1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Предбрачна чистота

Дискусија во 'Религија' започната од Lighthouse, 3 јули 2018.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Голем дел од браковите и врските денес не траат ни една година, затоа што хедонизмот е многу силен кај младината. Доволно зборува за тоа какви последици остава принципот на сексуална слобода. Милиони духовно и физички уништени индивидуи. Прошарајте на форумот еден куп такви теми.

Повторно се врти темата околу тоа дека имало попови што имале швалерки, оделе на комар, пиеле, или пак имало промискуетни девојки што изигравале светици и постирале вапцани јајца на социјалните мрежи, но тоа во ниту еден случај не ја менува поентата на Светото писмо и религијата, а тоа е многу јасно и прецизно напишано. Некој што се смета за припадник на Црквата и Бог нема право да ја интерпретира религијата на свој начин и да додава или одзема работи што нему или нејзе им одговараат. Секој верник во вистинска смисла на зборот ако го следи Божјото слово има еден извор на учење, а тоа е Светото писмо кое многу јасно и прецизно дава дефиниција за предбрачниот секс. Поентата на религијата не е некој да се плаши од било што, туку да се заштити или издигне во животот покрај сите потешкотии што некому се случуваат.

Од друга страна ако сте нерелигиозни и не верувате во Бог тогаш уживајте и пронајдете си го својот пат во животот. Ништо не ве ограничува да менувате 100 партнери, но нема потреба да доаѓате и да хистеришувате на верниците како треба да се толкува Светото писмо и Божјите зборови и Вие да се осудувате да давате своја дефиниција на нештата кои се јасно дефинирани. Верувајте во што сакате или воопшто не верувајте, но ако сакате да сте дел од Православната црква тогаш постојат јасни правила и закони ако сакате да ја почуствувате религијата во нејзината вистинска смисла. Се друго се лажете самите себеси. Не некој друг.

На Аргентина *, 8463., Lighthouse и 7 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Абе јасно е се'. Прирачник за живот, напишан пред 2000 години.
    Слободно, терајте и вие, не ви брани некој.
    Ама да ме викаш 'нечиста', посебно ти, кој до скоро ренде си се правел, воопшто не е христијански :)

На makedonkamak, Gosh, Tan4ence и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Прирачник за живот е во твојата филозофија. Во умот на верникот тоа е патот кон Господа. Не наметнувај атеистичка теза.

Во очите на верникот ти си нечиста. Во очите на атеист или либерален ти си кул. Која ти е поентата да се докажуваш или напнуваш цело време? Си имаш своја публика и уживај со нив. Верникот не ти се меша во животот со тоа што мисли дека си нечиста. И ти за него мислиш дека е полуписмен идиот што верува во бајки напишани пред 2018 години.

На Rama и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Ми се меша, како не... ме навредува.
    Јас не го нарекувам верникот 'глупав' затоа што е верник.
    Зошто тој мене да ме нарекува 'нечиста'?
    Апстинирај си ти слободно, само не ми ги клевети моите животни одлуки.
    Точно е дека сите го живееме својот живот на различен начин, но тоа не значи дека едниот е лош, а другиот добар. Секој за себе си одлучува.

А прирачник е, како не е? Ти кажува како да живееш, како да се однесуваш, што да мислиш итн.
    Како селф-хелп книга, само со примери од пред повеќе од 3000 години... тоа во Стариот завет. Патем, Стариот заевет е препишан од Тората, тоа е Еврејско верување, кое го ископирале сите Христијани и Муслиманите.

На makedonkamak, crimson, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    20.078
    Стварно? А види иронија, јас познавам куп верници, а не познавам нескинати. Дали тоа по дифолт значи дека скинат верник е неверник? Лош верник, лицемер верник, што е?
    Најсериозно, со вакви ставови само верата си ја покажувате во погрешно, и многу грдо светло.

Не е Библијата таа која е лоша, ние луѓето сме проблемот.

Идол си ми, да знаеш!

На makedonkamak, crimson, Rama и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Не сум верник, не ми требаат зборовиве за да го правам ова - цитирам (за првпат), бидејќи кај вас палат само зборови од Библијата (за која како мали лути деца рипате кога дури и со сленг се „навредува“) и за вас треба да важи ова.
    Еве, и ова е од таа истата Библија.

Така да, не, не е нечиста во очите на верник. Нечиста е во очите на невоспитани луѓе, оговарачи, хипокрити со лажни морални вредности кои се грижат за туѓи животи. :hai:

Последна измена: 5 јули 2018
    На moonlight-girl.55, makedonkamak, Indiegurl и 15 други им се допаѓа ова.
  7. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.540
    Допаѓања:
    62.162
    Во Библијата се забранети следниве работи, односно се сметаат за грев: Maстурбација, носење злато и бисери, работа во Недела, крадење, лажење, озборување, тетоважи, колнење, завист, развод, брак после развод, прејадување (yep, gluttony), мрзеливост, гнев.... Има уште многу.

Во Библијата се вели дека секој човек треба да простува секогаш секому, да го врти другиот образ кога добива шамар, по Матеј исто така се вика дека треба да си ги сакаш непријателите и да се молиш за нив, дека треба да се молиш секој ден, пола од своето да го даваш на тие посиромашни од тебе...

Е сега кога некој ќе ги почитува сите закони на Библијата и ќе се води 100% по нејзините правила, тогаш тој човек може да дискутира како верник и да објаснува зошто некои работи не ги прифаќа. Ама кога селективно си се присвојува тоа што некому му одговара и се користи како напад на некој човек кој не се согласува со тоа, тука е проблемот. Не може некој да прави 80-90% од работите погоре, а при тоа да се смета дека е "чист" пред Бога, пошто апстинирал од секс или влегол невин. Не е, како да ви кажам :D Убаво е тој што сака да си верува да си верува, ама кога ќе почне Библијата која ни тој самиот не ја почитува коректно да ја користи како алат за омаловажување, е тука е проблемот, пак ќе повторам.

На dayla, makedonkamak, Asparagus и 13 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Абе и сите до едно правила од Библијата да ги практикува, пак нема право да осудува.
    Ако за некого Библијата е 'водич', за друг не е.

Како може православен да бара, сите да се православни и да тврди дека само православните се во право?
    Исто важи и за муслимани.
    Е после, ќе се тепаат меѓу себе поради религија, кој бил-прав, а кој бил крив.

На Lolo5 и KateKane им се допаѓа ова.
  9. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Ако не се покае тогаш не е верник според Светото писмо, туку лицемер и треба да се преиспита дали навистина местото им е таму.

Не е тоа мој став, туку тоа се зборови во Светото писмо кое е почеток или крај кај еден религиозен човек од христијанството. Повторно ја доловувате мојата поента. Нема потреба еден верник да пишува работи кои не се во склоп на Светото писмо колку да се додворува на тебе или било кој за да извади некој лајк.

Денес луѓето многу често ги мешаат поимите традиционалност и религиозност. Само затоа што некој вапца јајца по дифолт не го прави религиозен.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    20.078
    Чекај малку, да видам дали добро те разбрав.
    Секој верник, кој има секс а не е во брак, треба да престане со сексање и да тера апстиненција додека да стапи во брак, во спротивно е фејк верник?

Значи тотално избегнување не само на пенетративен секс, туку и мастурбација, гледање порничи, фантазирање?

Друже, извини вака, ама ова не ти делува некако екстремистички? Онака, ептен екстремистички?

На makedonkamak, smooch, Lolo5 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Не само што треба да престане со секс, туку и да се покае.

Мастурбација, гледање, порничи, фантазирање. Буквално се.

Така пишува во Светото писмо. Нема што мене дали ми изгледа екстремистички или не. Кому не му одговара има избор да го напушти христијанството и да си најде пат што му одговара.

На Rama, Joi, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.540
    Допаѓања:
    62.162
    Па нема, тоа се пробувам да кажам, дека ако ги практикува треба да ни проштева нас грешниве а не да не осудува :D Значи со самото тоа што не нарекуваат блудници, пак прекршуваат правило на Библијата и така си се вртат во еден маѓепсан круг :D

На Lolo5 и WildMk им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Е супер!

Ти за тебе тоа да си го правиш, а јас сум скроз ок со твојата одлука.

Јас за мене, одлучувам да си бидам во отворен брак, и ти треба да бидеш ок со мојата одлука.

И тука завршува секој муабет.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Срце тоа екстремистичко, си цитира само она што му одговара :sun: Очигледно и вие хардкор верниците, со самото сето тоа осудување, си бирате да се придржувате до она што сакате. Треба пак да ти го ископирам цитатот?
    Кажи ми, што треба да направиш ти и сличните на тебе, за да се искупите за вашите осуди кон другите? ^_^

На moonlight-girl.55, makedonkamak, Lolo5 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    56.868
    Како прво, самава тема е навреда. Како тоа чистота? Каква е таа поделба на чисти и нечисти? Грешник сум што имам секс а не сум во брак, ќе горам во пеколот? Нечиста сум? Абе ајде. Мене тие епитети ме навредуваат исто ко некои тука што се навредија од зборот факинг. Знаете што, секој има право да си прави што сака во животот се' додека не се повредува себеси или некој друг, и немате право да му судите. Колку судови испрочитав од вас хардкор верниците, кога самата Библија ви вели (во цитатите погоре) дека не треба да судите на друг, и ако сте вистински верници придржувајте се на тоа а не само на оние делови од книгата што ви одговараат.

Јас не ги осудувам оние што се „чуваат“ од секс се' додека стапат во брак, и тоа е океј. Знаете што не е океј? Кога тоа ни се наметнува на нас што не сакаме да се придржуваме до тоа. Досега не сретнав никој да осуди некој затоа што сака да има секс само во брак. Ама затоа па бројни судови за оние што имаат/имале секс надвор од брак. Не, не сме грешници. Не, не сме нечисти. Не, не треба да се покаеме, да се срамиме. Само си го живееме животот кој не ни е целосно диктиран од книга напишана пред 2000 години. Ако сака некој така да го води животот, немам проблем. Само не им го наметнувајте на другите истото и не ги нарекувајте нечисти и грешници.

И крај краева, секој нека си прави што сака во животот. Бидејќи еден е. Овде. Сега. На планетата Земја. :D

На makedonkamak, smooch, blackwave и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    80.580
    Извини, кое правило се прекршува? Знаеш дека токму од Библијата доаѓа тој збор, така? И апостолите ги нарекувале блудници тие што практикувале блуд. Што се прекршува?

На 8463., Таа Сум, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Не треба да ги осудуваш другите, туку да се молиш за нивното искупување.
    Тоа правило.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    80.580
    Да наречеш некого блудник е осуда колку што е осуда да наречеш пушач некој што пуши. Не е осуда, само се подразбира кој е што. Во Библијата и општо во религијата, зборот блудник се користи за некој кој практикува блуд, а не со цел да се навреди и осуди човекот.

На _Schmetterling_, 8463., Lighthouse и 4 други им се допаѓа ова.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.540
    Допаѓања:
    62.162
    Matthew 7:1-5:

Do not judge, so that you won’t be judged. For with the judgment you use, you will be judged, and with the measure you use, it will be measured to you. Why do you look at the speck in your brother’s eye but don’t notice the log in your own eye? Or how can you say to your brother, ‘Let me take the speck out of your eye,’ and look, there’s a log in your eye? Hypocrite! First take the log out of your eye, and then you will see clearly to take the speck out of your brother’s eye.”

Еве Библијата вика дека не треба да ги судите другите, без разлика која терминологија се користи. Тогаш, зошто се прави тоа?

На makedonkamak, Lolo5, Mishela и 3 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Претпоставувам, по таа твоја логика:

- 'Шиптар' не е навреда, иако тоа за некого е навреда.
    - 'Циган' не е навреда, иако тоа за некого е навреда.
    - 'Педер' не е навреда, иако тоа за некого е навреда
    - 'Курва' не е навреда, иако тоа за некого е навреда

.... итн. итн.

Не се рачуна што е навреда, по тоа како ти ги доживуваш работите.

Ти можеш да кажеш што тебе те навредува, не можеш да им кажеш на други што нив ги навредува.

оф-топик во моментов, имам 6606 'допаѓања' на моите постови.
    Дали сум јас Сатаната?

Последна измена: 5 јули 2018
    На makedonkamak, Asparagus, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.