Мојата е мала нема ни 2 години и уште не и допуштам што сака да јаде по гости, т.е. ако е нешто што сметам дека смее да го јаде ја прашувам, а ако е нешто што не смее не и давам и не ја нудам. Најмногу страв имам од пусти алергии, ама јадела и чипсови и грицки и благо, едино чоколади ради лешник и салами забранувам. Ама на 4+ години мислам дека нејзе ќе ја прашам дали сака. Ти извади си грицки, чоколадо, овошје, па ако сака детето нека си земе. Не гледам биг дил од каснување нешто ван сериски само по гости. Но, во принцип можно е стварно се тоа од детето вистински да не јаде и за да не ти ствараат непотребни обврски родителите ти рекле едноставно остави не нуди. И мене не ми се свиѓа како тоа звучи во присуство на детето. Не затоа што ќе му ја намалат желбата, веќе е големо да се изјасни, повеќе од аспект на критикување и дека тоа што го прави и така се осеќа не е нормално.
Јас реагирам вака кога му нудат храна Знаете зошто? Што и да му се понуди почнува лудило со плачки ( и еве не знам зошто така реагира никогаш не го форсирам или на сила да јаде...ама ете) И уште еден случај на золвата така беше детенцето
Нема(ше) плачки и нема детето алергии и слично. Едноставно си седеше настрана. Јас повеќе го размислував психичкиот момент дали целиот тој разговор и постојано повторуваше Х не јади ова, не јади она влијае негативно врз детето и може и баш ради тоа одбива храна или да проба нешто ново.
Има шанси, ама и се ставам од страна на родителите малку незгодно е да дете што не јаде ништо а сепак кој и да е ќе сака да му угоди на гостинчето. Е сега ако му бранат буквално да не јаде чипс, грицки, благо или слично. Кога тогаш само ќе побара и ќе дојде момент кога нема да можат да му забрануваат
Смоки како смоки не е ништо страшно, ќерка ми е пицајзла. Добива нервни сломови од што и останува на рачето и знае да направи драма од тоа. Си чувам нерви затоа не давам од тие смоки да ја нудат
Па позитивно сигурно не влијае и да, мислам дека им се прави така аверзија, поготово па на таа возраст. Мојата е тандем со братучетка и во нејадење. Е она е поголема и разбира. Баба и кога ќе почне да реди колку не јаде, па други колку јаделе, мене ми врие крвта, не па нејзе што збори и тоа пред нејзе, му се приметува на детето, дури и се лути. Стално ги опоменувам коментаторите не ми е гајле кој е, може со поблиски и дрска сум, ама мене стварно не ми е во ред да критикуваш дете на било кој начин.
Мислам дека е погрешен пристап додека се мали да се каже не сака или не јаде. Секогаш дозволувам и викам може, затоа што и тие што ми се блиски знаат самите што да не нудат. Пример од вчера: комшиите дојдоја на кафе, нивната е една годинка постара од мојата. Им спремив мафини ( комшивката вика кај вас се јаде што и да и спремите) и викам сакате и нешто овошје малава вика јаболка и прашувам дали може и калинки.. Мајка и вика не јаде калинки, јас сепак вадам и викам на малава пробај. Со мојата цело пластично со калинки го изедоја, мајка и беше изненадена..
Е тоа зборам. Мојата дома има одбиено некои работи ама кога гледа посебно дека некое друго детенце јаде, и она сака.
Jas bi gi zaprasala majkite na nejadaci, pogolemi decinja, dali se slucil moment na presvrt, odnosno da mu se otvori apetit na deteto? Ako se slucil, koga i pod kakvi uslovi? Jas kako mala mnogu slabo sum jadela, vo prvo oddelenie na majka mi i rekle deka sum neuhraneta. Arno ama letoto 2ro kon 3to se smeni se, ostanav vo Mavrovo nedela dve i bukvalno kako na prekidac se da se smeni, eden apetit koga mi se otvori, vo 3to oddelenie bev prehraneta. Istoto bukvalno bilo i so mm, samo kaj nego malku porano ova se slucilo. Pa cisto rekov da prasam majka so dete nejadav kako malo, dali imaat vakvo iskustvo?
Здраво мајки, ми требаат идеи за оброци што се покажале успешни кај деца што се пребирливи. Се му е бљак, во градинка наводно се јадел ама сега сфаќам дека нема шанси дома плаче до повраќање од манџи, иако порано си јадеше. Леб сув сака да јаде, без да примети му поднетнувам мевце. Го имам цел ден оставено со кроасан пола, си легнал гладен сабајлето пак пребира. Значи ни оставање гладен не функционира. Немам памет веќе.
Моиве и двајцата 3 дена да ги оставам гладни нема да побараат да јадат. Малово посебно ништо не јаде. Месо не, јајце не, риба не. Среќа каснува по нешто од овошје и зеленчук и точно 3-4 јадења ги вртам во круг. Пробав еднаш да му подметнам месо, ама го примети и се налути не сакаше после воопшто да јаде. А јадеше се до година, и манџи и се. Јас се тешам со тоа што и ќерка ми на негова возраст не јадеше воопшто, а сега почна малку повеќе да јаде. Колкаво е твоето?
Истото и кај него се си јадеше сега само глупости. Ништо овошја зеленчук, освен банана. 3 години е син ми, твојот? И на која возраст пројаде ќерка ти..до кога да очекувам ова да трае
Се надевав бар 4 ќе кажеш хахахха и ја сум била нејадач и уште сум така слаба ама пак на маса ќе те остаат цел ден ќе јадеш што ќе прајш. Ова новиве генерации едно тврдоглави хаос
@Milkiway може во градинка стварно јаде. Внука ми беше таква. Таму јадеше дома не (ја снимаа од градинка како јаде). Е само таму количините се мали. Јас мојов го чекам убаво да пројаде, не знам до кога има 7 и пол години. Во маало или на родендени деца се тепаат за храна мојов побитно му е да игра храната ретко ја погледнува.
Ова јас не сум го пробала сериозно за да кажам искуство. Ама пробај да даваш големи парчиња, цела брокула, да го заинтересира. За доручек направи како мини шведска маса, и нека земе тоа што сака. За вечера исто можеш. Да проба сам да си го направи оброкот. Само не очекувај дека ќе се разјаде одма, поентата е да му го задржиш вниманието и да биде среќен на маса, а не под притисок и нервозен. Гледај и колку можеш да се воздржиш од коментари ајде јади, подобро направете натпревар кој има поголемо парче, или дали крцка храната или е сочна, солена, кисела, пак со интересно да добие желба да проба. Целта би ми била да има здрава конекција со хрната, а разјадувањето ќе си дојде понатака. Нека има избор, па нека има и леб, стави му леб, 5 различни намази или мармалади на маса на дофат, па нека бира дали и со што ќе го мачка, ти намачкај за себе, опиши го вкусот, мирисот, првиот ден можеби не, ама некој нареден јас мислам дека ќе проба. И мојата си легнува гладна, додуша она не се буни, ама малку јаде количински и се плашам пак дека ослабнала, ми е страв на вага да ја ставам. Е сега не ја чувам само јас, ама кога јаде со мене нит ја форсирам нит драмам и каснува по малку, ми делува среќна, важно ми е тој чекор да го поминеме, да е среќна на маса со храна. И јас сум била недоволно ухранета до 4то па ме мавнал пубертет после и сега ела тргни ми храна
Фала ти многу на идеите баш ќе пробам така да направам. И по малце да каснува доволно ќе е. Бар да е разновидно. Што викаш веќе не му зборам туку ќе гледам да му биде прифатливо. Правевме кифли пред некој ден со цел ајде ако ги правиме заедно може ќе проба, ама џабе не сакаше. Проба залче, второто го плукна. Ме чуди дека он толку се гади се гледа дека му е грозно. Ама па може и со децата што ги гледа да јаде. Во мекдоналдс го седнав меѓу деца да јаде и нејќеше ни да проба чудо од дете.
Јајце пржено, макарони, шпагети без ништо, печен компир, за среќа и овошје и зеленчук. Друго ништо не доаѓа во предвид, месо нема пробано со месеци. Ќе гладува цел ден ама нема да јаде тоа што не сака. Имаат ли ефект тие витаминските сирупи за кои велат дека отварале апетит? Пробав се', само уште таа опција ми останува.