти но пак се враќа ..на 19ти месецоб бев на контрола на гак,тогаш бев 9+6 а докторката ми рече дека плодот одговарал за 11та недела.. петокот бев кај матичната и таа ме виде се си беше во ред но од тогаш и почнаа болките .. ми даде магнезиум само,ама не би рекла дека ми помага многу.. некоја со слично искуство?
    Читам дека е нормално да се има но се мислам да не е рано незнам од кога почнува да расте меше,да се шири матка ...? Малку Ме фаќа страв ..прва бременост ми е .. инаку сум со мало хематомче и неколку кафени исцедоци досега па поради тоа сум строго на лежење ..

Последна измена: 24 декември 2023
  11. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    1.281
    Човек да не знае дали е нормално да се има такви симптоми или да се нема.
    Иста недела сме, јас буквално ништо не осеќам дека се случува во и околу матката. Јас па се плашам зошто ништо не осеќам. И така, секој со маката.
    Јас мислам дека се нормални такви болки, а и ти потврдиле на ехо дека се е како што треба.

На Stefanija80123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    А дали почнува да ви се познава стомакот по малку? Јас имам само чувство дека имам нешто внатре, посебно навечер и како да ми се стврднува тогаш матката. Стомакот изгледа како добро да сум се најала. Некогаш па ништо не осеќам. Од симптоми само градите ми се отечени, ништо друго.
    :?:

13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    1.281
    Ништо не ми е отечено, стомаче секогаш сум имала малце и сега е истото, градите ми се нормални и сум ослабена малце, тоа претпоставувам од повраќањето.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    629
    Јас изгледам ко прејадена во мешето. Смешна сум за гледање:D инаку салам оброк сум немала, неам апетит за ништо, освен зеленчук и овошје.

На sani99 и intj_girl им се допаѓа ова.
  15. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    6.051
    Не го барајте апетитот после ќе го имате вишок. :rofl:

На mariz, Flooora96, Aschenputtel и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Madmozel84

Madmozel84 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    107
    Девојки, совет некој против гадење и мачнина, мислам почнува од сабајле само очи штом отворам па до легнување. Не е неиздржливо но е пррмачно! хелп

17. Twinkle.

Twinkle. Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    139
    Мене ми беше така. Кога готви некој, бегај во др соба да не ти мириса.
    Препорака ми беше мене од доктор да не јадам нешто што ми се гади и да не дразнам рефлекс за повраќање.
    Мораш да го издржиш тој период, знам одвратен е али мора да се издржи. Ако веќе си повраќала, гледај да јадеш цел ден ама по малку, по едно залче на 10-15 мин.
    Од лекови, не земај нешто на своја рака без консултација од матичен гинеколог.

Мојот гинеколог не ми дава да се напијам ниту парацетамол. Ми даде Антиметил, ама ми рече ако можеш без нив уште подобро. И не ги купив, си издржав.

Ако имаш главоболки утврди од што ти се. Дали од притисок, повраќање и гадење, температура. Кога ќе утврдиш кажи му на докторот твој да знае.

Исто и притисокот пази си го да не ти се качи зошто може опасно да биде. Низок не бил толку опасен.
    Доколку имаш низок притисок, ќе се напиеш кока кола или две чаши вода на екс, малку благо не премногу и ќе бидеш добра.
    Доколку имаш висок, како што кажав опасно може да биде, лимон симнува притисок.

Доколку многу повраќаш ама константно секој ден, направи крвна слика за да види докторот и ти да не запаѓаш во кетоза.

Со помин и држи се силно. Зошто мајка се издржува.

На WhiteCat33 и Madmozel84 им се допаѓа ова.
  18. Just Women

Just Women Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    130
    Jas sum 9+2 ama bas od se mi se gadi se mi mirisa nisto nemozam da jadam ni da pijam, antimetil nimalku ne pomaga.

19. Just Women

Just Women Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    130
    I jas sum ista cel mesec ne najdov lek takw da ke si trpime se :)

20. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    8.203
    Знам... 9 недела ме истошти, 2 пати на инфузија бев. 6 исто ми беше тешка, ама 9 беше ужас. Повраќање по 5 пати дневно, главоболки, без сила бев.
    После малку почна да се стабилизира. Еве 13, уште не јадам се, ама многу подобро е.

На WhiteCat33 и Just Women им се допаѓа ова.