Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Планирам да го додадам неговото.
    Немам некоја професионална или било каква потреба да го задржувам своето.
    Така да,нема зошто да комплицирам.
    Брат ми ке го продолжи нашето.

2. Later

Later Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    11
    Дали ќе го додам неговото или само неговото ќе го земам, незнам. Поголеми се шансите дека ќе го земам само неговото, освен ако немам некое професионално или незнам какво достигнување. Да останам само со моето - нема шанси. А децата, здравје, ќе го носат само неговото :)

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Си го задржав своето и го додадов неговото. Со него сум се родила, со него ќе си умрам. Не го давам за жива глава

На kukla21 и b.u.tt.e.r.F.L.Y им се допаѓа ова.
  4. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.577
    Мене па ептен ми е глупаво кога ќе видам дека некоја го земала презимето на мажот ама не со наставката за женски род, пример ако мажот е Лазаревски и она се презива Лазаревски место Лазаревска.
    Зошто? Затоа што ако се презивала Лазаревска, ќе излезе дека маж и ја посвоил.
    Wtf :?:

На Nausicaa, Divinebutterfly, veren и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    Браво, камо среќа да имаше многу повеќе вакви жени како тебе. Се што кажа држи водат, и е многу по битно отколку тоа од професионални причини демек ако требло. Па освен кај пејачите, незнам во кои други професии е битно презимето, ма да и таму ако те бива, те бива ако не те бива џабе ти е и презиме и се.
    Презимето се задржува пред се од почит кон сопствените корени, и да покажеш дека не си дрво без корен, и дека имаш свое достоинство.
    И, јас исто ќе постапам како Анина, за ова се прашувам само јас и никој друг. Ако не е спремен да го прифати ова тогаш нема што да бара со мене. За жал повеќето девојки се откажуваат од сопственото презиме под изговр дека не им се свига, дека они така сакаат.... Но тоа го прават или под притисок на партнерот или за да покажат дека се спремни да ја веднат главата, и да бидат понизни уше на почеток.
    Какво и да е, вашето презиме е ваша гордост, ваш идентитет... И, вашиот брат, татко, мајка не се онакви какви што сакате, и нив ли ќе ги смените?

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Јас би го земала негово презиме само. Сметам дека нема ништо понизно во тоа. Тоа со заддржување на моминското презиме некако последниве години влезе во тренд некој и тоа од мода некоја, ваљда поаристократски звучи или што знам.
    Мене ми се допаѓа многу неговото презиме, така да здравје боже и да не сум со него, би го земала презимето на мажот, а и децата мои би го носеле само неговото презиме.

Не гледам никаква понизност во тоа затоа што може да има жени и со 5 презимиња па пак да дозволат да бидат понижувани, малтретирани психички,физички.

Достоинството и гордоста не се покажуваат со презимето, туку со личноста, карактерот и однесувањето и мн други особености својствени само за таа жена. Ако сум го земала презимето на мажот не значи дека јас веќе не сум јас каква што сум била и пред бракот.

На theowndemon, Golden Rose, Oscar Lady и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Jaс расмислувам да го задржам само моето, особено ако се мажам со овој сегашниов дечко. Значи полошо презиме немам слушнато (facepalm) . Maкар без презиме останала јас ова неговово не го носам! Ќе треба и за децата да преговараме... спремна сум за компромис, евентуално ново да си измислиме, друго чаре не гледам.

На theowndemon, b.u.tt.e.r.F.L.Y, Doozy и 5 други им се допаѓа ова.
  8. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    искрено ќе си го задржам само моето, тоа ми е наследство од татко ми, и но ваааааај да го менувам.. значи ни за жива глава, а богами и за децата ќе направам се што е можно :P

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас си го задржав своето ....Последно дете сум и на татко ми ептен му се направи ќеиф

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.372
    Би си го задржала моето плус би го додала неговото. Порано мислев само неговото, за да не бидам само јас различна у цела фамилија, пошто децата би го носеле само неговото. Али сеа ми се смени мислењето, ме удри филм дека јас не сум без идентитет па да земам само нечие презиме. Моето останува а неговото може само да се додаде

11. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Не сум мажена,ниту пак во скоро ќе се мажам:) сум размислувала многу на оваа тема. Порано имав желба да го додадам неговото,но мислам дека од практични причини ќе го земам неговото ..здравје ко ќе се мажам :) а оваа мода на ставање машки презимиња ме ужаснува.Шо не се парави од помодарство. Па луѓе родувањето на презимињата е карактеристично за скоро сите словенски народи.Ајде сеа ќе тераме западна мода??? Глупости. Вака се губи нашиот национален идентитет.

На Nausicaa, Azzra, Петре Прличко и 4 други им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Bas e interesno roduvanjeto na preziminjata, koga si vo neslovenska zemja, site te prasuvaat, zasto, kako ...Taka i mnogu priatelstva sum steknala. Prvo pocnuva moabetot dali sum greska, mazot vaka, zenata taka, i potoa se razvrzuva moabetot. Dobar nacin priateli da si najdes.:wasntme:

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.087
    Ме ужаснува ова со презимето во машки род 8-|:punch: ццц по лигаво нешто Амин :D туку ај да не тупам, секој со своите желби . Јас сакам да си го задржам моето ама видечемо. Туку сега актуелно е мажот да го земе од жената презимето , е...ти мажот за така :D:D

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    17.962
    Јас ќе го земам неговото, е сега незнам во која форма да биде ;) а за продолжување на моето моминско презиме имам двајца браќа, ама и да немав сепак би го земала презимето на дечкоми, заради што ќе бидеме нели една фамилија, и не сакам ја да бидам со различно презиме.

15. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    како не знајш во која форма??? Се знај како е правилно,да не се повторувам по сто пати

16. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Кога ќе се мажам ќе го земам само неговото. И тоа во женски род, ете не можам да ги гледам оние машки презимиња кај женските.

На Divinebutterfly, Cka, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.018
    Допаѓања:
    81.359
    И мене ми е многу лигаво ова помодарство со презимињата во машка форма, дури не знам од каде излезе овој „тренд“, порано ретко која имаше презиме во таква форма .
    Јас одамна одлучив дека на моето ќе го додадам презимето на идниот сопруг во женски род, без сомнеж. Без разлика на тоа дека ќе имаме различно презиме, мене тоа „една фамилија, различно презиме“ не ме танигра нешто многу, едноставно сакам да си го задржам и моето презиме, отсекогаш сум сакала, а немам некоја посебна причина - нека ми претставува убав спомен за моите корени. :)

На kjukli, Divinebutterfly и babyblond им се допаѓа ова.
  18. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    17.962
    @Ina Ina Да да, баш денеска се мислев, презимето не одговара за машка форма да го земам, исто и јас со тебе го делам мислењето, дека треба презимето да се зема во женска форма, колку глупо звучи мажите да се презимиња во женска форма - пример - Павле Стојанова/ска глупо звучи, истото е и кај жените!

19. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.378
    Допаѓања:
    174.500
    Презиме во машка или женска форма, постои само кај нас. Ако сакате со сопругот/сопругата да живеете во странство, како брачен пар, мора да имате исто презиме.

20. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    А, Пецо, ништо не мора во странство, па ни ова. Во Шпанија, на пример, секој од брачните партнери си останува со своите презимиња (имаат по две, ако не се од благородничко потекло, ако се - тогаш имаат и повеќе, ко што беше случај со Војвотката од Алба), а децата добиваат по едно презиме од мајката и едно од таткото. Законот не познава категорија "менување презиме заради промена на брачен статус". Единствено, може да се одбере редоследот на презимиња, но мора да е истиот за сите деца во тоа семејство.

На kjukli и Annath им се допаѓа ова.