Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Предлог за автомобил

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Kate89love, 19 април 2018.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Така се погодиле, мит е тоа за француските возила ние во семејство имавме цитроен за низ град 10 години , душа му беше извадена буквално, никаков квар не покажа,редовно сервисиран.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.106
    Во однос на францускиве возила, случајно на фб ми излезе сега.
    Citroen C1 2015 со 1.2 Puretech мотор од Пежо (ПСА). Ај сега да те видам... Итоа станува збор за најефтиниот модел, најмал мотор итоа со 3 цилиндри и познат како трошат на мас.. Милион километри. Значи сепак како ќе ти се погоди е работава. Јас се возев во Пежо 207 1.4 Хди 66кс чипувано на 90, колата беше петка, купена тука во Македонија во 2007 година нова, сега има 168.000км. Го прашав за проблеми, до сега никакви, единствено внатре во кабината маската што беше подуена од стоење на сонце. Често возена на релација Македонија-Бугарија и обратно до сега ни еднаш проблем. Исто и еден другар со Пежо 3008 2013, предадоволен бил во овие две години, само што големиот сервис бил доста скап околу 1000евра со се сите филтри и делови за замена, и уште една забелешка е тоа шо тој акумулаторот е специфичен доста бидејќи е Е-Хди мотор.
    Screenshot_2024-02-20-14-27-09-960_com.facebook.katana-edit.jpg

3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    11.202
    А каде најчесто се наоѓаат половни коли, со поверодостојни карактеристики?

4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.661
    Допаѓања:
    35.419
    Не го залажувај човекот со Рено, плс.
    Подалеку од француски коли. Ова од искуство го зборам, со Рено конкретно. Електриката им е ужас.
    Многу е лесен изборот ако треба да се бира помеѓу Хјундаи и Рено, без размислување би се одлучила за мали жути ;)

5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Не го залажувам, јас си само кажувам дека е најубав.:inlove:
    Да се завртиш на улица по Каџарот ќе се завртиш.
    Па во сина боја посебно.
    Хјундаи не баш.
    Најдобро да си праша механичар.
    Тие најдобро знаат, индивидуални искуства не значат многу.
    Зависи и колку се одржаваат колите редовно.
    Како што кажав имавме цитроен магаре во семејство со над 100 000.
    Не е е ни чудо што масовно се возеа низ Скопје.
    Колега има пежо 206 од старите, уште си го вози без квар и ај сеа.

6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.661
    Допаѓања:
    35.419
    Како па да не, вкус е во прашање. Мене ете не ми е убав, Хјундаито ми е поубаво, помоќно ми делува.
    Не се ова индивидуални искуства, туку генерална слика. Кого сакаш прашај, повеќето исто ќе ти кажат, французи имаат проблем со електрика, а тоа е прилично лошо ако се има предвид дека новиве коли се малтене целите електроника.

7. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.388
    Reno,pezo,citroen sporeduvate so hyndai?
    :worried:
    Pezoto i renoto nalet so nosat ckart zaden trap,nosi i tolku zaebana instalacija so koga kocis svetat zmigavcite i za da se opraj se se vadi za da se smenat kabli. Dephi dizni da ne gi komentirame a za ADD blue nema ni so da se komentira voopsto.

На BubbleBum94 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  8. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    6.640
    Зошто не француски возила?
    Нашето е пежо 3008 купено на старо. Го извозевме и јас и мм.

9. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.388
    Ko ke dojdi da barate zamaec togas ke svatite zosto ne pezo :worried:

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    Кола не се купува за лепота, се купува за функционалност. Еве мојов припаѓа во несвест за Alfa Romeo Giulia, за него e една од најличните коли, барем нему лично многу му се допаѓа како изгледа, ама никогаш не би ја купил да ја вози. Се знае што треба да гледаш кај кола. Јас не се ни разбирам нешто посебно во автомобили, ама бар знам дека според фасада кола не се бира.

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Леле добро,
    .(facepalm)

Впрочем има објавено долгорочни тестирања и колата освен што е убава на изглед е и добро оценета(ме натеравте да прочитам)
    Односно дека моторот,потрошувачката,багажен простор,безбедноста му се одлични.
    А имаат и иднтични оцени во споредбени тестови освен што Туксонот повеќе троши и на латинскиот Ncap добил 0 ѕвездички за безбедност.
    https://www.globalncap.org/news/tucson-shows-improvements-after-latin-ncap-assessments

12. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.590
    Допаѓања:
    15.906
    Подобра акција од половна ^_^
    2.jpg

Ќе речиш на акција е и се тоа стои, ама сепак кинат на цена кај нас со половните.

13. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    206
    чекај малце другар, половниот е со 181 коња, и провери со опрема како стојат. таа цена на новиот е со најниска опрема и мотор, башка ке се исценкаш.

14. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    7.722
    Сега го гледам мислењето.

Јас возам Волво, ама V40. Следен upgrade само XC90 ми е опција и ништо друго. Само нема во паркинг да ми го собере. :D

Другар мој зеде XC60 на старо, 5 години некаде стара мислам. Препрезадоволен е, и топ е. Ја имам возено.

Инаку од мое искуство од Волво, можам да ти кажам ич да не се мислиш. Безбедност на прво место им е, и тоа се чувствува.

Мојата не троши многу, никаков проблем немам со неа. 2015 е, увоз од Шведска ја зедов директно од таму од прв газда, беше околу 5 години стара. Значи не ми е нова купена од салон.

Нема мрднато искрено, пу пу да не ја заречам. Само редовен сервис што и правам. Стварно мислам дека држат квалитет, важна им е безбедноста и комфорот во кола. И на -25 е возена, и без престан 1500 км возевме летово на жешко за помалку од 24 ч. И е многу економична (мојата). На отворено 4.1-4.3 троши. Дизел, 1.6.

Кога купував, се мислев многу за нова Тојота од салон и за Волвото. И мило ми е што го зедов Волвото. И не би купила друг бренд за ништо на светот.

Ако купуваш Волво, најтопло ти препорачувам да ја однесеш до Самоил (Мехатроника сервис) кај крстот кај Џевахир. И да се консултираш со него.

15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Фала ти за огромниот коментар, и за предлогот за сервис.

Би одел и јас со ХС60, да ми беше во буџет, ама за жал не ми е. ХС40 од друга страна е помал, има некои плусови, има и минуси. Не сум нашол добар примерок, бар не од увезениве.

Гледав и Стелвио. Отсекогаш сум ги сакал Алфите, ама знам дека не се баш најдобри механички, а и цената драстично им паѓа.

Кога сме кај ново, ме влече најмногу Honda CRV и Mazda CX50. Новата CRV изгледа предобро, ама уште ја немаат во Макпетрол. Toyota Rav4 е исто интересна опција, ама е постар модел, плус, некако е дизајнирана повеќе за оф-роуд, а ја би повеќе некој урбан луксуз.

Е сега, и тие ми се над буџет, па ќе видам кои опции ги имам. Нема да избрзувам дефинитивно со промоции како Tucson -от. По тоа што зборев со познаници и не е баш некоја промоција каде што имаат многу минусирано, иако сега цените се луди и не се знае кога, и како ќе растат, па чекање може да значи и коцкање.
    Ќе видам ако дојде нешто интересно во меѓувреме на старо, може ќе одам со таа опција.

Последна измена: 3 март 2024
    На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    7.722
    Разгледај, има низ салоните и коли возени од фирми (многу малку поминато), кои се враќани и се продаваат од страна на салоните со гаранција. Стари се по 2-3 години.
    За Шкода и Нисан има редовни понуди. Пак се скоро нови, малку возени, сервисирани и со гаранција, и сепак поефтини од скроз нова кола.

17. Gushkalka

Gushkalka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    12
    Zdravo na site,
    Podolgo vreme baram nesto solidno i polovno, preferiram suv, no bidejki cenite na polovnite se dosta visoki (a i rizikot e golem), za sitna razlika razmisluvam za novo vozilo, za ogranicen budzet do okolu 20-23.000 eur. Gledav Peugeot 2008, a sega vo opcija mi e i JEEP Avenger, promocija za najnisko nivo na oprema im e 20.900 eur, motor 1.2 benzin 100HP. Citav deka se proizveduvaat vo Polska. Dali imate nekakvo mislenje, iskustva, preporaka za drugo vozilo mozebi? Citav podeleni mislenja za motorite so 3 cilindri, deka se nesoodvetni na klasata na vozila. Nekoj poiskusen na ovaa tema?

Последна измена: 12 март 2024
  18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.106
    Денеска скоро сите нови возила се со 3 цилиндри и турбо мотори, за ниските класи, и тешко дека ќе најдеш со 4 цилиндри. Тоа што се произведува во Полска или друга земја надвор од матичната, нема врска, под еднакво е исто производството секаде, кај нас во Македонија се произведува цела електрична инсталација и делови за луксузни возила од 150-300.000еу, па германците само монтираат, а ти ја продаваат како германски производ.

Hyundai Bayon - акциска цена 19.750еу со 1.4 100кс атмосферски едноставен доверлив мотор ете со 4 цилиндри, не очекувај да те лепи на седиште и да има голем одзив на гас и брзо забрзување, зошто моторот е 100кс и 1.4 плус атмосферски без турбо, ама затоа е докажан и доверлив, исклучок е Хјундаи-КИА уште нудат вакви мотори атмосфеци со 4 клипа. Се произведува во Туркије. (http://hyundai-mk.mk/terenski-vozila/noviot-bayon/naglasuvame)

Hyundai Venue - 21.500eu, 1.6 132кс 4 клипа исто атмосферски мотор, докажан и доверлив, малку помоќен спрема 1.4. Се произведува во матичната Јужна Кореја, го има само на источно европскиот пазар. (http://hyundai-mk.mk/model/venue/)

KIA Stonic - 18.600eu до 1.2 84кс мотор исто атмосферец, е сега дупло послаб е, ама е едноставен. Произведена во матижна Јужна Кореја.

Toyota Yaris Cross - 19.990 (20k заокружено) со 1.5 мотор 3 клипа, атмпсферец, ама овај мотор кај Тојота е прилагоден технолошки да постигни ефикасност како 4 клипа, иако е атмосферец, зошто е аткинсонов циклус на работа на моторот нее отто. Произведен во Франција.

DongFeng 500 - 16.990eu, кинеска кола со 1.5 115кс мотор од Mitsubishi (https://dfsk.mk/product/dfsk-500/). Произведен во Н.Р Кина

DongFeng 580 - 21.990eu, истиот мотор од Mitsubishi само со 146кс. (https://dfsk.mk/product/glory-580/). Произведен во Н.Р Кина.

Еве ова ти се сите возила исклучиво со 4 цилиндри (освен Тојота Јарис Крос). Најмногу што нудат се корејските и кинеските брендови, особено кинеските.

Од европските брендови, вклучително и тие што ги спомна, сите се со 3 цилидри, 1000 до 1400кубици плус турбина и повисока или слична цена на овие. Единствено, само азијските брендови се уште имаат во понуда мотор со 4 цилиндри а цената да е прифатлива како што рече 20-23.000еу.

19. Shayk

Shayk Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    Здраво дечки,
    Тие што се разбирате во половни автомобили, дали Пежо 207, дизел, 2008 год е добро за почетник?

Ми се допаѓа изгледот на ова Пежо, и се наоѓа и за 3000 евра па ме интересира што мислите.

20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.106
    Да.
    Нека биде 1.6 Hdi по можност.

На Shayk му/ѝ се допаѓа ова.