Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    608
    Да да пола ден се осеќам како помочана тоа плус 8) дневни гледам додека сум дома да не ставам ради инфекции мењам гаки и ја по 3-4 пати на ден

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    26
    Оф, апсолутно исто се чувствувам, не сакам да одам на работа, да излезам, ручек да направам, буквално немам желба за ништо, малку подобро ми дојде што го прочитав ова.

На Трагедијаупмм, Iva.T и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.040
    Допаѓања:
    5.652
    Jas umrev od povrakanje cel den, sega i treska pocna da me faka. Ako prodolzam moram na itna zatoa sto odnemav sila.

4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    608
    Ако дигаш температура оди обавезно вечерва да те боцнат црп да изработат и крвна слика и да стават инфузија да не дехидрираш

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8
    Девојки за тие брисеви што се на крајот на прво тромесечие, мора да се носат во државна на микробиологија? Нема некоја опција за приватно? И цени ако знаете за приватно би било супер :)

6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.968
    Допаѓања:
    5.305
    Имаш опции приватно, бар Систина и Ремедика сигурно.

На Autumn05 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Veci@123

Veci@123 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    57
    Jas pravev Sistina petokot eden bris e 1650 den.

8. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8
    Може само таму да ги однесам тие што ќе ми ги направи матичната или мора таму да се земат за таму да се испитаат?

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    608
    Sistina i rezultatite se odma naredniot den

10. Veci@123

Veci@123 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    57
    Pa jas odam tamu na kontrola i doktorot ne saka da me cepkaat mnogu i zatoa on mi zema .Moze da se javis na tel broj i da prasas.Deka ako ti zeme nekoj doktor tamu ke ti naplati i pregled a pregledot e 4900den.

11. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Здраво. Од денес сум 7ма недела, трудна сум по пат на инвитро. Уште пред трансфер се боцкав со клексани, до вчера. Вчера правев хемостаза и д-димери и доктрот ми рече резултатите се ок и да престанам да се боцкам (треба да повторам хемостаза и д димери за 3 недели пак). Дали некој има со слично искуство? Да напоменам, генетски мутации немам испитано

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    608
    Јас би побарала упат и веднаш би ги испитала за да не мислиш што и како. Пре важни се … јас изгубив бременонодт од 18недели /5ти месец заради незнаење за мутации и крварење нон стоп … најтопло ти препорачувам уште утре! Клексанот не е штетен само ќе помогне а мутациите се мн мн чести од ова што читам цела година. Ти посакувам многу многу среќа :l:

На Nensi_k@#$, Ladyme и Ma4ence11 им се допаѓа ова.
  13. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Имам упат за на трансфузиологија на 20ти, тоа беше прв слободен, кај доктор Јасмина Трајкова, но упатот го извадив за хемостаза и ддимери. Дали ќе ми треба нов за мутации или можам таму да се договорам со докторката?

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    608
    Хм искрено јас ги испитував на институт за генетика во бордо бараката на клинички не знам како оди на трансфузиологија со упати

На Ma4ence11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    620
    Јас за да не чекам ги направив приватно во Авицена 2000 ден и за два дена ми стигнаа, иначе треба да ти даде гиникологот матичен упат за ману или имунологија и хумана генетика и се чека по месец дена резултат. А ако ти треба за побрзо можеш приватно.

16. @HANA@

@HANA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    103
    Zdravo zenski ❤️ jas sum 10ta nedela, veke 4 dena imam blaga bolka vo dolniot del na stomakot i belo pranje.i pisav na ginekologot odgovorot bese dodeka nemam krvarenje i silni bolki nisto ne e strasno ... terminot mi e na 29 noemvri za brisevi .... ve molam vaseto iskustvo . Pozdrav

17. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    https://avicenalab.com.mk/events_and_news/nov-proshiren-genetski-test-za-detekcija-na-tromboza/

Ovie ispituvanja, taka?

18. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    853
    Ве читам за генетските мутации... Мора сите да ги направиме?

19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    620
    Да тие, и хомоцистеин, ана, анка, и уште две на имунологија ама веднаш во 4та нед ( ги чекав недела и нешто резултатите) и хемостаза, дд мери тоа направив на трансфузиологија.

Со овие од авицена бев и кај Јани, сега ми продолжи терапија клексани за два месеци. Ми побара следно да направам хомоцистеин и тоа е приватно е околу 700 ден ако неможеш да чекаш на клиника за ден два има резултати.

20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    620
    Па јас од дамна знам за тоа фармацевт сум и направив во ковидот еднаш во ману преку една пријателка, после за да имам потврда направив приватно да не чекам на ману или клиника месец дена.
    Иначе е добра опција да направиш од две причини една се испитува генот за фолна киселина односно дали во твоето тело се активира или треба да ја земаш во готова метлирана форма за да има нормален развој на плодот. Недостаток на фолна е причина за појава на 70% од аномали на плодот поврзани со невралната туба и рбетниот мозок. Друго мутација на лејден 5 факторот и фактори на коагулација.. Ако си носител на тој ген за 30% е зголемена можност од тромбофилија односно создавање на тромби, намален проток на крв до плодот и чести абортуси.

Тоа кај нас сите гиниколози го знаат и не го применуват. Чекаат да има еден два абортуси па ајде испитувања. Зошто да не се зачува матката од абортуси, секој абортус е шок и и треба време да се регенерира а да не збориме што преживува мајката... Така да тоа е накратко.

На Baby warrior и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.