Предлог за автомобил

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Kate89love, 19 април 2018.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    8.515
    Затоа што европските производители изминатите неколку декади беа насочени технолошки и ги унапредуваа, усовршуваа исклучиво само дизел агрегатите и едноставно Отто (бензинските) агрегати ги изоставија и имаа само по еден во понудата на палети на мотори. Европа највеќе се докажа со софистицираните дизелски мотори, станаа доста квалитетни и побарувачката беше огромна се додека не се промени политиката.

Второ, начинот на конструкција е далеку полош и начинот на дизајнирање на моторите исто. Европските производители моментално се соочуваат со технолошки проблеми. Европските коли имаат специфични, комплицирани, дизајни на мотори само за да ги задоволат Евро стандардите за издувни гасови и потрошувачка па со тоа моторите ги преправија од 4 цилиндрични во 3 цилиндрични, им ја смалија кубикажата и сета моќ на моторот ја оставија на турбо полначот.
    Потоа се штеди доста на квалитет за да ги пополнат загубите. Проблеми со ланци, проблеми со клипови, проблеми со дихтунг глава, итн. Огромни проблеми. А некои па ставија и ребраст каиш во масло (каков генијализам (facepalm))

Едноставно, кратко речено, лошо дизајнирани мотори дури и со фабрички мани, комплицирано дизајнирани и лош квалитет.
    А за дизелите, нема збор. Ама Отто моторите им се слаба страна.

За разлика од азијските производители, тие немаат па добар дизел мотор, ретки се, но бензинските мотори се безсмртни. Едноставни мотори, повеќето атмосферци, проверена технологија, и пали вози. На нив нема ништо комплицирано.

Ауди А6 со бензински мотор ќе ве служи да, но се додека не се појават главоболките а се доста скапи за да се излечат..
    Ауди А6 само ТДИ дизел.
    И општо, европска кола само дизел.

На ALISA0000, tambelina, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.699
    Допаѓања:
    40.067
    @quattro Што ќе кажеш за Suzuki Swift? Почетник сум и сакам некоја мала кола за почеток. Оваа ми фати око.

3. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    8.515
    Без двоумење, земај! Бензин секако!
    Бесмртнен Самурај е ова, drumski je ratnik :ninja:

На dromka, tambelina и forumce им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.699
    Допаѓања:
    40.067
    Ама јас сакам дизел. Т.е. мм вика дизел дека бензин повеќе гаснел

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    4.372
    убаво вика, ама се е навика xD

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    8.515
    Дизелот не гасни толку да, ама е повеќе комплициран мотор, поскап за одржување, едино позитвно е тоа што троши помалце. И плус во Сфит дизелот е Фиат мотор.

А ако земите Сузуки бензин, верувај дека на мајстор ќе заборавите. Ништо комплицирано нема. Годишно даваш само 50-60 евра за масло и филтри и тоа е тоа.

На dromka, tambelina и forumce им се допаѓа ова.
  7. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.720
    Дали може да се најде кола околу 1000 евра?

8. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    1.520
    Затоа што многу не ги знаат моторите и незнат дека постојат многу други бензиски мотори за кој не ни слушнале а камоли да возат ама затоа гугл е тука и се знаат.
    Има добри бензиски мотори ама коштат пари. Пример 3.2 6 цилиндри 211коња гси мотор кај Опел.
    2.8турбо 280кс опц 6 цилиндри
    2.0гси мотор ден денес нема возило шо ќе се рамни со него.
    Ауди а4 1.8турбо AVJ мотор 600,000км вртат без проблем иту на плин.
    Кола со 1.0 1.1 мотор било која марка то не е кола.
    Мада моторот не ја прај колата. Мотор ко мотор,прајш ремонт и тераш ама ако падни каросериски толку од неа

На ALISA0000 и Marge им се допаѓа ова.
  9. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    8.515
    Ти би возел V6 бензински мотор секојдневно? Исплатливо ќе ти е?
    Моторот на Опел 3.2 е ок, ама овде станува збор за секојдневна вожња.
    Значи од 1.5 макс до 2.0 мотор ти е потребен.
    Е ај кажи ми кој мотор е добар од Европа од тие кубикажи? Еден нема, еден. Или ланци пукаат или дихтунзи или клипњачи пропаѓаат. Тој 1.8 ТФСИ е добар но колку беше во експлотација? Скоро ич.
    Пежо 208 1.2 е дејли кар, поужасен мотор нема, или 1.0 Голф..

10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.232
    Допаѓања:
    57.321
    Јас како почетник си зедов Пежо 308 1.6 дизел 2009 година и засега ми е супер, можеби е маалку поголемо отколку би преферирала но и на автошкола возев поголема кола. Малку троши и нема никаква маана од технички аспект. :) Досега одлично се покажува.

На JoyJoy, Billy Idol и quattro им се допаѓа ова.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    40.950
    1.4 TSI и 1.2 TSI после 2013 се подобри. Голф Mk7, Polo Mk6, Seat, Skoda од тие години се океј избор.

И дизелот гасни. Не можеш да тргнеш сaмо со кумплуг како на европските возила. Го имавме истото Сузуки во фамилија, 1.3 дизел од Пунто мотор. Добар мотор, без големи проблеми, економичен, лесен за одржување. Се додека не почнеш да имаш проблеми со егр вентил, со дпф филтер како кај сите дизелаши, посебно од тие години.

Го продадовме поради сплет на околности. Ама ако ме прашуваш лично, би ти препорачал исто бензин. Возев 1.2 од поновите модели, и многу е подруга самата вожња. И ќе ги немаш овие главоболки.

Последна измена: 11 април 2025
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.671
    Допаѓања:
    9.600
    За таа сума џип тешко. Едино Сузуки Витара или некоја ид кинескиве.

Дека нема еден месец од кога гледавме коли, за таа сума мене ми се допаѓа:
    - Тојота Корола Седан (од 21000 еу нагоре се)
    - Во Шкода - Струмица имаш Шкода Октавија 2025, рачен менувач - 24000 евра. Колата е да ја грабнеш и да бегаш. Само јас сакав автоматик. :D

Ако ти се даваат плус уште 3-4 к, имаш Форд Куга.

13. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.192
    Што е се разликува голф плус од останатите? Пребарував на нет, демек бил само повисок и не е хечбек позади. А цената му е пониска релативно вака на старо што гледам огласи.

14. BobyPetar

BobyPetar Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    151
    Голф Плус е категорија на моноволумен не е хечбек, исто подвозје, иста моторизација, само повеке волумен и комфорт. Во реалност не губиш ништо, освем изглед надворешен ако тоа ти е битно.

15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    31.223
    Не. И да има, таа не треба да ја купиш. За тие пари може да биде само тешка старундија од 20+ години со еден куп фалинки. Ем ќе дадеш многу повеќе за да ја средиш ем никогаш не може да биде сигурна.

На AAKG му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Ние имаме Peugeot стар 10 години дизел и 7 години стар Цитроен Ц3. И двете се супер коли. Цитроен вие во ценовен ранг. Имаат еден C4X кој е баш интересен до сумата што ја наведе (ни го нудеа сега кога купувавме нова кола ама на крај купивме поголем Џип). Peugeot може да имаат 2008 до таа цена. Јас лично сум презадоволна од Француските коли и од Корејските коли. Видете Хјундаи можеби може и Кона за тие пари да добиете.

На sia.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    1.520
    Потежок е за 100кг,поголем багажен простор,малку поразличен ентериер. Моторите 1.9 се исти освен 2.0 кај плус моделот има верзија и со 143кс.
    1.9тди смрт нема.

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Martina991

Martina991 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    226
    Дали се мерцедес добри автомобили?

19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    40.950
    Секако дека да. Одлични автомобили се, едни од најдобрите, но и не се евтини за одржување.

20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    8.515
    Се е исто само што има каросерија слична на моноволумен т.е комбе кола.

Да. Мерцедес е синоним за добра кола, дури се издвојува од останатите зошто си е посебна класа на автомобил. Мерцедес е татко на сите автомобили, првиот создаден автомобил е тој.

Е сега станува збор за премиум луксузен бренд и така да одржувањето и одењето по него е доста скапичко, не е само да се купи колата.

На AAKG и felisitas им се допаѓа ова.