Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Апсолутно не е точно. Ниту дека родовата форма постои само кај нас (или ние сме и Русија, и Чешка, и Полска и Исланд и така натаму), ниту дека брачните партнери мораат да носат исто презиме (Шпанија, Италија се само дел од земјите каде се законски се задржува презимето на жената, а таков е трендот се повеќе и во Скандинавија и пошироко). И сето ова во Европа, надвор од неа има и многу други примери.
    На крај на краиштата, за жал многу брачни парови се иселија од Македонија и живеат нормално во странство, иако кај повеќето од нив презимињата си го задржале својот род.

Последна измена: 26 јануари 2015
    На Annath и toogood им се допаѓа ова.
  2. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.508
    Допаѓања:
    176.560
    Мој роднина од Австралија се ожени со жена од Македонија.
    За да може и таа да замине во Австралија, мораше да има исто презиме, значи во машки род.

3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Mene mi lici kako da se bara vnimanie na bilo koj nacin.
    Moze da ni se sviga no ostanete moj gospogi dosledni na svojata kultura. Toa bilo so vekovi i ke bide. Imam post kade sum objasnila deka taa rodova forma na prezimeto mi donela mnogu poznanstva vo mojot zivot. Obicno prasuvaat dali se greska vo pisuvanjeto ili izgovorot koga na mesta e upotrebuvano i prezimeto na soprugot. Interesno im e ili nacin za zapocnuvanje razgovor, no kako i da e mi donelo golem benefit vo mojov zivot.
    Nikogas ne bi go menuvala toa sto od dedo i pradedo go imame od pocit koj kulturata od kade doagam.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Пецо Пецо мисли си дека е само кај нас. А Бугарија,а Русија,Украина,белорусија,Полска....ме мрзи да набројувам. И нема врска дека во странство мора да имаш исто презиме, од каде тоа? Таму жение не ги задржуваат само своите презмиња некогаш?
    Брат ми живее во Америка,женат со фамилија. Внуките и снаа ми си се на ска,па шо

5. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Се договоривме он да го земе моето презиме. И многу ми е мило за тоа.Ретко кој би го направил тоа.:inlove:

На kjukli, kukla21, Ekstaza и 6 други им се допаѓа ова.
  6. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Нели кога го пополнуваш записникот на матично, има едно поле за презимето, кој од кого го зема / додава итн... Имаше малку препирања на почеток. Јас сакав да си го задржам моето и да го додадам неговото во женска варијанта се разбира, а тој сакаше едноставно да го преземам неговото и толку. Држ - не дај, се согласивме да го земам неговото презиме и така се заврши приказната.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.576
    Допаѓања:
    37.942
    И јас го имав истиот проблем како тебе. Верувај, жива се јадам. Планирам пак да направам промена на презимето, ама да ми истече личнава карта.

На Ekstaza му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ice&Fire

Ice&Fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    88
    Јас едно време мислев да го земам само неговото ама па кога размислувам, јас сум единица и нема кој да го продолжи. Кога му кажав на идниот сопруг дека сакам да сум со 2 презимиња ми рече ,,Како со две презимиња, па ќе биди како да не припаѓаш во фамилијата, јас и децата ќе сме со едно (оти нели децата го земаат презимето од таткото) ти со две, се знае како се прави, жената го зема од мажот, така направила и мајка ти" И кога виде дека со коментарот ме повреди ми вика како сакаш така, ако сакаш и на мајка ти моминското земи го. :@

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. b.u.tt.e.r.F.L.Y

b.u.tt.e.r.F.L.Y Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    152
    Е ТОА Е ЗА ПОЗДРАВУВАЊЕ! Браво !!!. Вистински маж спремен да направи се за својата љубена!!(y):)
    Како реагираа неговите? Страшно ме интересира:$
    п.с. ти љубоморам :D

На Ekstaza и tweety26 им се допаѓа ова.
  10. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    Не разбирам како сметате дека го продолжувате фамилијарното презиме со тоа што ќе го задржите само моминското, освен ако и вашите деца не го носат истото. Само така ќе се продолжи. Во спротивно, презимето, ако сте единица, ќе остане само додека и вие сте под ова небо. Со вас, завршува и презимето.

Инаку, немам ништо против. Секој нека си прави ко што му одговара, ама ова никогаш не го разбрав.

На kjukli, kukla21, LUCERKA и 2 други им се допаѓа ова.
  11. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Како? хахаха мајка му уште малку па ќе се откаже од него,многу бурно реагираше.Ама он си сака и он и нашите деца да се си моето презиме.Прво што нема тука такво презиме,а второ зошто кај нив е многу комплицирано со нивните различни презимиња.Он вели дека цел живот не знае кој е неговиот вистински идентитет,неговото презиме за него е безначајно...да не објаснувам долга историја е.Битно мило му е и на него и на мене што моето го зима. :)

На Antebellum, kukla21, LUCERKA и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Ke go zemam negovoto, edvaj cekam :inlove:

На Veki4kaa и toogood им се допаѓа ова.
  13. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.507
    Прочитав една статија од интервју со Марјана Станојковска - кога ќе се мажела ќе го земела презимето на мажот и :)

14. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Ние жените толку се силиме,нема шанса вака така и после тоа само на мажот презимето,така да не толку се трескајте од земја,зборете од кога ќе го направите тој чекор,зборам генерално...

На Madam-A му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    80.580
    Не сум доктор на науки за да имам две презимиња. :lol: Ќе го задржев своето ако беше некое специфично но не е , така да ќе ги земам неговото.

16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    А само доктори на науки имаат две презимиња?

На kjukli и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    80.580
    He @kikin. Но е нешто карактеристично за нив.

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мислам дека ниту професијата нити титулата имаат врска за презимето. Прашање на личен вкус е и како лично ти сакаш да се викаш и презиваш. Нити значи почитување спрема некој, зашто ти и само ти ќе го носиш, ни мажот ни свекрвата. Тоа е твое и ти сама одлучуваш. А ако се работи за почит, тогаш нека почитуваат избор.

На kjukli и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тука имало жустра расправија за машки род презиме на невестата. Јас сум ски :P

20. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Нели по некое непишано правило жената го зема презимето од мажот, меѓутоа ако се работи за взаемна почит и љубов тогаш би требало и мажот да го земе презимето од жената. Или и двајцата да си го задржат своето. Па кога се во врска зошто тогаш не им смета кој како се презива а се прави толку проблем кога се влегува во брак?

На cresa-jagoda и kjukli им се допаѓа ова.