Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Чекaјте, чекaјте. Кaкo бе тoa мaжoт дa гo земе презиметo нa сoпругaтa? Прв пaт слушaм. :x

Дa не бидaм oфф, кoгa би се oженил би oстaвил нa мoјaтa иднa дa си oдлучи дaли ќе си гo зaдржи нејзинoтo плус мoетo или сaмo мoетo. Не ми пречи тoa вooпштo. Сaмo нa крaј дa си зaвршувa сo женски рoд, се рaзбирa.
    И кaкo мoже вo еднo семејствo мaжoт и женaтa дa имaaт еднo презиме, a децaтa другo? Не ми е јaснo. :shake:

2. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Sekoj ima pravo na sopstveno mislenje, ne osporuvam nisto samo si kazav sto mislam. Na kraj kraeva ova e forum sekoj ima pravo da go kaze sopstveiot stav. Ama ova e nasata Makedonija I cudesniot narod vo bea vednas da se kontrira da se trudime da kazeme deka nie bas nie sme vo pravo a ne toj drugiot.
    Pozdrav.

3. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    136.610
    Двајцата сопружници имаат право да се одлучат за своето презиме во брак. Може и мажот да го земе на жената. Многу се ретки тие случаеви но сепак ги има. Исто има и кога жената го додава на мажот, но и тој нејзиното, значи двајцата се со по две презимиња.

4. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Секoј имa прaвo дa, aмa мaлку е глупичкo мaжoт дa гo земе презиметo нa женaтa. И кaкo би се презивaл aкo тaa се презивa, нa пример Петрoвскa? Некaкo не иде, штo знaм...Мaртин Петрoвскa? :drunk:

5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    136.610
    може и Петровски, во машки род да завршува нели

На rose60, makgirl, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.824
    Допаѓања:
    94.854
    Како мала бев болна да имам српско презиме и да ми завршува на -иќ.Будала работа,а не ни знам од каде такви идеи и желби кај дете(facepalm)
    Сега,како тазе свршена и пред фаза потпис немам никакви дилеми,едноставно ке си го земам неговото во женски род и готово.Јас сум филолог по струка и ми пречи машко презиме кај жена и звучно и на пишано,барем нашиов јазик е богат со категорија род и јас би да се зачува истата..
    Инаку не гледам потреба за јака дискусија,кој како сака и милува така нека си се презива,кога веке го има правото на избор..поздрав

На Freyja, rose60, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.923
    Допаѓања:
    111.275
    Јас презимето на мм само го додадов, во машки род, пошто по мои размислувања го земам неговото, а не на свеки :emo: Не ни сакав али за мир во куќа се согласивме да го додадам ]:)
    Е сега на свеки и го утнале, пошто странец па кога вадела МК државјанство ја завеле под поинакво :D и никогаш не го променила :?:
    Децата без разлика машки, женски ќе бидат со ,,СКИ,, и само на мм презимето ќе го носат :)

На rose60, Monch и larrachi им се допаѓа ова.
  8. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    Го земав неговото,сметав дека така требаше а зашто ни сама незнам.

9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    Само неговото. Со моето некако многу долго беше и не звучеше убаво

10. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    Јас си го зедов презимето од мм и тоа во машки род поубаво ми звучеше ... а ако го задржев моминското тоа е долго и од мм е долго презиме и ќе требаше цела страна за мене :P
    пс јас и мм имаме различно презиме од свекрвами и свекор ми

11. Monch

Monch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    13
    Значи ние имаме жестоки дискусии околу тоа презиме! Јас сакам да го задржам моето и да го додадам неговото. Него задржувањето на моето презиме му пречи малку. Мене моето презиме ми значи. Специфично е, а неговото е обично... После години врска, дури сега, кога почнавме да подготвуваме свадба, сфатив дека не сме размислувале толку слично и не се разбираме толку добро колку што мислев...

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ice&Fire

Ice&Fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    88
    И кај мене беше така на почетокот. Де ти ќе се разликуваш во презимето, де децата какво презиме ќе носат, па кога му реков дека децата ќе се со неговото презиме пак се вративме на првото-дека само јас ќе сум различна во презимето...
    Е сега, кога виде дека сакам двете презимиња да ги носам омекна. Па во матично кога пополнувавме документи му дозволив да си одбери дали неговото ќе до носам со -ски или -ска. Пак рече ,,како сакаш ама поубаво е со -ска" :) Сега сум сепак со две презимиња, прво моето па неговото. :)

Ти го пишав сѐ ова за да ти кажам да не се нервираш, дека сѐ ќе се среди. И твојот ќе омекни.:l:

На rose60 и Monch им се допаѓа ова.
  13. Monch

Monch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    13
    Фала ти ептен :) Се надевам дека така ќе се заврши и моето. Само со "ски" хихихи. :**

14. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Јас сакав да си го задржам и моето презиме,а мм малку се подналути..ми вика-па што се мажиш тогаш? И така останав само со неговото и не ми е криво(facepalm)

На rose60 и crazylady им се допаѓа ова.
  15. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.949
    Допаѓања:
    31.462
    Многу ми е глупаво кога женското ќе го земи презимето од машкото со СКИ :^)
    Се знае женско со СКА, не можиме ние да се споредуваме со другине држави.
    По глупаво од тоа да слушнам женско со машко презиме со СКИ нема за мене.

На blackwave, samovila.red., Divinebutterfly и 8 други им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714

Е такви мажи многу ме нервираат. Мислат дека ако жената го земе нивното презиме повеќе ќе ги почитува. Јас го имав истиот проблем со маж ми. И тој лошо изреагира. Да ми истече личнава карта ќе го сменам презимето - само моето, па маж ми нека се лути колку сака.

На theowndemon, rose60 и VladeMila им се допаѓа ова.
  17. flavor

flavor Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    235
    Не го земајте презимето на мажите, ако се разведете ке мора да го менувате.

На PoisonGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.198
    Koga kje se omazham eden den, definitivno kje go prifatam prezimeto na brachniot partner. Ne znam, taka mi doagja prirodno mene.

Sega, ako nekoi si izbrale soprug so glupo prezime, gi razbiram zoshto ne sakaat da go prezemat :D

Inaku, da se nadovrzam na diskusijata od pred nekolku posta, spored mene toj trend za nemenuvanje na mk preziminja vo zhenski rod i prezemanje na mashkata forma e glumenje ludilo i iritira. But ok, i taka ne e moja rabota, sigurno nema da stapam vo brak so nekoj shto se preziva na -ski, -ov ili -ev.

На VladeMila и rose60 им се допаѓа ова.
  19. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Јас сум Заова па не го вратив си го задржав :P Судијката ме праша што мислам околу презимето ми рече кое сакаш можеш да одбериш ,или да го задржиш или моминското :P Си задржав Иванова се навикнав, не е морално да се сменува освен живеалиштето :P

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    јас го земав неговото, и сега ми е малце криво дека моето си беше специфично и мнг луѓе ме викаат и ме знаат по презиме и после 5 год. сеуште се чувствувам дека сум со старото па во неофицијални работи рачно кога се потпичувам си го користам како средно презиме ете драго ми е.