Може и мојава греши. За инфекции вагинални или цервиксни не дај боже знам дека се опасни, веќе искусив и препорачувам антибиотик (пиев неколку ама после 12 недела). Ама ова… ни чај ни да испитам ништо не ми рече. Јас па уште толку замаена не направив на своја рака..
Ама и твојата незнам како на ехо видел бактерија, ама иди напрај си една уринокултура , барем да знаеш што и како е. Јас знам дека до 12 та недела антибиотици не се даваат, ама еве може ова е некој исклучок. Утре ќе се консултирам и со др од клиника, постручна е , плус и професор е.
Даваат и порано ако мора да се пие. Имаше и членка 5,6 недели бремена со бронхопневмонија, два типа антибиотик пие... и друга некоја знам имаше која пие антибиотик пред 12та. Цитералот е безбеден во бременост. Мене требаше за прстот да ми дадат, ама докторот по интервенцијата рече да не пијам. На преврска одам често, ми става локално антибиотик... ама да речеше да пијам, ќе пиев..
Сигурно на брисеви ти покажало бактерија, на ехо не може да се види бактерија. Без паника, чести се инфекциите во бременоста, колку се опасни и кои се опасни зависи од тоа каде се најдени и која бактерија е детектирана, тоа доктор најдобро може да ти каже. Повеќето со антибиотик после направен антибиограм се лечат.
Имаше негде пишано дека цитералот не се препорачува во бременост. Една членка пиша. Само да нема некои последици. А јас склона на уринарни инфекции и проблеми со бубрегот си имам поодамна. Брисеви чисти, се во ред, од каде искочи бактеријава незнам….
Доколку има потреба се даваат и порано од 12 недела, постои листа на антибиотици кои се безбедни во првиот триместар и воопшто во цела бременост.
Грешка моја извини, измешав. Цефалексин ми препорача мене да пијам ако требаше да пијам за прстот... за Цитералот незнам...
Така е, се пијат и порано од 12 недела доколку има потреба. Цитералот е еден од антибиотиците што е контариндикаторен во првиот триместар и не треба да се користи. Ова се зборови на матичен гинекилог и ИВФ доктор кој ми ја следи бременоста.И во самото упатство пишува да се избегнува во бременост. Сепак консултација со доктор е најрелевантно.
На ехо ме гледаше, брис не направивме. Ми ја виде бешиката и рече гледам некоја бактерија изгледа имаш (матна ли, точки ли, јас не се разбирам). И ја прашав ок, да пијам нешто? Ми рече не, не можам да ти дадам така, не знаеме која е. Не можам според ехо, рано е. Кога ќе давам крв и мокрача во 12 недела тогаш ќе видиме. Ми рече и за крвна слика е рано. Тогаш ќе ми зима брисеви. Испаднав смотана со муабетов, но пренессувам како беше. Лани се породив, поминав бременост, ваљда знам што е ехо а што брисеви. Само докторкава дали знае што видела е прашање Ќе проверам мокрача и крв задутре, на своја рака.
Да грешка моја, незнам за него. Цефалексин мене ми рекоа дека можам. Тој бил безбеден. Ама не за бактерија, за инфекција на кожа и интервенција (вадење на нокт од корен), требаше да ми го пишат. Ама докторов реши па да не ми даде... поминав без антибиотик..
Најверојатно си имала воспаление на ѕидот на бешиката, па така може да се забележи дека можно е да имаш бактерија. Цистит исто на ехо се гледа, а цистит може и од настинка и од бактерија да се случи... Синчево пред 1г на ехо на абдомен за друго бевме, па при преглед така видоа ѕидот на бешика задебелен. Ни рекоа исто да провериме мокрача, уринокултура и испадна Ешерихија Коли...
Провери си урина и направи уринокултура. Таа место да те прати во лабораторија ти кажува гледам бактерија на ехо и толку....аман веќе со докториве полуписмени
Таман работа никако, никој не е смотан со прашањата, сите само споделуваме мислења и информации, да не настанало недоразбирање со докторката, да не видела некој секрет, исцедок или слично па да се сомнева во бактерија. Направиси уринокултура и брисеви за да бидеш мирна. Јас ги правев брисевите во 10 недела поради секрет кој го приметив на влошка а терапијата ја почнав во 12 недела.Крвна слика правам секој месец од девета недела навака.
Да, те прочитав дека пиша ама не стигнав да едитирам. Како си после вадењето на ноктот? Да поминува брзо и безболно.
Разочарано Многууу грозно изгледа, ама се надевам дека кога ќе заздрави ќе е поарен. 5 дена многу крвареше, па морав да лежам и нога на високо да држам. Веќе не ме боли ич, во понеделникот една недела направив од интервенцијата и еластичен завој имам сега, стиснат јако ми е прстот. Од денес веќе нормално на цела нога газам... Инфекцијата е скроз смирена. Мислам дека докторот рече и утре на преврска пак таков завој ќе ми стави и од наредна недела најверојатно веќе без завој... Фала
Jas bev kaj Arta Bina doktorka od GAK, za prisca 1. 12+3. Ponenormalno suštestvo nemam sretnato. Me prašuva prva bremenost, vikam ne, vtora. Prvata kako beše, i odgovaram spontana, normalna uredna, spontan porod. Sega e vikam so invitro. Pa ja interesiraše kaj go pravev, kaj kogo, od koj obid, ko i lupnav prv i uspešen ko da ne veruvaše guskata. I aj pregled eho, kjuti celo vreme, ja prašav na kraj se gleda li što e, mi odgovori što ima vrska što e, i vikam nema, ama me interesira, 21 vek sme. Rezultati zapišuvaše, merki ja prašuvam vo red li e se, pošto ne sakaše da komentira pri ehito, mi odgovori imaš matičen da ti kaže Znači alal i vera na guskosta, GUSKA očupana...
Ете затоа сме таму кај што сме со здравството. Безчувствителни и ни малку емпатични доктори за жал. Не се нервирај, важно да е се добро, а на таквите како неа нека им служи на чест.