Ајде да ве прашам, можеби некоја ќе знае, ако си го задржам само моето кога ќе потпишуваме во матично, и ако сакам по година дена пр. да го додадам и неговото, ќе има проблем? Ќе сменат сегде, во венчаница и останато, или не смее да се менува таа и ќе остане со моето како што сум потпишала? Или секаде ќе си се смени со дупло презиме после?
Смеиш да го смениш, само што ке мораш пак сите документи да ги менуваш. Сеа и да го имаш само твоето презиме пак ке менуваш документи пошто сигурно ке смениш бар место на живеење, после ако додадеш било што пак ке менуваш се.
Со венчаница може да се извади нов извод, со новото презиме, а потоа и сите останати документи. Можеш и после година. Потребно ќе биде целосно да менуваш лични документи со новото презиме.
Ви благодарам. Знаев дека ќе треба потоа наново се да се менува, ама сега одговара да го оставам, па покасно да се сменат сите документи накај 2017 со новото презиме. Затоа прашав за венчаницата и изводот дали можи покасно да се сменат. Секако после и лична карта и пасош и се што треба. А и за место на живеење да, ќе треба, ама моето презиме ми треба така за други документи и никако не одговараше. 2 пати ќе треба да менувам.
И јас планирам наредната година (кога ќе треба да вадам нова лична карта) да сменам презиме. Да знаеш дека кога ќе го менуваш презимето отпосле ќе ти треба потврда од основен суд 1 дека не си гонета кривично. Кога се распрашував за мене, тоа ми го кажаа.
@Neodlucna не мора да ти е криво што не си го задржала и така е многу долго со две презимиња.Јас го задржав своето , го додадов на сопругот и сега некако многу долго ми доаѓа вака Исто и јас сакав да го задржам од причина што презимето од моите е многу ретко,а плус и убаво звучи,па и така ме знаат сите.Но сепак,кога сега би стапила во брак нема да го задржам моето презиме.Ете така
Ако некогаш се мажам, не би си го променила презимето. Само моето би си останало. А вие што викате "шо е битно" живо ме интересира зошто си променивте презиме?
Откако ќе го промениш презимето, имаш 1 месец да се пријавиш за промена на лична карта. Јас си го зедов презимето на мажот ми, во женска форма се разбира, затоа што ние сме една фамилија сега, со исто презиме и нашите деца ќе се презиваат исто.
Замислете кој момент е кога и двајцата се Стојановски на пример. Онака прашањето на матичарот е излишно. Имам братучедка која го зема неговото презиме, т.е. буква само пример тој е Стојановски а таа беше Стојаноска
Истото се случи со братучетка на моја другарка. Она го зема презимето од маж ми, а разликата е само во една буква. Во неговото презиме ја нема буквата В (дечкото е од Прилеп). Моја школска од средно има исто презиме со маж ми. Нема разлика во буквите. Јас го земав презимето од маж ми, а на крај завршува со СКА. Нема логика да носам презиме во машки род. Презимево е долго и често се случува да го згрешат.
Да е некое специфично име би разбрала ајде. Ама кога ќе видам Марија Ристовска Стојановски... мислам дај По бејзик не може да биде. Имам јас долго име, ама доооооолго. Уште две презимиња ми фалат, луѓето нема ни да се трудат да ми го изговорат целосно Моето ми се допаѓа, ретко е. На дм е океј. Не верувам дека би го менувала. А за децата ми е најмал проблем
Јас планирам да го вратам моето презиме, затоа што презимево на маж ми стои само во документи. Кај и да одам да ми пополнат документи, мора да го згрешат. А не е презиме што тешко се памти. Децава се презиваат како татко им (и како мене). За тоа не правев проблем. Моето име, презимето од маж ми и моминското презиме, ако ги имам двете ќе ме заболе рака додека да се потпишам. Многу букви се. Сега е модерно жената да го носи презимето од мажот во машки род.
Јас планирам да го задржам моето бидејќи многу ми значи моето семејство и да го додадам неговото само во машки род да завршува на -ски.
Јас ќе си го задржам моето презиме оти не се чуствувам како имот или стока, па да си го менувам личниот идентитет. Време е работите да се сменат. Еве , веќе не не прекрстуваат и со на мажот името, значи се можело и така. Децата нека го носат неговото презиме ако живееме во брак, а ако во случај бидне да сум самохран родител од старт, ќе го ностат моето. Ако имам ќерка, ќе ја учам да си го носи своето прзиме, а синот ќе го учам дека не е срамота жената да си го задржи своето.
Jas si go zadrzav moeto prezime, ne zedov i ne dodadov nisto od toa na mm. Takva mi base situacijata, bev vo stranstvo i trebase da menuvam dokumenti na dve mesta! Ne mi se gubese ni vreme a bogami ni pari. Dobro kaza clenkata pogore uste da zemat i iminja da ni menat, toa postoi samo kaj nas i nikade na dr.mesto!