1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    1.298
    А сега каков ти е скриен шеќер ? јас сум 23та недела сега па наредна недела ќе испитам во Биотек скриен шеќер ( со првото имав и тоа бајаги 12 со проверка од прст , ама сега сакам да се проверам од вена )
    пред да останам бремена си испитав случајно скриен шеќер и ми е 3ка, а сега ќе видиме.

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.786
    Допаѓања:
    12.252
    Дали имате приметено од некоја храна помалку мачнини да имате, сокови, чаеви било што? Не можам да издржам веќе, премногу ми се гади, повраќам, не можам основни обврски низ дома да завршам, ни ручек за децата, притисокот 90 со 60, ужас сум веќе цела недела.
    Што може да ми помогне полесно да го поминам првото тромесечие?

@sani99 Во првата бременост имав скриен шеќер, пред да забременам со второто направив контрола и пак ми беше покачен. Почнав метформин, го пиев пред да забременам и продолжив и до третиот месец во бременоста. Пазев на исхрана и од тогаш 2 пати проверував во ред беше.

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    3.958
    Допаѓања:
    7.313
    Инсулинот ок ми беше, скриен шеќер уште не сум испитала.
    А зошто од прст проверка? Од вена се прави јас колку што знам, со три боцкања.
    Јас само дома кога го мерев со апаратче од прст се боцкав.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.889
    Допаѓања:
    15.296
    Антиметил да земеш, имаш и за шмукање имаш и да пиење. Мене ми помогнаа ептен. Гадни се и за шмукање ама барем знаев дека ќе ми е подобро и се оправив од нив. Затоа сега буквално како за двајца јадам.
    За притисокот јас со тој притисок живеам и ми е нормален, ама по една чаша кока кола да се напиеш, мене и со гадењето ми помагаше. Квики, соленки, тост со сирење, јогурт баланс…е на ова живеев јас.
    Пробај со антиметилот , ќе ти олесни. Викаат гадењето почнува кога бебето заживува во мешето, кога почнувало срценцето да чука.

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.786
    Допаѓања:
    12.252
    Ми текна на антиметил тие во првата бременост ги пиев ама не ми помогнаа. Ќе ги земам тие за шмукање да пробам.
    Баш тогаш почна да ми се гади, неколку дена пред да слушнеме срце. Веќе сум 10та недела ама не иде на подобро. Сабајле мусли со јогурт доручкував демек полесно и џабе, и тоа го повратив. Супа земав да варам со затнат нос го отварав тенџерето и прозори ширум отворени. Пелена на детето не можам да сменам, нема мирис што не ми смета, ужас. И со првото ми беше лошо ама вакво нешто не замислував дека постои :envy:

Притисокот до 100 со 60 максимум го качувам, пијам кока кола, благо јадам, јогурт со сол тука прочитав, кафето го откажав од едно сабајле кога го исповраќав, не знам веќе што да јадам и пијам, се ми е одвратно, а желудникот ме копа.

6. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.889
    Допаѓања:
    15.296
    Мене уште има мириси кои премногу ми сметаат. Дури и сапун за раце ако е малце појак мирис ми смета…
    Јади храна што е со најмалку мирис. Квики, потпечено лепче со путер, др ми викаше и помфрит или печен компир со сол. Се надевам дека ќе ти помогнат таблетите, верувај знам како ти е.
    Мм тој период го праќав кај мајка му да јаде, зошто ми сметаше секој мирис од се.

На maichka и Skyler им се допаѓа ова.
  7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.545
    Допаѓања:
    15.526
    @Skyler ,женски за тие што имате лошење и гадење,ви препорачувам таблети Алгорал,се грицкаат ,мене само тие ме спасија во бременоста,ниту антиметил и друго што пробав,инаку мислам дека немаше да функционирам,како мртва бев од повраќања и мачнини.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    Утрогестанот наутро кога ќе го ставите, колку време после тоа лежите? Се си мислам дека кога ќе станам како цело парче да ми излегува.

9. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.033
    Најмалку еден час лежење од ставањето на утрогестанот така ми кажа докторот

На blackdeath и Laura7 им се допаѓа ова.
  10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    А размак од вечерта и наутро колку треба да биде? Зошто јас легнувам накај 12 и тогаш ставам, а наутро рано околу 6.50 за да полежам

11. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.033
    Тоа искрено не гледав јас незнам другите а и докторот не ми напомена на коллу саати сабајле ставав од 9 до 11 зависи кога ќе станев а навечет кога ќе легнев зависи кој ден како од 23 до 02 часот

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    185
    Мислам дека се ставаат на 12 саати, јас аларм ставам и ноќеска си ставам секако треба да лежиш саат

13. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    185
    Тоа ми беше да не е примам многу дека претходно пиев од 1000 сега со Прегантол таму има 600 и гин. Ми рече од 400 да земам метилна ама јас погрешка само фолна имам земено. И сега нз кои да ги пијам дали од 1000 д ане ми се ногу дека ми останаа или обичната фолна. А до кога се пијат?

14. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    Не ми напоменаа на 12 саати, никој до сега. На 12 саати знам од аспиринот и клексанот да има разлика. Мене ми излегува на 8 саати дека ставам.

15. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    Првите три месеци се задолжителни. За второ тромесечие ако ти препорачал доктор. Инаку 1000 не е многу, таман си е. И докторот ти рекол да дозеемш 400 фолна, како надополнето на тие од прегнасол со 600. Тоа е 1000- ка, ако јас добро те сфатив.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    185
    Да така е само јас пијам од 1000 метилна и плус овие Прегантол од 600 мислам да не ми е премногу има нема веза

17. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    Дали смеам конзервирана сардина да јадам барем двапати месечно? Постам во петок и ми е навистина проблем за храна.

18. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    478
    Јас пиев 400 мг чист метил фолат и плус 400мг преку премама. Околу 10-та недела матичната ми предложи да испитам фолна и нивото беше над дозволеното. Ми рече да пијам само премама, другото не. Најдобро консултирај се со доктор.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    478
    Во бременост не се пости :) Инаку нема штета

20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    985
    Жени за сите што прашувавте за витамините, се слушнав сега со трансфузиологот мој и ја прашав. Ми рече доколку пијам и премама, во тој случај метилфолатот од 1000, да го пијам преку еден ден. Се надевам ви помогнав во дилемите :) Поздрав

На intj_girl, blackdeath и 30AlexA им се допаѓа ова.