Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Бидејќи имам хумана и специфична професија,значи сум докторка,кога би требало да бирам ОБАВЕЗНО го задржавам моето презиме и го додавам презимето на мажот ми но во женска варијанта,пр на ска/ва.Сакам да имам две презимиња,а моето го задржувам од причина што јас повеќе сум позната по моето презиме отколку име и со него имам доживеано голем број на успеси.А доколку не го земам се ми пропаѓа,едноставно се губам јас и мојот идентитет.

2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Никој не може да ми го земе тоа што сум била 27 години, прво, моето презиме е со 10 букви, неговото со скоро исто толку, второ благословена сум со брат кој ќе го продолжи нашето презиме, трето, неможам да ви го опишам изразот на лицето кога ме праша дали ќе се омажам за него и кога од срце му одговорив дека ќе ми биде чест да го носам неговото презиме. Бесценето, навистина! И секако ќе биде на -ска! :inlove:

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    јас си го имам и моето презиме и неговото :inlove: и самиот инсистираше да си го задржам моето презиме... преубаво ми звучи :inlove:

4. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    17.961
    со огромно задоволство ќе го прифатам неговото презиме во женска верзија секако :D

5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    јас ги земав и двете и моето и неговото.
    моето презиме нема кој друг да го носи и продолжи освен јас.

6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И јас се решив за моето и неговото, чисто бидејќи после толку години носење (не се мажам баш многу млада :) ) сум навикната на него, плус и службено ме знаат со тоа презиме.
    Без навреда за никого, не ми е сосема јасно тоа со продолжувањето на лозата и презимето - тоа и вака и така би завршило (ако нема машко во фамилијата - јас за среќа имам брат, се надевам и внуци наскоро...), бидеќи децата го носат секако презимето на таткото...

На AloneM му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    е баш затоа јас го задржувам моето и избегавам совети и многу блиски комуникации со свеки(не живееме заедно за срека )

8. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Мене свеки ми вика абе ти имаш кариера, задржи си го и твоето презиме!!! =D Само пусто кај ќе ме собере да се потпишам после, хахахаха! :D

9. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Ако некогаш се мажам би сакала да го носам презимето на сопругот не дека своето презиме не си го сакам али мислам дека така е подобро...

10. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    Па адетот е да се земе неговото, само јас сакам да го земам како што е без да менувам на ска, туку да си остане на ски. Убаво ми звучи. :)

11. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    205
    Убаво звучи, ама не е граматички исправно....Презимето покажува припадност, а ти бидејќи се женско правилно е да завршува на -ска. Замисли мажот ти да сака да го земе твоето презиме и да завршува на -ска. Мислам дека ќе биде смешно. Ова е само мое мислење ;)

На eli25 и Annath им се допаѓа ова.
  12. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.596
    Допаѓања:
    40.056
    Кога ќе ми дојде време за мажење планирам да си го задржам презимето и да го додадам неговото, така најубаво ми е. :)

13. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
  14. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    48.566
    Јас би сакала да си го задржам само моето презиме без да додавам и одземам ништо бидејки сум горда на него а и единствено е во светот нема никој друг со исто презиме како моето а да не ми е роднина.Верувам дека би го имало она превртување со очи па како па зашто па што си мисли ама искрено многу ми е гајле. :D :D :D

На law му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Ако дојде ден да склучам во брак би си го задржала своето презиме затоа што е специфично и ми се допаѓа ,ако ми се допаѓа презимето на мажот ми би го додала на своето презиме .

На law и detektivdaniela им се допаѓа ова.
  16. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    135
    Јас ќе го земам неговото презиме. Сега кога закажувавме за матично нели се пополнува формуларот и си го напишав неговото презиме,со "ска". А тоа помодарство што излезе,демек од сега натаму презимето од сопругот се додава со "ски" ама воопшто не ми се допаѓа,без врска ми е,нешто како ајде сега со сила ќе тераме некој наметнат филм |( ама секој со своето.
    Имав целосна слобода да си одлучам за презимето,и тоа ми е доволно што никој не ми кажа избери го ова или она.А тоа дека се губел идентитетот или незнам што исто е чиста глупост,добро мене не ми е јасно како би го изгубила својот идентитет она што сум јас ако го сменам презимето :^) Некако не ми иде, на крајот на краиштата презимето не ти го дефинира идентитетот па сега ќе се држиме за тоа оти мама и тато така се презиваат па ако го сменам јас презимето ќе си го изгубам влијанието во средината,жива глупост.
    Еве јас познавам личности со презимиња на божем видни луѓе во градот,ама пропалитети невидени никакви квалитети во нив,само се провлекуваат покрај мама и тато бидејќи презимето му е влијателно :puke: :x

На rajna-vojvoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    сега брзо треба да закажеме во матично , па неколку пати веке цитам дека треба да се пополни некој формулар??? тоа значи дека мораме лично да идеме ја и вереникот?????
    околу презимињата , секој си има објаснување и се ми е јасно но да си македонка и да се презиваш - ски :|

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.121
    Допаѓања:
    67.133
    ^Да, треба заедно да одите се потполнува формулар и се изјаснуваш како ќе ти гласи презимето. :)

На rajna-vojvoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Јас прво го пратив мм сам да среди работа, ама го вратиле затоа што морало двајцата да присуствуваме. Прво платете си ги уплатниците, затоа што нема да сакаат ни муабет да ви направат без нив. Толку се безобразни.
    А за презимињата, јас си го земав неговото, нормално завршува на -а. Се ежам од ова ново помодарство. Се знае за женски род во мак јазик презимињата треба да завршуваат на -а, а не на -и. Глупост невидена. :puke:

20. RedWine

RedWine Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    61
    Неговото презиме ќе го земам и тоа во женски род! А можеби ќе го задржам и моето,ќе видиме до тогаш има време! А ова со губењето на идентитетот ми нема смисла. Па јас секогаш ќе го имам моминското презиме во изводот на матичната книга на родените,така да идентитет не се губи! Секој пат кога ќе вадите некои документи за кои е потребен и изводот од матичната книга ќе го има и Вашето моминско презиме! А да исто и во изводот на Вашите деца!
    Пример: Марија Трајковска род Николовска........не значи дека ако го земете само неговото презиме сте се одкажале од вашето потекло!