Презимиња за во брак

Discussion in 'Свадба' started by doktorka-an, May 14, 2010.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не ти е помалку сопруг сега сигурно :)

Ketchup likes this.
  2. larrachi

larrachi Истакнат член

Јас ќе си го земам на мажот нормално, женско е родено за да го дадат во друга фамилија и таму да продолжи да живее. Така било, така и ќе биде.
    Сакам да си го задржам и моето, ама многу долго ќе ми биде со две долги презимиња, да имав некое кратко со 3-4 букви океј, ама вака долго моето, долго неговото и плус имам долго име од 9 букви и премногу долго ќе ми дојде :)

3. Monella

Monella Форумски идол

Taka e. Eve sin mi go nosi negovoto prezime pa neka se gordee covekot :D

CameliaMiller likes this.
  4. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Епа терај ја традицијата до крај, и види ги твоите уште 3 пати во текот на твојот живот, секако со дозвола од газдата, ова маж ти де.
    А не како тебе ти одговара...
    Оти нели така требало, било и ќе биде...

5. larrachi

larrachi Истакнат член

Па добро од секогаш жената го земала презимето на мажот. Како што го зела баба ми, мајка ми, така ќе го земам и јас, тоа е мое мислење. :)

irenadaniel and baba Rada like this.
  6. Monella

Monella Форумски идол

(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Seriozna si?
    Pa ako ne daj boze se razvedis, ke se vrakas pak na tvoeto prezime?

7. larrachi

larrachi Истакнат член

Искрено не сум размислувала и не мислам дека ќе менувам 5 мажи, па да менувам и презимиња насекое. Се` се решава, и оној што би го одбрала да ми биде маж сигурна сум дека ќе биде вистинскиот и последниот ;)

anaja1 likes this.
  8. anaja1

anaja1 Популарен член

Сега баш читав за Теута Арифи,си го задржала нејзиното презиме,а децата ги имале презимињата на двајцата родители.и од мајката и од таткото:hai:

9. rose60

rose60 Истакнат член

Моето прво беше ●●●●● А потоа, ●●●●●●● :D
    Име П .●●●●● ●●●●●
    Потоа ●●●●● ●●●●●●● :D

После развод не сменив , ме прашаа ,сакаш да го смениш во било кое? Задржиш? или вратиш старото? - Реков исто како да сум одбрала друго , нека ми остани тоа тоа си го одбирам истото :D Само не од бм од некој друг со тоа презиме ,се шалев таму:D8)да не менувам додатно документи ем и детево е со тоа презиме.
    Следниов сега има мн долго ..чекајте да избројам ●●●●●●●● 8 А планирам да си задржам презиме и неговото да додадам ,би било ●●●●● ●●●●●●● ●●●●●●●● Кај ќе се потпишам вака ни на пасош ни лична карта нема да ме собира :wasntme: Тогаш скратено ●.●.● :D

theowndemon and irenadaniel like this.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ме интересира која и е откупната цена. #свашта

blackwave and Gosh like this.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Јас го зедов презимето од маж ми, моето не го задржав. Се презивам на иќ така што нема женска/машка варијанта, а морам да додадам дека ми се сере од помодарството со земање на презимето во машка варијанта, не ми е јасна поентата на сето тоа.

blackwave, SuperGirl24, Rama and 5 others like this.
  12. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Конечно да си најдам истомисленик за ова со презимињата,го зедов од маж ми,моето не го задржав,инаку не го зедов во целост туку нели во женски род.

rose60 likes this.
  13. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

14. mami blue

mami blue Форумски идол

Го земав од маж ми презимето,не размислував да го задржам и моето
    Имаме пријатели,од друг град се, мајкава и таткото си се презиваат со едно презиме,а децава им се со друго презиме, односно носат презиме по името на дедото,наводно така било најправилно , а и ваљда у тој крај така било вообичаено

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

... аааам, па и не баш. Секаде во светот ја има таа традиција жената да го земе презимето на мажот.
    Во ред е што си го задржала своето презиме, баш убаво. Тоа е дел од твојот идентитет и разбирам дека не сакаш да го промениш. Само на овој последен дел сакав да искоментирам.

Презимето е семејна ознака, па затоа многу жени се’ уште одлучуваат да го земат тоа на мажот.
    Добро е што е право на избор, и тука нема многу дискусија, секој прави како што чувствува дека треба.

Ама кога е против граматиката и природата на македонскиот јазик, тука има дискусија. И мислам дека треба да се воведе закон против Маја Трајкоски и Васил Попоска. Во нашиот јазик презимињата се менуваат по род.

16. Ordinary

Ordinary Форумски идол

На муабетот на познаничка дека планира да задржи свое презиме на кое ќе го додаде тоа од идниот сопруг,идниот сопруг одговара-добро,но ќе треба влезната врата во хоризонтала да ја завртиме, нема да те собере (ехеее пред години тоа)
    :D

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се сложувам ептен!
    Јас бев на -иќ, па иако навикната цела фамилија со исто презиме не осеќав потреба кога се омажив да го носам неговото во оригинална-машка форма. Некако не ми звучи природно на нашиве мк-простори.

rose60 and Offspring like this.
  18. Offspring

Offspring Форумски идол

Мене не ми е јасно од каде и кога почна оваа треска со Марија Трајков, Александра Димовски и тако даље. Незнам зошто мислат дека е интересно и уникатно, авангардно или незнам какво.
    Еве ме интересира ако има некоја таква на форумов да ја чита темава да објасни зошто се презива со машко презиме.

19. izmislena

izmislena Истакнат член

Мене ова од никогаш не ми се свиѓало. Проф. по македонски не убедуваше дека е целосно исправно, ама не знам она од која книга учела.
    Јас лично го додадов презимето на мм пошто сакав барем уште една генерација да се задржи презимето на татко ми. Инаку сега предолго ми е, ама се навикнав.

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Не знам дали беше во темава или на друго место, еднаш прочитав објаснување дека не било тоа машка форма, туку множина. Демек, Александра од семејство Димовски. :D
    Е за Марија Трајков немам објаснување. :lol:

mode-kristina, softy1, Annath and 5 others like this.