Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Тие што имаа земено презиме на мажот во машка форма,ако имаат ќерки и тие се со машко презиме или не?
    Ме интересира само.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.952
    А еве ако мажот го земе презимето на жената, во женска форма ли ќе биде? Атанас Михајловска, на пример? Исто смешно ми звучи како женско со машко презиме.

На samovila.red., Divinebutterfly, feminka321 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Сакам да слушнам мислења од тие што своето презиме го менуваат со -ОВ и -СКИ. Женски кои се причините за тоа? Дали е потреба? Дали толку не ви се допаѓа традиционалното кај нас ОВА/СКА? Или е само нов тренд? Не осудувам ниту напаѓам никого, да не ме сфатите погрешно, не сум ниту за ниту против, иако јас лично никогаш не би го ставила моето презиме во машки род. :)

И кога ќе ми дојде време за мажачка, дечко ми го има најпрекрасното презиме, така да чао моминско. :lol:

4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.596
    Допаѓања:
    40.059
    Со извињење поглупи 2 причини не сум слушнала одамна. Особено првата ама врска си нема.
    Порано сум сметала дека е правило да се земе презимето на мажот и да се смени сопственото. Не планирам да го тргнам моето, туку ќе го додадам неговото. Нема никаква потреба да го менувам целосно, а ако тоа некој го смета за непочитување, тогаш мислам дека има погрешна дефиниција за тој поим пред се, а потоа за се друго.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    и тоа е право на избор...значи како тие тебе ќеиф, така да си се презиваш, дали ски или ска, твое си е, шо има други да коментираат за твоите генералии...:)

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.697
    Допаѓања:
    79.853
    @Emotional123 извини ама не го мислев тоа сериозно, често користам саркастични и несериозни изрази. Не значи дека треба човек се сериозно и буквално да сфати. Не знаев дека човек не може овде да се нашали.

7. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    446
    Во Франција и Шпанија е така, сите деца го земаат презимето од мајката.(тоа веројатно од практични причини или пак дека и не знаат кој им е таткото...кој ке ги знае, католичка чивија).

8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.952
    Ама тие презимиња немаат род. Во македонскиот јазик презимето си има машки/женски род, и тоа звучи природно. Другото не. Инаку, немам против мажот да земе презиме на жената. Само ме интересираше во која форма би било ако не се почитува правилото на род.

9. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    446
    Па во која и да е, за некои луге секогаш ке биде тоа само уште една бизарна католичка работа...а за некои пак не, шознам ваљда зависи од тоа што мустра си.

Мислам дека и србите имаа такво правило за унификација на презимињата што завршуваат нс -ски.
    Они ги ставаат во машки род и женските.
    Како на пример, Славица Трајков наместо Трајковска.

Последна измена: 5 јануари 2016
  10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.059
    Допаѓања:
    6.548
    Јас си го задржав моето и го додадов неговото.
    Моето презиме си го сакам, многу често ме викаа во средно по презиме. Поретко е. Неговото е често и досадно, ама ок е како второ :)

11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.374
    Еве јас да ти одговорам пошто го додадов презимето на маж ми и ми завршува на ОВ иако бев против и сакав на ОВА. Во мојот брак се е ствар на договор па дури и презимето. Јас сакав да си го задржам моминското презиме кое ми завршува на ОВА. Маж ми рече дека нема ништо против ама да го земам неговото презиме баш такво какво што е, без додавање или кратење на букви, а ако сакам да има и ,,А,, на крај да го земам само неговото. Бидејки целосно откажување од моето презиме не идеше у предвид, на моето го додадов неговото со ,,В,, на крај. Е коа би имале деца најверојатно и децата ке ги имаат двете презимиња.

На oblando му/ѝ се допаѓа ова.
  12. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    446
    А кога дечињата ке стигнат за мажачка, и трето ли име ке стават?(facepalm)(здравје де).

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.374
    Нивна одлука, ако им се погодат и на тоа дете родителите као нас ништо чудно и до 4то да допрат.

14. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    446
    Ок бе ракче, тебе неможам да ти кажам дека не си во право.:inlove:
    Наместо тоа ке се обидам да отворам нови хоризонти и да го прифатам тоа што е воља на индивидуалецот а не веке воспоставена традиција.
    Такви случаи веке има во светот каде што лугето поради тоа имаат повеке имиња и презимиња.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Абе глупости, убаво пред некое време си се знаеше и си имаше ред, а не сега не се знае кој е машко, кој женско, кој има 3 презимиња (демек модерни), кој решил на жената да го земе па го отпишале од дома (facepalm) А најглупо ми е најновиот тренд, додавање на презимето од мажот со СКИ :headbang: пример Марија Петревски....
    Убаво се знае дека во мак. јазик си има три рода, епа Марија е во женски род, а Петревски?
    Многу сме модерни, современи и ќе го следиме американски тренд, дека таму сите се презиваат исто...Џејн Питерсон и Џек Питерсон, Џејн Џонсон и Патрик Џонсон.
    Па како што ја кратат Ј помеѓу И и А во имиња, наскоро сите во македонија ќе бидат, нешто во стилот на: Мариа Софиа Поп-Тодоров Петревски Михајловска (немажена), а тек кога ќе се мажи, па тек после нејзините деца....:wasntme:

На samovila.red., bertold, feminka321 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.374
    Ееее па нема да биде се овој тренд, можеби еден ден брачните партнери ке си земат презиме кое не е ни на едниот ни на другиот, па ке нема потреба од додавања, кратења ...

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Може ќе си правиме презимиња со првите две букви од имињата :^) Кристијан и Ана= Кран
    (poolparty)(poolparty)(poolparty)(poolparty)

На fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Ехеееј, до кај стигнавме со дебатирање, до внуци, правнуци.....Полека, додека стигнеме таму кој знае шо ќе смислат. Затоа уживајте и почитувајте ги своите избори, а не изборот на комшиите и шо ќе речат ако го земам ова презиме или додадам она, ако на крај ставам ов, ски, ска....Беспотребни дилеми ако функционирањето како брачни другари и партнери е беспрекорно, а најтрагично е што се дебатира за туѓи избори а никогаш за своите. Позз

На theowndemon, bittersweet и Sesil им се допаѓа ова.
  19. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Golema debata imalo na temava. Jas ke si go zemam negovoto samo vo zenski rod. I toae toa od pretwrizmi preku glava mi e!

20. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.374
    Ако одлуката да земеш презиме шо завршува на ОВ или СКИ е претеризам тогаш земање само на туѓо презиме е одкажување од свој идентитет ;)