Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Предлог за автомобил

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Kate89love, 19 април 2018.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    До 3.500 евра има повеќе избор. Фиат е докажан бренд иако имаат некоја фора на балканов дека не се баш најј, ама се знај секоја половна кола е таква, не знаеш со шо ќе се соочиш во иднина. Од понудениве мотори да сум на твое место би одел на 1.9 мулти џет дизел пошто е повеќе докажан во експлотација ама и цената е повисока. 1.4 е бензин, бензинот е обичен мотор и не толку комплициран како дизелот и е ефтин за одржување но го нема толку во експлотација. 1.3 мислам дека е добар но сепак дизелот со себе си носи повеќе проблеми за разлика од бензинот. Без разлика на се, ако се одлучиш за дизел со себе носи некој шо се разбира или на преглед во сервис. Главни проблеми на дизелот се турбото, дизните, пумпата за висок притисок, дпф/егр дали се запушени и како најскап проблем е замена на варијабилниот замаец т.е цел сет. Кај бензинот овие скапи проблеми ги нема. Пошто си се одлучила за кола од Б сегмент а да си немаш проблеми и главоболки, би ти препорачал да разгледаш нешто азијско како Toyota Yaris, Hyundai i20/30, Kia Rio или Ceed, Honda Jazz или Мазда 2/3 итоа сите да бидат бензин, или пак европско Opel Corsa 2008/2009 1.2 бензин или Ford Fiesta 2009/10 бензин. Цената на сите овие им тука негде. Фиат Гранде Пунто нее лоша кола, ама сепак на сите истражувања азијските брендови се најквалитетни. Ја пре би земал кола која не би ми правила главоболки како овие, сепак секој различно со желбите. За азијските коли нема толку достапност на делови но се најдуваат.
    ЕДИТ: И пред се, без разлика која кола гледај колата да е редовно сервисирана и со можност да се оригинални километрите. Ако е одржувана и ја одржуваш, нема да имаш проблем.

На tea1221, cresa-jagoda и GirlRose им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.103
    Допаѓања:
    26.960
    Фала ти, ептен се е опфатено :D
    Јас не се разбирам во коли, знам да си ја возам и да си сменам уље и она средството за џамови :D
    Секако ќе одам со автомеханичар, знам и какви мучки се прават. Ама, ме интересираше онака кои марки се поиздржливи.
    Едно време ми се допаѓаа и Volkswagen, поточно оној fox. Во мојот крај доста ги возат и млади и Голф ептен.

3. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.388
    Гранде пунто се нова генерација на M Jet моторите.
    1.3јтд е дизел со 90 коња и 6 брзини мењач а 1.4 го имаш во 2 врсти на мотор во турбо мотор и обичен атмосверец.
    Кој мотор да го избереш?
    1.3Мјет. Зошто дизел?
    Многу подобар мотор, по издржлив, негреј, немаш проблем со дизни пошто фиат моторите немат мака со дизни како голф, немат проблем со пумпа за притисок (common rail). И двата модели 1.4 и 1.3 носат варијабилен замаец.
    Одлична кола, добар избор. Многу се лесни за возење, имат добра опрема, доста брзи се, многу се економични, добар ентериер. Имаш и следна опциа со сличен мотор опел корса Д 1.3cdti 90коња 6 брзини мењач. Многу се покажаа овие коли. За фиатот си на одличен избор нема да згрешиш.
    Имаш и следна опциа како појака машина Fiat bravo 1.9mjet 120 коња али тие со 5 брзини мењач.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Elichka

Elichka Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    545
    Би сакала и да спомнам бидејќи и јас бев заинтересирана баш за тој модел и таа година, обрни внимание на вратите, познати се дека брзо им паѓаат и се изместуваат па имаат проблем. Скоро секое второ што го гледав имаше некаков проблем со тоа. Тоа е сепак мој впечаток, иако и на интернет по форуми читав за истото.

5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    VW Fox немој. VW Golf да, претпоставувам Golf 5 го меркаш. Види, Голф 5 само 1.9 ТДИ, но гледај да е максимално одржуван и зачуван. Голфот е највозена кола во европа и рачунај дека ќе има голема километража а голема километража си носи и проблеми бидеќи сите увезени од запад маста им е изваена од возење и ги продаваат ефтино и нашиве ги носат овде, ќе ги нашминкаат и ќе мислиш дека е добра. Проблемите на дизелот се исти на секоја кола, дизни, турбо, дпф филтер, варијабилен замаец и ред други пошто дизелот е масен и компликован заради исполнување на ригорозните евро стандарди. Најскап проблем е целиот сет замаец. За Голф имаш делови на секој чекор. Уште еднаш размисли и гледај да е атмосферски бензин. До 3.500 имаш голем избор особено тие шо ги набројав. Сите испитувања покажуват дека јапонските и корејските брендови се најдокажани итоа бензин. Ако не ти се свиѓаат овие, види нешто европско како Opel Corsa или Ford Fiesta 2009/10 а во план можи да го ставиш и Peugeot 208 .

На cresa-jagoda и GirlRose им се допаѓа ова.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.103
    Допаѓања:
    26.960
    Фала ви дечки ептен.
    @quattro И мене ми се свиѓа Тојотата, а и плус е автоматик мислам.
    @Elichka Е не на крај памет немаше да ми паднат дека вратите се дефект. Фала ти, обавезно ќе го имам во предвид :wasntme:
    @AAKG мене ми е кола за секојдневни потреби, за по град, некогаш до некоја соседна земја и толку. Нај ми е страв да не е некоја што се расипува цело време и се е на сервис.

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rrrrrrrrrr

rrrrrrrrrr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    173
    Каде ќе најдеш зачуван Голф 5 до 3.500 евра? Нема шанси. За 3.000 евра ќе најдеш Голф 5 баш како што кажа, извозен, без сервис, со ефтини гуми и нашминкан. Убав и зачуван голф 5 од 4.000 евра па нагоре.

На simoncelicius и Doc им се допаѓа ова.
  8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Разгледај, пробај ги и ќе заклучиш сама.
    За да не ти биди страв, Тојота бензин и другите азијци се измислени. http://www.toyota-centar.hr/buy-a-toyota/zasto-toyota/

Марки на возила (сигурност, задоволство на клиентите во проценти) - 2021/22

Lexus (95, 89)
    Subaru (93, 87)
    Toyota (91, 86)
    Mitsubishi (89, 83)
    Kia (89, 84)
    Suzuki (89, 83)
    Hyundai (87, 83)
    Honda (87, 87 )
    Mazda (85, 87 )

Seat (85, 83)
    Škoda (84, 84)
    Nissan (82, 81)
    DS Automobiles (82, 81)
    Volkswagen (82, 83)
    Smart (82, 82)
    Peugeot (82, 81)
    Mercedes-Benz (82, 85)

BMW (82, 85)
    Mini (82, 85)
    Ford (80, 82)
    Citroën (80, 80)
    Audi (80, 84)
    Volvo (80, 86)
    Renault (80, 80)
    Ssangyong (80, 81)
    Porsche (76, 92)

Opel (76, 79)
    Fiat (76, 77)
    Jeep (72, 81)
    Lancia (68, 77)
    Chevrolet (68, 76)
    Jaguar (68, 87)
    Land Rover (64, 82)
    Alfa Romeo (64, 84)
    Tesla (60, 91)

Последна измена: 17 февруари 2022
    На cresa-jagoda и GirlRose им се допаѓа ова.
  9. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.388
    Гранде пунто ти е одличен избор.
    И подобар избор ти е пунтото него тојота.
    Тојота дизел носи пежо мотор а автоматика тојота не се зема. Лоши мењач носат.

10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    8.579
    Ако ти е за низ град не гледај повеќе од 1.3 или 1.4 и до 66kw.
    Поефтина регистрација, мала потрошувачка, ефтин зелен картон. Нема да возиш 150км на час зошто би ти требала појака кола како 1.9? Ама не земај и тип тојота ајго или фиат пунто малите, ќе искочиш на автопат ќе те занесе кога ќе поминеш до камион.

Земи нешто што има достапни делови. Доста од споменатите модели од дечките се над 3500€ особено тојота, киа и нјундаи. Пазарот за половни возила е бесно наскапен.

Прочепкај како работи бензинскиот, а како дизел моторот пред да се решиш. Бензинот е поскап ама бензинскиот мотор е тивок и пали на минуси без проблем. Ама на појак дожд свеќичките не палат. Дизелот е секогаш поефтин ама доаѓа со други проблеми. Дизелите кај нас што се продаваат се доста извозени исто така.

Профил на гуми имаш 14/15/16/17 колку повисок толку поретки и поскапи. А ќе мора да ги смениш некогаш.

Тоа што ќе ти го провери мајстор возилото не е голема гаранција, искрено ако имаш 3500€ купи кола од 2500€. Во првата година ќе дадеш минимум 500€ за основни сервиси. Кај е хемиско, гуми, евентуално полирање. Се е перфектно замачкано и скриено, ама по 4-5000км ќе почне да покажува.

Е сега ова го кажувам ако сама од свој џеб го купуваш и одржуваш возилото. Ако имаш помош поновите модели се подобра опција секогаш :) И ич да не ти е гајле, јас немав поим од коли па со мојата се научив се за да не ме маткаат мајстори со измислени дефекти и цени.

На Izaabella, cresa-jagoda и GirlRose им се допаѓа ова.
  11. Dudo

Dudo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    368
    За градска кола најдбро да си гледаш атмосверски бензин.
    Дизел е да го запалиш и возиш на подолги релации.
    Ако ти е скап бензинот секогаш можеш за 400е да си ставиш плин.
    Зошто бензин а не дизел веќе горе ти напишаа.
    Евтино за одржување е бензинчето, што и да се расипе нема да ти направи дупка во џебот.

Јас фаворизирам Јапонски бензинци за во град се створени.
    Некоја Хонда Џез со 1.4 мотор ќе ти биде сосема солидна. Јарис со 1.3 мотор се исто топ покажани.
    Ако се одлучиш за Тојота види со Тони од Тојота продаваат цело време коли што им ги донеле како старо за ново и не им се лоши колите.
    Доста од нив се од прв газда и сервисирани во Тојота.
    Обавезно ценкај се и инсистирај во цената да ти направат мал сервис.

Како и да е што и да одлучиш немој да купуваш половна кола за сите пари што ги имаш.
    За бензинец имај барем уште 500е спремни за недај боже а за дизел незнам што да ти кажам бар 1200евра back up у каса.

Може ќе треба мал сервисзгуми да купиш или кочници да смениш така да спреми се.

На asdas и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.388
    И дадовте совет за бензинец но кажетему ги и маните на бензинците како трошат масло на 1000км,како штракат вентили на прво палење на ладен мотор, како имат проблем со бомбина која кошта 200евра нова пошто старата не се поправа, каков чад фрлат назад... Башка и бензинците носат варијабилен замаец. За потрошувачка испод 10литри бензинец тешко. Иначе дизел подобро пали во зима него бензинец. Сите бензинци се со по 200,00км и тој мотор и толку тера 1.3 бензинец.

13. macysh

macysh Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2010
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    850
    Хелп :) Препорачајте ми мало автомобилче (но со 4ри врати), за градска вожња, економичен, што би можела да го најдам до 2 и пол илјади евра.

14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Некои нови downsizing турбо мотори имаат варијабилен замаец. Тојота, се уште нема ама таа разгледува Јарис од 2008. Бензинците трошат масло ама Volkswagen групација особено ЕА111 1.4 ТСИ 1.2 ТСИ 1.0 ТСИ, до сега имаат развиено 5 нови моторни генерации оти претходните беа со квар. Ама кај азијците тој проблем го нема. Јас возам Мазда си има километража капла масло не троши, не сум слушнал некој на Тојота, Хонда да менува бомбини а за Форд и другиве европјани тоа е чест проблем. Точно е дека во зима полесно палат дизелите ама новите интеракции на дизел агрегати.

Германците доминираат во луксузот и завршната обработка, а јапонците и корејците во механиката и електрониката.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    46.248
    Зошто јас знам за обратно? Дизелите потешко палат во зима? :?:

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.923
    Точно, многу полесно у почесто е да зафркаваат греачите за палење.

На cresa-jagoda и Kasiopaja221 им се допаѓа ова.
  17. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    4.275
    Мислење за Фиат Браво 2009 година, бензин , нема поминато ниту 100,000 км . Доста сочувана кола од прв газда ?

Последна измена: 18 февруари 2022
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.451
    Допаѓања:
    114.771
    @GirlRose мене првата кола на која што се учев да возам далечната 1997 година беше Фиат Уно, После си купив Фиат Пунто на ново ( преубаво количе ) а после него сменав на Опел Корса Ц која уше ја имам ама не е многу возена 2005 од салон ја купив, и сега се мислам дали да ја продадам и да земам Фиат Панда новата. Ако ме прашуваш Фиат е многу убава марка. Нема да згрешиш. Кај мене ситуацијата беше таква да брзо откако ја купив мојата татко ми не можеше да вози многу и јас ја возев неговата Опел Астра. Он почина пред гоидна и пол па ја дадов Астрата .Така да Косрсава остана многу многу малку километри.
    Сега да купувам би земала пак Фиат или евентуално Митсубиши . Само ако земаш на старо, однеси ја на сервис да и направат дијагностика да ти кажат дали е вистина таа состојба зашто многу кажуваат колата е супер ја лицкаат ја гланцаат и така залажуваат.

Последна измена: 18 февруари 2022
    На senjorita-v, cresa-jagoda и Lotus Girl им се допаѓа ова.
  19. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Потешко палат. Бензинците имаат свеќичка и полесно палат а дизелите под компресија и потешко палат. Зборувам за новите генерации на дизели 2018- кои палат прилично исто како и бензинците но кога ќе одмине период т.е кога ќе застарат ќе палат потешко.

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    8.579
    Зависи. Гаражирано и одржувано дизел возило не би требало да има проблем.
    Јас возам корса д од 2008, дизел 1.3 втора зима по ред проблем со палење сум немала до сега. Возам по 200-300км неделно од кои 70% на отворено. Компактен хеџбек со доста простор на задна клупа и солиден багажник, за самец или двојка. За семејство ќе е тесно.

Пак ќе кажам, предлагате возила над буџетот, кај во тојота ќе најдеш јарис за 3500 плус и сервис да ти направат во цената. Апсурд.

Километри не знам и кој гледа уште сите се враќани, нема поента. Во крајна сметка купување стара кола е мачка во вреќа, каква ти е среќата.

На senjorita-v, Izaabella, nena2010 и 2 други им се допаѓа ова.