Шевролет веќе не се продава во Европа, ја напушти Европа. Па така и сервисните мрежи веќе се и укинати а достапноста на делови е потешка. Ако мислиш Chevy Cruze тој модел е базиран и идентичен на Опел пошто Џенерал Моторс беше сопственик на Опел и речиси дели иста платформа со Вектра и мотор, бензинската верзија е добра. А Малибу не е достапен во Европа воопшто ниту бил а Шевролет ни како бренд не е присутен во Европа веќе. Ако е од увоз и прв пат се регистрира во Македонија, мора документите од технички да ги однесеш во МВР а тие да извршат безбедносни проверки да го проверат возилото и ако е се во ред, за една недела таблиците и сообраќајната ќе ти бидат готови и истите ќе си ги земеш од МВР. А ако е на македонски табли и ако е одјавена одма ќе ти наместат таблици на технички.
Аха, значи од таму не ми даваат пробни таблици да возам додека не биде готово? И уште прашање, јас добив и хомологација кога ја земав, со тоа не може да ми издадат истиот ден или нема врска едно со друго тоа
Не може истиот ден зошто колата ти е од увоз од странска земја. Документите од технички преглед и хомологација што ти ја дале ги носиш во МВР. МВР врши проверки дали возилото е крадено во таа земја од каде што е увезено, дали со тоа возило се има извршено убиство, дали учествувало во други криминални дејствија, и ако е се во ред МВР ќе го пријави во системот и ќе ти изготви таблици и сообраќајна дозвола, можеш да ја возиш колата само кога ќе ги земеш таблиците од МВР. Ти можеш да возиш на пробни табли кои се вадат од технички преглед и важат неколку дена но со нив не смееш да возиш други патници туку само ти се додека ти важат пробните до земање на оригиналните таблици. Истиот ден таблици местат на технички само кога колата е купена во Македонија од друг град и е одјавена од македонските табли од тој град за да се пријави на твојот град. Од увоз од странска земја, се чека една недела и се земаат од МВР.
Луѓе ако има некој што се разбира во температура на колата, перка, антифриз ако може да ми пише ЛП? Фала
Мислење за Голф 7 1.6 тди (2013-2015 год) Како се погоди колава , искуства некој? Се покажаа ли добри овие 1.6 мотори ? Викаа дека се економични и помалце трошат .. Имаат ли мана ?
1.6тди 116ks е ист како и 1.6тди со 105кс. Сиеменс дизни,доста проблематичен мотор. Едина мана му се дизните. Но има мала потрошувачка,евтин за одржување,убав ентериер. Подобра опција ви е 2.0тди 150кс,без проблеми е тој мотор. Кај него се веќе бош оем дизни.
Novo si e novo so i da e. Gledam po namalena cena se a ke pajga cenata seuste poso padnaja carinite. 7 godini imas garancia,ubav enterier,motorot e dovolno snazen. Kolite se seuste novi seuste ne se znaat koj se mani no sepak imas dosta pozitivni prednosti poso e nova kola. Sigurno 10 godini ke nemas problemi.
Одлично си е. Моторот е одличен, едноставен бензинец, нема главоболки, Нисан мотор е. За таа цена полн погодок е.
Se mislam zasega pomegju Dongfeng Shine ili Geely Coolray .. sakam nesto sportski izgled ... ovie kineskive brendovi imaat wow vozila za dizajn zboram , sega kakvi ke bidat posle nekolku godini koristenje od aspekt na funckcionalnost itn ... , toa ne se znae
Лошо е што нема делови и се чека дури и по месец дена да стигнат од Кина доколку треба нешто да се замени.
Нови се возилата, и дали ќе се расипи се мисли после 7-10та година. До денот на истекување на гаранцијата сите сервиси се во овластен. Е тек после ќе ја мисли дали има или нема. Еден период вака исто зборувавте за јапонските/корејските возила дека нема делови, ова она, на крај се испостави дека за европските повеќе се чека него за азијските. А да, во воведот на европскиот пазар не беа толку достапни првите години, но сега е многу поразлично, а како што влегуваат кинезиве, и за нив веќе има се. А па што има комплицирано кај Донг Фенг шо да ти расправам.. Обично подвозје MacPherson со трап позади и предница шо секоја ефтина европска/азијска кола го има истото и си одговараат сите, обичен амортизер, спирална пружина и долна/горна вилушка. И тој моторот атмосферец на Нисан ептен да ти бил комплициран.. мотор од пред две децении преправен само да исполнува Еуро стандард.. И плус, и онака сите резервни делови се или кинески/турски или чешки/полски и за европско и за се останато. Не набивајте стереотипи дека за одреден бренд има или нема делови, сеа има се. Oк, знајме дека за Голф има и во трафика за весници. Џили Кулреј е Волво всушност, истиот мотор го имаат, платформа. Донг Фенг Шајн е сопствена форма на Донг Фенг со Нисан мотор доработен од кинезите и обично подвозје со трап.
Читав доста српски коментари кога јас гледав да купувам кола. И имаше многу што се каеа што купиле кинеско возило баш поради оваа причина. Најчесто беа од сопственици на Чери. Вика, со недели, а и цел месец чекаме за дел во овластен сервис да стигне од Кина. Доста негативно искуство. А, ако е така во Србија, можам да претпоставам како е кај нас. Може со ДонгФенг не е така. Ете и за такси ги возат, а тука не може да се дозволи такво чекање. На крај, добро е да се споделат сите страни за да се има целата слика.
Nissan Qashaqi исклучиво со 1.5 dci дизел мотор од Рено. Цитроен/Пежо и цела Стелантис групација од 2019 до крајот на 2024 имаат фабричка грешка на сите мотори и на дизелите и на бензинците, бензинците се ѓубре невидено дури француската држава го тужеше Пежо а дизелите имаат мана со ланецот на брегастата осовина.
Nisanot e ok. Samo malku e slabicok za taja sasija. Bi ti predlozil citroen C5 2.2BiTurbo. motorot nema smrt,preudobna voznja,malce trosi i nema defeci. Ako si za ponova kola togas nisanot ili suzuki vitara.
Леле ако размислуваш за кола на старо земи си јапонска. Еве од 2015год има хонда продава човек што го знам, колата како очите си ја пазеше . На реклама 5 има оглас ако сакаш и ако смеам тука, да ти пратам линк?