Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пребирливи јадачи - picky eaters

Дискусија во 'Дете' започната од Mucika, 20 август 2023.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    40.085
    Тагни ме ко ќе се одјавуваш :rofl:
    И јас не се нервирам, ни замарам веќе 8)

На Milkiway, Skorpija25 и Mom's_life им се допаѓа ова.
  2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    1.734
    Како се сптавувате со нејадачи? Ништо неќе да јаде ни месо ни риба ни јајца ни зеленчук ни овошје. Јафе само пецива, банички, пити, палачинки, мафини, и инстант каши од хип, чоколино, медолино. Само до 8 месеци јадеше се од тогаш навака ништо неќе. Неможам веќе да правам по 5 јадења на ден. Имам пробано и да ја оставам гладна џабе плаче ке си седи гладна

3. zorana*

zorana* Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2023
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    Сегде го носевме, детски психолози, детски нутриционисти џабе. Не најдовме никакво решение, очајни сме.
    Во германија со ваквите деца работат доктори, тука кај нас сите се со одговор "абе ќе порасне се ќе почне да јаде"

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    5.187
    Го носевте на психолог заради нејадењето? Какви совети добивте од таму и од детски нутриционисти? Дали му се одразува на здравје нејадењето?
    Јас би побарала помош од странски стручни лица. Почнете од солидстартс видете дали имаат некои обуки за поголеми деца. Претпоставувам дека се работи за дете поголемо од 3 години чим веќе сте посетувале психолози. Прашајте ја и мајкатаката на инстаграм чисто за совет, работи со поврзана проблематика па можда може да ве насочи. Читајте странски форуми и мислења и видете дали има некој што работи онлајн од странство за советеување за да ви помогне.

5. zorana*

zorana* Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2023
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    3.5 години има. Многу малце да не кажам ИЧ се рабори во Македонија со деца нејадачи, сите одговори беа мал е ќе почне да јаде. Еден многу познат да не кажам најпознат детски психолог кај Симпо дури ни кажа што и да ви кажам нема да почне да јаде до 8-9 годишна возраст. Нутриционистот ни даде совети но само како по книга, теоретски ништо. Преку странски форуми се едуцирам, таму родители пренесуваат искуства. Во германија на пример ова го имаат сфатено како голем проблем кај децата и со вакви деца работи цел тим од логопеди, нутриционисти, детски педијатри, детски психолози...

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.706
    Допаѓања:
    19.716
    А има негативна последица по здравје? Анемија, неухранетост кога го мерат на систематски? До кој степен е тоа нејадење... ?

На zorana* и Mucika им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    5.187
    Имате на солид стартс литература и планови за деца до 6 години, во однос на нејадење и повторно пројадување. Ако имате мака вреди да се проба, јас сигурно би ги купила, можда има и некоја членка што ги купила па нека ви ги прати, ако не купете ги и пробајте, мислам дека имаат и стручни лица за консултации, пишете им.

На kozuf и zorana* им се допаѓа ова.
  8. zorana*

zorana* Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2023
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    Сега по сега нема негативни последици. Висина и тежина е во граници на неговата возраст. Јаде само 3-4 јадења и толку. Не јаде месо, овошје, зеленчук... Има денови во градинка не јаде ништо до 16:30 додека не го земам, значи до тогаш ме чека со чаша вода.

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.706
    Допаѓања:
    19.716
    Исто сега на 5г почна плус нешто да јаде ама голем е и почнаа заканите за јутуб, таблет да играат улога.
    Ама во градинка е на леб и даље јаде грав и макарони со црвен сос...
    Дома е пак каде каде подобрен ама затоа што станавме строги, на 3ипол што и да направиш немаш како да го уцениш. Не си сама...

На zorana* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    1.447
    Да, не си сама… Моето е 2.5 годинки нема начин што не ми е пробан дури и тв, телефон да јаде, приказни, уцени не разбира, може кога ќе потпорасне ќе се разбереме некако. Исто јаде три јадења тие се и количински многу не јаде. До 1.5 година јадеше се, кашички, парчиња, после полека едно по едно ги исклучуваше. Проблемот е што не ни пробува кога ќе виде, вреска и бега. Барем да проба ете и да плукне. Брат ми беше ист, јадеше три јадења ама количински многу, еве сега на 13 години се си пробува (пак не јаде се ама пробува). Не знам не сум паметна, на моменти се помирувам на моменти ми е страв, крвта му е океј ама сепак… Не оди на градинка, мислев кога ќе почне може ќе јаде со децата ама тешко значи…

На zorana* и Milkiway им се допаѓа ова.
  11. zorana*

zorana* Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2023
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    12
    Фала на поддршката ептен ! Добро би било некоја мајка која го надминала овој проблем да го сподели нејзиното искуство.