Јас не реков дека ти си дебилна, туку таквата појава, и стварно не знам зошто толку трагично го сфати тоа. Ти имаш право да се презиваш како сакаш, а јас имам право да мислам дека тоа е дебилно. "Видела жабата дека коњот го потковуваат, па и она кренала нога "- е тоа е тоа, очаен обид да се копираат Србите.
Мене така повеќе ми се допаѓа. И секаде во светот е така. На другарка и правеле проблеми за таа една буква. Зборувам за во странство, ние и така не планираме да останеме овде. Уствари каква потреба има да се објаснувам. Јас така си сакам и готово. Баш ми одговара.
Во далечна иднина ако се мажам би сакала дефинитивно да го задржам моето презиме и да го додадам она на партнерот. Што се однесува до практиката со преземање на машка форма на презимето од страна на жени, и мене ми е чудно и нелогично – не за друго, туку затоа што е против правопис и граматика. Во правилата на нашиот јазик презимињата се менуваат по род
Не заборавај и средно име да им дадеш на децата, во странство е така. Агнес Беатрис Трпеновски. Не да одговара, него ѕвони. Мене ми се дебилни многу македонски традиции, ама ова со женско презиме во машки род е дефинитивно глумење покондирена тиква. Исто како да кажеш дрвен маса, или картонски кутија.
Ne e tocno deka vo stranstvo pravat problemi za rodova pripadnost. I te kako znaat deka del od zemjite vo Istocna Evropa imaat rodova razlika na preziminjata (pr; koleska poljakinja Visnjewska, Ungarija Kolokvaja isto i red drugi zemji). Zvuci egzoticno i ubavo. Bas zatoa sto sum vo stransvo ne go davam svoeto A.
Да бе баш планирав и средно име да им дадам, те молам кажи ми уште предлози. Тука сме да дадеме свое мислење, сите сме различни. Ако сакаш на твоето уште едно "А" му додај, ќе звучи како да те пеат. Мене ич не ми е проблем секој има право на свој избор.
Имам уникатно презиме и дефинитивно кога ќе се мажам, ако се мажам еден ден т.е, ова презиме ќе ми остане, а новото на мажот ќе си го додадам плус. А и сите ме знаат по презимето и цела фамилија си се знаеме по презимињата, така да никако мењање нема. Во машка форма не, не ми се допаѓа така, новото се знае во женска форма ќе си е. Многу ми е смешно, кога му кажувам на тато дека ќе го задржам презимево пошо ми е препознатливо и сите ме знаат по него како се гордее, а кога сакала мама да го задржи бил како што ќе ти е. Само шо сеа изговор му е дека она немала такво презиме, секој петти имал презиме како нејзиното, а нашево само неколку души у државава.
Татко ми секогаш збореше како се женски сме во фамилија, се губи презимето... Нооо и трето да имал, пак женско сакал. Немаше појма за одлуката за моето презиме никој освен мм, се до самиот ден, кога ме праша праша матичарот. Си го задржав и додадов. Почна да плаче од среќа татко ми! Не само заради нeго, и јас самата си го сакам моминското.
Xахаха. И јас . 30 букви пишувам . Ми се иде да идам да си го тргнам "моето" Па и грешка ме запиша матичарот. На неговото го додаде моето
Во институции каде треба целосен потпис, тетките вртат очи, јас везам ли везам. Маж не се бунуше , не го тангираше моето презиме, само за децата праша, дали и нив ќе ги правиме модерни. На венчавката, кога ме праша матичарот, јас му одговорив, и татко ми и рекол на мајка ми, ти така и кажа, да го задржи.
Jas nesakam mnogu preziminja na mm e podolgo I me nervira koga treba da se potpisam so celo ime I prezime I nemav namera nikogas da go zadrzam moeto
Твоето не го даде ама на ќерката како и е презимето како на татко и или како твоето? Моминското ми е ски, пред трендовите сум уххххх 37 години, дебилноили не во странство така те запишуваат по на таткото презимето. На моето презиме го додадов на сопругот, децата се само со неговото.
Моето обавезно ај и неговото...па нека има и цела азбука и онака скратено ќе се потпишувам....но мене не ми е јасно едно, што со децата - зошто не е возможно децата да ги имаат двете презимиња?? Или нема пракса за тоа па не сум прашала?