еве ме мене пак имам прашање според последната менс ми дава дека сум 7 недела +3 а во понеделникот на контрола го мереше сакусот 2 пати првото испадна 5н+6 а второто 6н (најверојатно покасна овулација) сега како да си рачунам во прашалници сум?
Мислам секако рачунаш по циклус. До крај ќе има многу измени. Јас отидов на 4+2 ми вика 5+2 си по големина и тие мерки. Значи има варијации. Сега бев 15+2 тој ми вика 16 недела си и ми закажа за 4 недели скриниг. Јас се водам по циклус.
zencinja denes mojot maticen doktor mi prepisa vo prv trimestar da zemam methyl folat i methyl b 12 ,za premama duo mi rece od vtor trimestar sega samo ovie. E sega me interesira dali nekoj gi pie zosto jas gi kupiv ama vo upatstvoto pisuva za bremeni konsultacija so doktor,pa ne mi e jasno
Претпоставувам дека имаш мутации што повлекуваат дека обичната форма на фолна и б12 не се апсорбираат во организмот па мора да се пијат во метилирана или активна форма за да имаш бенефит од нив. Исто и јас пијам метилирана форма на овие витамини, без гајле безбедни се. А овие на Солгар се одлични
Не мила,немам ни испитсно дали имам мутации никогаш,јас за тоа се зачудив зошто не обична фолна и така како да сум читала за тоа,па се надевам и доколку немам нема да прават проблем,незнам. Пиев премама дуо ми рече не тоа од втор семестар ќе почнеш сега ова доволно е
Не верувам дека би правеле проблем, тоа ти е активна форма на витаминот до која се доаѓа преку метаболни процеси на обичната форма, значи како еден чекор напред, не се мачи организмот да ја метаболира, му ја даваш како готова активна само да ја прими. Тие што сме со мутации го немаме тој ензим што ја метаболира фолната да ја донесе до активна форма па затоа мораме вака. А и двата витамини се многу важни за бременоста така да слободно штом ти ги дал докторот пиј си ги.
Скоро секоја втора ги пие. Немаш потреба да се стресираш. Витамини се. Јас пиев металирана фолна од 1000ка првите три месеци и плус премама. Само може да добиеш, ништо не губиш од овие. Фолна е тоа и витамин в12.
Истите ги пијам, докторката од систина ми рече солгар се луксузот во витамините супер се, само обично на нас со мутации ни ги препишуваат не знам зошто без индикација и метил б12 ти дале
Ова моево како дај пиши све нека има по нешто ако затреба да не фали у случај ако треба Хахаха да се насмееме малку.
@LanaDelR многу често даваат метилирана фолна затоа што повеќе се усвојува и е најдобрата форма на фолна киселина. Метил фолат има и во Фемибионот и во други пренатални витамини. Истото важи и за метил Б12, кога си со историја гледаат да те покријат, без разлика што немаш испитано мутации, особено прв триместар. За Солгар како фирма не можеш да слушнеш лошо.
Женчиња ме интересираат искуства.Јас веќе сум 9 недела од бременоста со имвитро сум.За прв скрининг слушав убави зборови за Димчев од Систина. Мојот инвитро доктор е Трајковски од Њуборн и мислам дека они не прават скрининзи таму,ќе прашам не сум сигурна. Јас ќе си одам кај матичниот секако ќе направам на државно но сакам и приватно некаде да си направам. Отприлика која недела се прави и кога да закажам за приватно ако сакам кај доктор Димчев?
Јас правев во 12та недела кај Димчев. Најубаво ти е да се јавиш од сега, зашто термини многу тешко се наоѓаат. Од 11та до 13та се прави. Што порано тоа поубаво. 12та ти е таман.