Форумџика на годината

Прв лет со авион (доживувања)

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Snow-Queen, 22 ноември 2011.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.520
    Мене пак тој дел омилен ми е :D

Ако имаш седиште во задниот дел на авионот тогаш скоро па и нема да го осетиш полетувањето и тој наклон :)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    те разбирам...
    јас после 15-20 летања, таква турбуленција сум доживеал над Украина, што наредните 3-4 пати имав уплав кога ќе седнев во авион... :|
    ама помина...

На buba4e89 и Celltica им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Е!!!
    И чаре ? :rofl:

4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Едвајчекам што побрзо да имам некоја прилика за шетање па да му ја летнам негде,преубаво чувство :(

На Bozica1980, buba4e89 и Ahoy им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Како ти помина ?

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.520
    Напред си?

Заспи.. :rofl:

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Средина.
    :rofl: Најјак совет,само не заспивам лесно.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.174
    само од себе... се погодија мирни летови...:)
    а најјаки ми се оние држави каде што им ракоплескаат на пилотите по слетување.. :rofl:

На buba4e89 и Ahoy им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.520
    Ни на средина не се осеќа нешто ептен.

Патем, прв пат кога летав имав седиште во втор или трет ред и кога достигна висина и почна да се рамни мислев дека паѓаме :rofl: А сега намерно одбирам да седам во првите редови за тој филинг :D

На hristinan12 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    :rofl:
    Јас имав еднаш напред седиште што дури и не ми се веруваше. И дека се смееше стјуардот со колегата,не сетив кога полетавме. 8-|

Ќе и речам на пријателкава да ми прави муабет,ако не диши издиши ќе вежбам. :$

На Ahoy и ninja35 им се допаѓа ова.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Има и guided meditation видеа, можеш и со тоа да пробаш, баш се вдиши издиши тие, плус одвраќаат внимание од моментот :)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.520
    Ќе ти речев пак да ги гледаш како се смешкаат ама маски ќе носат :|:rofl:

На Celltica и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Да знам, и опуштање исто. Така после турбуленцијата правев и се релаксирав. Мислам мора да се соочам со тоа.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  14. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    12.653
    Првпат летав за Германија.. Летот траеше негде околу саат и 50 минути, ама мене ми се чинеше дека бев внатре три дена пошто имам страшна фобија од висина :D Имав можност да одам и до автобус, ама реков кога тогаш мора со авион да патувам, па нека биде сега да го победам стравот :D На аеродром нели нормално не знаев ништо што како, се испобрукав малце, си ги собрав куферите не знаев дека треба да останат на таа лентата за да ги сместат во авион:rofl: Помина тоа, стигам до авионот да се качам, позади мене уште милион патници, а јас се укочив од страв.. И викам на стјуардесата јас не влегувам:rofl:
    Влегов едвај и чоекот што се погоди да седи до мене го напнав.. Малце кога ќе се замрдаше авионот го прашував а вака треба да прави или ќе загинеме? :rofl:
    Ајде на почеток океј беше летот, ама негде при крај последните пола саат беа пекол.. Страшни турбуленции имаше, буквално почнавме надоле да пропаѓаме, ги гледам и луѓето се испаничија некои почнаа и да вриштат дури..
    Си реков ајде крофно толку ти било пишано :rofl: После се оправи малце, фала Богу слетавме убаво и си викам никогаш веќе во авион.. Ко за прв лет, не ми се погоди :D Ама неизбежно е да патуваш со авиони, така да се качив уште милион пати после тоа:D

На buba4e89, Aschenputtel, hristinan12 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Јас прв пат кога летав малку се препотив, ама никој не ме забележа. ПОвеќе возбудена мислам дека бев, отколку исплашена
    Стравот беше додека се креваше авионот, после тоа гола вода
    Можеби имав среќа што немаше турбуленции.
    После тоа летав неколку пати и со мерак сум чекала да одам
    Ми недостига тоа чувство

На Idedemja, g8lQQk и krofnicka27 им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Јас за накај Мкд немав време да се занимавам со полетување бидејќи се занимавав со нешто друго. И башка цел лет јадевме чоколади со другарката :rofl:

Е на враќање :worried:
    Времето беше облачно,ладно со ветер ама се лажев себе дека дува ветер од моторите. Додека полетувавме стискав палци,место не ме држи и почна глава да ме боли. Многу врти од Софија. Абе ме скина главата.
    И некако ајде се исправивме 8-|
    Почнаа да служат и на сред служење пилотот се јави и рече да седнеме и да се врземе СИТЕ.
    Ауч :worried:
    Стјуардесава вика “Ауууу” и трча со бокалот вода што го држеше во рака. (facepalm)
    Цело време викаше “ау”.

Си викам јас во себе којзнае што е сега,се вртам жената што седеше до мене видела од прозор облаци густи и темни. ;(:sweat:;(
    Ми рече “ Врзи се и седи”
    После неколку минути штама,ете го пилотот пак “ Се е океј,патот е чист”.

Луѓе,црева ми се превртеа. Мислам :x,толкава паника за ништо.

После слушнав од стјуардите дека всушност од облаците сме скршнале од патот. Било многу густо.

:whew:

На Idedemja, Luminary и g8lQQk им се допаѓа ова.
  17. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Првиот лет ми беше кога бев тинејџерка со брат ми до Париз, сами летавме. Релацијата беше Скопје-Белград, па Белград-Париз. Се изнауживав во летовите, само на враќање од Белград кон Скопје летавме со модел на авион Тупољев ТУ154 дека немаше многу патници и кога почна да тресе дека не фати летна августовска олуја, брат ми многу се исплаши, а јас уживав. Навистина беа лоши турбуленции, сега отакако можам да споредам по низа дури изнад 100 лета досега. Такви слични турбуленции само имам доживеано со прекуокеански лет над Шри Ланка, тогаш патував со тогашниот дечко сега споруг и од сон ме дигнаа турбуленциите. Се препотив и мислев отидовме, ама ме утеши тој со неговото долгогодишно искуство на прекуокеанските летови. Сега заедно патуваме редовно кога можеме. Уживам во секој лет, особено во оние денските дека можам да се восхитувам на сите природни убавини и да ги фотографирам(zilmer)
    Често си размислувам да не вложев толку години во едукација дека од рани години ќе се насочев во некоја професија поврзана со авионската индустрија, иако секогаш велат никогаш не е доцна, но за некои професии годините и искуството се многу важен предуслов.

На andrejko82, SugarHoney, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Да бидам искрена, многу се плашев пред прв пат да летам со авион. Но, бидејќи ова патување беше на некој начин службено, немав многу избор. :wasntme:
    На аеродром стигнав неколку часа порано, од возбуда :wasntme:
    Летот помина мирно, времето се погоди добро тој ден, само ,,малку'' ветровито, и тоа се чувствуваше и за време на летот. Сепак, и турбуленциите беа дел од доживувањето. :lol:
    Направив и неколку фотографии низ прозорецот, уште ги чувам. И сега не можам да верувам дека толку се плашев... искрено, едвај чекам пак да имам можност да летам.

На buba4e89 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Прв лет икад. Немачка 2014, овој период. Патував со реис за Данска. 90+ денови во ЕУ, успат ZOLL kontrol. По завршена контрола, установено е дека треба да ја напуштам ЕУ од Немачка во рок од 7 дена. И ја напуштив, авионски. Берлин-Белград. Одам на аеродром, штама. Дојде авион, чек ин билет и ауф од таму. Тргна авионот, јас научен на адреналин, очекував некоја виша сила за да полета, а тој така нормално. Се помина во најдобар ред. На слетување аплауз за пилотот за мекото слетување. Берлин - Белград 2 часа. Белград - Скопје 8часа со реисот. Шта да Ви причам :D

20. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ајде да ја разбудам темата затоа што ми треба совет што како се прави од моментот кога ја купуваш картата па на аеродром во Скопје и се до слетување (во мојов случај во Германија). Како иде целата постапка со багаж, проверки, чекирање и на крај слетување земање багажот и така понатака… прв пат летам, имам чувство дека ќе се изгубам на аеродромите затоа што не знам што како иде пред летањето и слетувањето. Секоја информација ќе ми помогне да не се погубам таму сама