Форумџика на годината

Предлог за автомобил

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Kate89love, 19 април 2018.

1. halfasoul

halfasoul Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    282
    Возам веке трет волксваген цц задоволен сум

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Препорака за нова кола до 16000 евра?
    И во кои салони продаваат поволни автомобили, кои се возени неколку години и замаенети со нови
    ?

3. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Ова беше и мојата првична сума за гледање кола од салон ама искрено не најдов ништо. Сѐ е многу поскапено, а тоа што ќе го купиш докај 16 илјади не вреди. Ако најдеш нешто сподели:hug:

На H.VAGA, nena2010 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Сите возила се поскапени и половните и новите.
    До 16.000еур речиси и да нема, има ама со почетна опрема и слаб мотор. Едино само кинески Донг Фенг ДФСК 500 кросоверот од AbcBrother салонот 16.990еур што нуди малце повеќе од другите за таа цена.

DFSK 500 16.990еур - https://dfsk.mk/product/dfsk-500/
    Toyota Aygo X - 16.000 https://www.toyota.com.mk/model/aygo-x/
    Toyota Yaris - 18.000еур https://www.toyota.com.mk/model/yaris/
    Suzuki Igniss - 17.000еур https://suzukiauto.mk/ignis/
    Suzuki Swift - 16.990еур https://suzukiauto.mk/swift/
    И Рено Клио (Мицубиши Стар) и Пежо 208 се од 19-21.000еур. И Дачиа почнува од 18к еур.

Половни од салон да видиш во Das Welt Auto во Порше МК или во Тојота.
    За 16.00еур ако бараш премиум луксузен бренд како Ауди, Мерцедес, БМВ тешко, ќе најдеш на огласи ама ќе бидат 2012-13год.

На bookslover и Billy Idol им се допаѓа ова.
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.039
    Покрај тие што @quattro ги наведе, ја би го додал и Citroen C3, кој почнува од 15 000, па за твојата сума може да земиш со повеќе опрема.
    Не дека го препорачувам, но ете нека стои како предлог пошто моментално се најевтини, на промоција. Новиот модел само што излезе, па овие им спуштија цена.

Јас за тие пари би земал Suzuki Swift. Нов модел е, 2024.

На halfasoul, quattro и bookslover им се допаѓа ова.
  6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Ѕирни и во autowelt имаа некои коли со помала километража и понови

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    Стварно што е со коливе и цениве на ново .. полудена работа. а добро бидејки одамна немам купувано кола, во салон само најнов модел можеш да купиш? Нема постари модели да се нарачаат за поевтино нешто? Знам дека е глупо прашањево ама ај да си прашам.

8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Зголемени трошоци за развој и производство на проектите за возила.

Недостаток на компоненти и делови ради војната зошто Украина беше еден од најголемите добавувачи што произведуваше компоненти и делови за европските производители

Недостаток на чипови - Тајван е единствента земја која произведува чипови

Политички сакции, вовед на дупли царини, итн.

Инфлација

И не само шо поскапија, туку се чека и по една година за испорака зошто долго време немаа компоненти. Многу фабрики беа привремено затворани зошто немаа делови и компоненти и чипови за работа, не можеа без нив да прават коли.

И заради ова, се зголеми побарувачката на половни возила во Европа и па и на нив им рипна цената 3 дупло.

Додуша нашиве салони се посебни, покрај нормалните поскапувања од производителите, салониве плус по 1-3.000еур си зголемија на цена за да имале ќар нашиве газди.

И сеа најефтини коли од сите испаѓаат кинеските. Ама ради политиката и тие ќе поскапат ради зголемената царина за тоа шо не биле европски производ, за да купуваш европски коли да им се троши на германците, французите, скапо ефтино да мораш од кај нив сакаш неќиш.

На Billy Idol, bookslover и nena2010 им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    Се ми е јасно.. страшно. А увезениве половни се мачка во вреќа.. какви хорор приказни имам слушано од кај ги земаат.. не фала.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Поради истава причина се одлучивме за кола од салон. А изгор се ама тоа е, ќе си плаќаш и ќе си возиш :)))

На nena2010 и Antebellum им се допаѓа ова.
  11. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    8.644
    Колата е најважна заради безбедноста. Може да биде многу опасно ако не ти се погоди, а кој знае што се случувало со претходен сопственик. Другарка земале поплавена кола и почна да им се распаѓа. Кога ја купиле не знаеле дека е поплавена, никој не им кажал. Остави она баба ја возела.

Сметам дека со закон мора да има наведено дали колата е составувана од неколку коли, тумбана или поплавена.

На bookslover и nena2010 им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    90% се поплавени коли што ги увезуват како поволни. Половна само македонска од салон со книшка со се и носење на овластен да ти потврдат и да се осигураш. Никако друго. Ѓубриња се продаваат буквално на плацевине.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Сосема се согласувам. Затоа сметам дека е многу важно при зимање да одиш и со некој постручен па ти ако не знаеш тој да осети. Затоа ние се одлучивме сега кола од салон и секако долго ќе ти трае. Можеби ќе е поскапа но ако во моментот имаш да си дозволиш многу подобро отколку расипана и безбедноста да си ја ставаш на второ место. Ние планираме со колава и во Европа да патуваме, недај боже да ни се случи нешто на таков пат…

14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    И тие 3х дупло поскапија. Посебно овие Голфовите, Ауди, Мерц, Бмв, како држат цена.. Голф 6 од 2009 го продаваат 8200еур хаха.
    Ауди А4 2008 9.500еур, итн со другиве.
    Иначе ги земаат од плацови од таму. Е сега некој зема здрави коли а некој зема отпад, овде ќе нашминкаат ќе ја дотераат и ќе ти ја продадат. 90% сите се праени и префарбувани. Таму ја гледа, абе ај, малце е удрена нее страшно ќе ја китираме :rofl: Таму ќе ја земи 1500-2000еур овде 5000 ќе ја дај, ама се вадат со тоа дека давачките за увоз се големи.

Изгор се, многу се поскапени. Ама 95% од просечен македонец со средни примања не може никош да си дозволи нова од салон.

Кога се работи за безбедност, новиве коли се по нежни, по не квалитетни. Новиве коли имаат лим како најлон од 0.5мм, тропни на хауба на нова кола целиот е шуплив, ако стегниш посилно и се витка..Имаше едно видео на Mat Watson - Carwow на тест беше Тојота Јарис, ужас лим... Тојота се супер ама лимот.. А на германциве и французиве и тој од 0.5мм лим шо го купуваа од Кина им се виде скап па сега почнаа пластични колите да ги праат како Трабантите некош (facepalm) На хауба магнет не можиш да залепиш, кај ќе фати на пластика. До нас имаат Мерцедес ЦЛС Купе 2015, пластика до пластика :worried: Не знам како ги вадат по 5:*: на креш тестовите. Ваљда заради безбедносните системи на електрониката.

Ако ја купиш па неа таа половна од Македонија, она е 100% возена по нашиве никакви патишта, од камен да е ќе попушти :rofl: Братучеда ми зедоја Џип Компас 2021 од салон, од возење по нашиве патишта, внатре пластиките попуштија, се слуша крцкање. Ами амортизери ова она господ на помош од нашиве патишта шо не можат една шахта да напраат..

Најубо сам да си појдиш до Швајцарија или Холандија (Германија не) и да си одбериш со свои очи и да си ја донесиш.

Се случува и тој шо го носиш со тебе да те изигра. Без да знајш со мимики се договара со тој шо ја продавава колава, овај со тебе "стручниов" да ја фали пред тебе колата колку е уба, здрава за да ја земиш и ти пошто му веруваш ќе ја земиш. И овај шо фалел ќе си земи 100еур за фалењето шо ја продал овај другиов.

На Billy Idol и bookslover им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    Затоа јас корисчето од 2005 не го давам.. :))
    Шкодиве ги земаат сега многу.. не знам зашто.

16. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Corsa B од 1993 до 2000 имаа трвда лимарија. Една другарка на сестра ми истумба вакво летна во провалија, ништо не и беше на колава а и на девојчево здраво живо, итоа летнала далеку со 80-90км/ч, само пластиките напред браникот, светла, жмигавци и едната врата беше убо свиткана, друго ништо, камен.
    Corsa C од 2000 до 2005 е исто така океј со лим.

Ама од Corsa D од 2006 па се до оваа новава Corsa F шо е друго пакување на Пежо 208 е уби боже.. Еден комшија има Корса Д од 2008, лакот почна да и се лупи а на некој места сонцето веќе и ја изгорела бојата. Пред две недели велеше мењачот му грчел при менување брзини, па не знам шо напрај, му реков да си провери синхроните, да не си игра директ на механичар.

17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    Corsa C е моето. И да од Д ја сјебаа не е ист квалитет.

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  18. amy.fashion

amy.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Препорака за кола до кај 4.500?

19. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    @bookslover Ја порачавте ли Киата?
    Еве сега на акција им е, 21.650еур. Со цениве како си играат значи, а ова е реалната цена ама им се може на салониве и си држат три дупло цена и за нив да има..

*GT верзијата 23.950
    Screenshot_2024-07-04-11-54-04-770_com.facebook.katana-edit.jpg

Последна измена: 4 јули 2024
    На halfasoul му/ѝ се допаѓа ова.
  20. halfasoul

halfasoul Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    282
    Дечко да ви кажам КИА салонот почнаа со акции има попусти КИА СЕЕД 21600 акциска цена кој прашуваше за овие пари еве кола