Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.386
    Јас го земав неговото презиме! Овде тешко дека некој ке знае убаво да го изговори , и при пишување би правеле грешки така да подобро беше да го земам само неговото !

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Го земав неговото.
    Иако претходно спомнував на моето да го додадам неговото, и сите тоа го очекуваа. Ама ете, така испадна... :)

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    Штом сакаш да го задржиш и твоето презиме, направи го тоа. На мене ми е многу криво што не си го задржав и моето презиме. И кај мене ќе беше истата ситуација ако го задржев и моето презиме. Потписот ќе ми содржеше 28 букви.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Го земав презимето на сопругот во оригинална форма

5. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Без размислувње го земам неговото во машка форма :$

6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    Прво се мислев да си го задржам моето, ама ми се виде многу долго и после си реков ај само неговото...и не згрешив :D

7. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    707
    И јас се мислев да го задржам моето и да го додадам неговото, но во последен миг се премислив и го земав само неговото :)

8. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Јас сеуште си стојам на ставот дека ќе си го задржам моето и плус неговото ќе го земам, можеби ова мое мислење ќе се промени во иднина не велам не. :D
    Мене ми е чудно како мајка ми не си го задржала нејзиното моминско презиме кое е единствено во Македонија, а и пошироко. Ајде да не претерам, ама во светот..можеби на една рака се бројат семејствата со тоа презиме.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.258
    Мислам дека имаш опција да го земеш моминското на мајка ти, не е некоја процедура, ако толку сакаш да го задржиш, мислам дека и на мајка ти ќе и биде мило :D

10. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Со оглед на тоа што си го сакам презимето од татко ми, иако не е толку ретко (не е ни премногу често, а и тој е починат), никогаш не би го заменила моето презиме, па дури ни за тоа на мајка ми. :) Имам братучеди и внуци кои ќе го носат презимето на мајка ми уште долго, за разлика од моето...јас го носам последна, така да... :)
    Сакав само да кажам дека за толку ретко презиме и со тоа што татко ми не и правел проблем, навистина ми е чудно зошто не си го задржала, а си го сака премногу. :D

11. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Јас ќе го земам неговото презиме без да го задржувам моето од причина што моите деца секако ќе го носат неговото презиме. Убаво ми звучи моето име со неговото презиме :lol:

12. branka-k

branka-k Активен член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    Jaс одлучив да го задржам моето презиме и на моето да го додадам неговото во оргинална форма.
    Иако маж ми малку се противеше, сега се е океј ;)

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Искрено јас сеуште не можам да се навикнам на новото презиме....лелеее како друг човек се осеќам кога ќе го речам полното име/презиме-ново

14. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.357
    Допаѓања:
    142.332
    ^ Мене ми требаше околоу една година да се навикнам :). Работите ми беа уште поотежнати затоа што на работа не ми беше сменет ни потписот ни името, а потпишував исплати, и пред секое потпишување се преиспитував кое ми е старо, кое ново и како треба да се потпишам :D

А сега пред некој месец најдов документи со моминското презиме и сега тоа ми е многу чудно, како да се работи за енокј друг.
    Се е навика, само треба време да се стекене :)

15. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Јас сум дефинитивно за земање презимето од мажот. Можеби е старомоден начин на размислување, но едноставно би ми било глупаво од моите најсакани со кои ќе живеам (мажот и децата се разбира), да имам различно презиме. А две презимиња, исто така ми е глупаво и непотребно. А пак јас, за цела среќа и огромна случајност, се презивам исто како мојот партнер. :lol:

16. Acerola

Acerola Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    630
    Кога размислувам за земање на презимето од мажот без да се остави своето,имам чувство како да ќе ја снема таа личност која сум била до тој ден.Како да се избрише,да не постоела,и сега е некоја сосема друга.
    Незнам зошто така,но јас би сакала да си го задржам презимето од причина што не е воопшто често,и ми се допаѓа моето презиме.

17. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Јас би го зела неговото. Не ми менува нешто многу дали ќе го оставам моето плус или не. И гледам некој претходно зборувале за ,,неговото презиме во оригинал". Девојки, нема оригинал и не оригинал туку машка и женска форма на презимето. Мислам дека овој, да го наречам ,,тренд" што се појави во последно девојките да земаат презимиња со машка форма е крајно глупав и не води никаде. Едноставно отсекогаш во Македонија машките презимиња завршувале на -ски -ов -ев, а женските на -ска -ова -ева, не знам што им текна сега да прават сосема излишни измени на ова. Мене лично воопшто не ми се допаѓа.

18. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Ќе го земам презимето од вереникот, бидејќи не сум љубител на 2 презимиња (да неможам да се потпишам:rofl: :lol: ). А да го задржам моето некако стварно ми е глупо да бидеме со различни презимиња. И секако презимето ќе ми завршува на -А ;)

19. cherie.cherie

cherie.cherie Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Јас си го задржав и моето и многу ми е убаво така отсекогаш сум сакала две презимиња :)

20. kasiopeja

kasiopeja Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    39
    Јас го земав неговото и за мене така е исправно сите членови од семејството(јас,тој и децата)да имаат исто презиме.Нашето презиме нема женска и машка форма туку и двајцата(сега тројцата) се презиваме исто до буква. :rofl: :rofl: