Јас нема да го земам презимето на мојот маж,мислам дека е навистина глупаво,според мене ако се оформува една брачна заедница двата партнери треба да имаат различно презиме.Зошто да го земам неговото презиме...
Ама малку покомплицирано е. Децата? Ете две презимиња - твоето и на мажот ти. Затоа што не би било фер да биде презимето на мажот, а жената да не се идентификува со тоа семејство по презиме. Кога тоа дете ќе се ожени/омажи со некој што исто така има две презимиња по мајка и татко? Нивните деца? Четири презимиња. И сега шо прајме?
Види јас сега кажав за моето презиме,дека ќе си го задржам...а децата нека бидат на негово презиме а кога ќе се женат или мажат слободно можат да заземат кое било презиме.
Јас го задржав моето и го додав неговото во женска форма. Незнам од каде излезе ова да се правиме со сила модерни со Стојанов. Демек баш е кул,а не е. Децата ќе го носат презимето од мм.
Јас сум со македонско презиме, и кога ќе се регистрираме, ќе го земам неговото. Не гледам тука нипто страшно, секаде во светот е така. Тој има презиме кое завршува на -иќ и супер ми одговара со името, ама секој со своето размислување така?
Мене порано ми звучеше интересно, но со оглед дека е надвор од правилата на нашиот јазик, не знам зошто е воопшто дозволено такво нешто. Познаничка од Словенија, секој своето презиме, а двата сина носат различно, едниот по татко презиме, другиот по мајка. Има решение за се, не е толку комплицирано. Јас на сите деца би им оставила татково презиме да носат, не ми е важно.
Добро, нашле баланс. Ама браќа со различно презиме, ми изгледа неприродно. Различни презимиња во едно семејство... Зошто едниот син да го носи презимето на семејството од таткото, а другиот на семејството од мајката? Која е потребата и оправдувањето? И зошто да го задржиш презимето на татко ти, всушност? Ако сметаш дека не е фер децата да го носат презимето на татко им, зошто ти не го земеш на мајка ти? Ова за примерот на познаничката. Затоа велам, ич не е едноставно. Презимето изразува припадност на семејство. Токму затоа и многу жени имаат проблем да го сменат, не се чувствуваат спремни да го напуштат тоа чувство на припадност и да се "приклучат" на друго семејство. Тоа сум јас отсекогаш, името и презимето биле првите нешта што сум научила да ги пишувам, па како сега да го сменам тоа што ме означува ко индивидуа? Не дека јас би била друга со друго презиме, ама се губи еден дел од тоа што ме идентификува - припадноста кон едно семејство. Еве едно фер решение би било мажот и жената да се договорат да земат сосема трето презиме, бидејќи основаат ново семејство. Нема потреба жената да продолжи да се идентификува со тоа на нејзиниот татко, а тој со неговиот татко. Ама така би се изгубила 'лозата', а и тоа наследство и чувство на припадност кон одредена лоза е важно. Друго решение е жената да го задржи своето презиме, но да го додаде тоа на мажот. Па децата да носат едно презиме - на мажот. За фер, не е фер. Ама е логично, затоа што логично е семејството да има едно презиме.
Iako sega izgleda ludo edinstveno presume koe ne e ni na dvajcata veruvam deka I toa ke stane neminoven trend. Eve jas sum so dve preziminja I moite deca bi gi imale 2te ne se samo na mm pa da se so edno. E ama pod pretpostavka da imam kerka koj saka da gi zadrzi I nejzinite I da go dodade toa na maz I pa uste I toj ako ima 2 preziminja ni sama nema da si go pamti prezimeto.
Во ниту еден случај нема ништо природно, имиња и презимиња се општествена, а не природна работа. Презимето на мајка ми, го имам вметнато во моето име, па имам две имиња. Комплицирано е зошто сакаме да комплицираме. И не барам оправдување зошто вака, или онака. Просто е - заради желба, нема потреба да се правдаме за ваква работа. Постои и таква варијанта, а “лозата“ не е секому еднакво важна. Впрочем, постојат парови кои не сакаат воопшто никаква лоза. И за крај, не барам тука логика, фер или не фер. Во твои очи е едно, во мои друго логично или желба. Мене не ми е важно како ќе се презиваат децата, и нека го носат татковото презиме, нема да ми пречи, јас си го сакам моето и не сакам да го менувам, додавам итн. На некого му пречи истово, па си зема презиме од сопругот, го додава на своето итн.. на трет не му одговара да носат децата татково презиме само, па си смислува концепт кој нему му одговара. Затоа велам, ова е ептен лична работа и нема што да бараме тука логика или оправдување.
За презимето на мајката, се однесуваше на твојата пријателка од Словенија - штом сакала децата да носат нејзино презиме, дали таа го зела презимето на мајка и’? Она твоето - нека го носат татковото презиме, нема да ми пречи... не се работи за дали ќе ти пречи. Ако ти е сеедно, зошто баш татковото да биде? Секако дека е личен избор. Ама сите избори си ги оправдуваме на некаков начин. Не барам да ми оправдуваш мене. Во моето мислење барав општо оправдување на различни случаи. И во ниту еден случај не најдов. Лозата е важна поради генетика. Секој носи некое наследство од претходни генерации, и презимето врзува за таа лоза од страна на таткото. Дали парот сака лоза или не, никој не ги прашува. Генетиката си е тука. Ако за ништо друго, барем за да не се измешаат први и втори братучеди меѓу себе. А ако веќе не сакаме да комплицираме, да си ги земаме презимињата на мажите и готово. Тоа е наједноставно, веројатно поради едноставност и било решено така. И патем, ако сметаш дека е ептен лична работа, со што се согласувам, нема зошто да си шокирана од изборот на @larrachi.
Моето и ќе го додадам неговото во машка форма. Моето си е во женска форма нормално, неговото сакам да го земам оригинал, онака како што тој го носи. Јас не би го зела воопшто, ама сакам да имам исто презиме со моите деца, кој секако ќе го носат неговото па ете нека биде така.
Ептен е комплицирана работава. Познавам девојка која има специфично презиме а тие се две сестри. Ќе се мажи и решила да го задржи презимето нејзино, плус да го додаде на маж и. Ама тоа е презимето на татко и, што правиме со презимето на мајка и? А пак нејзините деца, како ќе се презиваат? Познавам и јас фамилија каде мажот и жената едно презиме (таа го зела од маж и) ама децата со различно презиме од дедото на таткото. Која е логиката? Па тие деца имаат двајца дедовци и две баби. Тоа се четири опции и никогаш не може да биде фер. Нејсе, како милуваат луѓето. Марија Стојановска Крстевски - сериозно? Има опција кај нас со три презимиња? Може ќе имам ситуација со три специфични презимиња де.
Zasto e ovaa rodova promena na preziminjata? Nemoze edno prezime vo sprotiven rod ili alista ili flizura ili takvi nekoj apsolutno neznacajni raboti da Ve napravat cool. Treba visoka edukacija, ljubeznost, sovremeno mislenje i razbiranje na sekogo i vo site situacii da bidat pricina po koja ke bidete zaprimeteni. Sto bi mu znacelo na nekoj od Nikaragva, Brazil, Argentina.... ili Zanzibar , na kraj, moeto prezime vo gresen rod? Pa ni moeto ime. Mu znacam jas i mojot vpecatok. Vrz osnova na mene ke kreira mislenje za cela nacija (zosto sigurno druga od Mk nema ni da zapoznae). Bidete svoj, nemojte da ja imitirate komsikata koja ima slabo poznavanje na rodovi pa po greska go zapisala prezimeto. I na kraj kraeva Znaeli nekoj kojku kosta bukva da ti izrezat na nadgroben spomenik? Bogami ne bi ja dve preziminja ni na son
Ziveam vo drzava kade me prasuvaat site zosto jas i tatko mi imame razlicno prezime ( toj -ski, jas -ska), probav da im objasnam deka kaj nas taka odat rabotite ama naidov na edno cudo problemi vo administracija, taka da resiv, vo idnina da go dodadam prezimeto na mm vo maska forma, da se zastitam od dopolnitelni problemi! Utre moze da mi recat deka so decata imame razlicno prezime zaradi edna bukva! Ne mozes da znaes kade ke zavrsis vo zivotot! Na tatko mi, mu znaci da go zadrzam semejnoto prezime, iako e dosadno i dolgo, ke mu go napravam merakot sigurno! Na potpisite ke stavam skrateniza od mominskoto: Ime M. (mominsko) pa novo prezime. @toogood taka ke doplatat samo za edna bukva na nadgrobnata ploca
Ова со родовите форми..е само влијание од север..несакате да си го признаете ама е така.. смешно делува кога ќе прочиташ име и презиме и се чудиш машко е или женско..на пример, Ане Груевски... или пак Вања Николов..или пак Јасмин Петковски...посебно со ски на крај ептен грдо стои на женско овие примери горе ги имам сретнато..
Да, го носи презимето од мајка и, затоа што нема татко, па мислам дека не ни имало тука некоја дилема. Да биде татковото затоа што мене ми е сеедно, а на дм верувам ќе му значи да се презиваат како него. На него ќе му значи и јас да се презивам како него, ама мора да прифати дека тоа нема да се случи. Мене ми е важно на овој начин, да ми беше важно и за децата сигурно и тука ќе се бараше решение. Ти дадов оправдување, за секој случај - така сакам јас/ така сака таа/ така сакаат тие. Поголемо оправдување на темава од лична желба нема и нема ни да има. За мене е комплицирано да си го менувам презимето. Поедноставно ми е со моево да терам. И мислењето на членката ме чуди не заради презимето, туку заради “така останало“ муабетот. Тој муабет никаде не ми се допаѓа, не сум љубител на традиции.