Презимиња за во брак

Discussion in 'Свадба' started by doktorka-an, May 14, 2010.

1. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Тоа ми е некако многу аФстралиско...тие така таму прават, бидејќи некој им рекол таму полесно се правеле документи хахахаах и како тоа се наметна со тек на годините кај нас, еве јас не знам....
    Зашто тој да не биде со А на крај, ете и него ќе му одговара :)

Matotheja and Meckicja like this.
  2. My name

My name Истакнат член

Јас имав школски кој имаше две презимиња, првото му беше од татко му, а второто од мајка му.:D
    Што е навистина невообичаено, но ете има случај и кај нас.:D

jasmina00 likes this.
  3. Petra777

Petra777 Популарен член

Една моја колешка имаше две презимиња, разведени беа родителите, па сакала од двајцата да задржи.И внука ми е со две, демек изненадување, ама се работи за поделба на имот мислам пошо ни братучетка ми не знаеше.Нешто смотал зет. :nod: Ваљда кога ќе се мажи само неговото (на сопругот) ќе го земе. Нема да бидеме како во мексичките серии... :D Така да возможно е се. Живот за сите! Во МК! :D

jasmina00 and Meckicja like this.
  4. toogood

toogood Популарен член

Ovde te zapisuvaat originalno kako ti ke podneses dokumenti.
    Sto i da imas na dokumentite, ski, a,..... toa e. Mozes da smenis ako sakas no tie ne menuvaat nisto.
    Ako si Chen Zheng, toj si bre brate, nema sto bez tvoj potpis da ti menuvaat nisto.

Jas na prezimeto na mm dodadov a, kako sto e red (pravopisno), taka i deteto mi e zapisano.
    Nemam poveke preziminja, nosam prezime na soprugot, malku po komplicirano izleze zatoa sto toj ne Mk ama sakav da zavrsuva kako treba po Makedonski i taka me zapisaa vo maticno.
    Kako rekov kako ke se priavis taka ke te zapisat i vo dosje si taa/toj, nikoj ne ti go menuva prezime bez tvoja soglasnost.
    Pa i ovde da sum se mazela nema nikakvo pravo da mi go menuva prezimeto. Decata mozat da se prezivaat kako ke se dogovorat roditelite, nisto ne se dobiva po avtomatizam, izbor na roditelite.

Gosh, Annath, Meckicja and 1 other person like this.
  5. kankus

kankus Популарен член

Јас го задржав моето презиме и го додадов неговото со ски на крај(во машка форма) мм има специфично и познато презиме (што искрено понекогаш ми е терет ,размислував дали и воопшто да го додадам од таа причина )зошто на ски искрено не го нправив тоа од помодарство или од хир туку така сметам дека така е правилно јас сум се омажила во таа фамилија ,а моето го задржав бидеќи немам брат тоа презиме е мој идентитет.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Земање на презиме на „ски“ е помодарство кое се коси со македонските правила за граматика и според мене е обична неписменост на тие што тоа го прават. Изговорот е секако земам фамилијарно презиме или го земам баш презимето на мажот.

naturally, TeddyGrey, poenta and 6 others like this.
  7. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Кога би се мажела моето дефинитивно го задржувам, а дали би го додала на сопругот не знам.

kankus likes this.
  8. kankus

kankus Популарен член

ххахахахахах не се сложувам ,но го почитувам твоето мислење можеби тебе ти звучи грубо и неточно граматички, мене не, тоа според мене е право на личен избор надвор од сите моди и хирови во моментот кога требаше да одлучувам така одлучив така направив и нормално добив подршка од мм .

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Во македонската граматика има машки и ѓенски род кај именките и тоа ваѓи и за имиња и презимиња. Од граматички аспект е погрешно, нема тука сложување или не.

S.J.Parker, Matotheja and mKdevojce like this.
  10. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Јас планирам моето кое завршува на „А“ да го задржам, а неговото да го додадам во машка форма на „В“, од проста причина што сакам долго, претставително име, а неговото презиме е кратко од 5 букви и некако не ми изгледа баш добро само неговото да го земам, а моето име е долго. Името би ми било подолго од презимето, па затоа ќе го задржам моето кое е подолго и ќе го додадам неговото. ММ нема ништо против тоа, односно и не смее да има. Јас сум таа која одлучува за мои лични работи.

11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

А коа ќе се разведете, шо ќе праите?

+++, Matotheja and Someonespecial like this.
  12. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Ke si barame novi predizvici :$

13. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Нема да се разведеме :D

14. Miss.A.

Miss.A. Популарен член

Never say never. :hai: Па уште и ако си родена 96-та. :rofl:|(

Petar80 and Gosh like this.
  15. Читател

Читател Истакнат член

Нешто модерно стана девојките да ги задржуваат нивните презимињата и ќе го додадат на сопругот ...

Тоа го прават јавните личности за полесна идентификација.. потребно е .. А вака секоја втора ми нема логика околу комплицирање за тоа.

Али и жабата кренала ногата оти го видела коњот. :rofl:

piglet1, toogood and Petar80 like this.
  16. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Хахаха а што има врска годината?

17. Miss.A.

Miss.A. Популарен член

Има, и тоа многу! :sun:

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Порано било срамота или мажот/свекрвата не оставале, па што ќе речат роднини, комшии и слично.
    Не е комплицирано воопшто па ни е само за јавни личности, за сите е дозволено. Сопствена желба. Повеќе е тоа што на некои жени, вклучувајќи ме и мене, не им е сеедно да го остават презимето со кое се идентификувале цел живот. Дел од сентиментална причина, дел што се само женски деца во фамилијата, како и да е, небитно.

Во врска со темата го задржав моето и го додадов неговото во женска форма.

SexyGirl2 likes this.
  19. Читател

Читател Истакнат член

Во секој случај ќе го смениш идентитетот ( презимето ) со кој си се идентификувала цел живот. Безразлика дали ќе го примиш само неговото или на твоето ќе го додадеш неговото. Модификација на презимето имаш и во 2та случаја. За твојата навика психички пак ќе има немир ( двапати ќе мислиш на почетокот да не згрешиш) додека се навикнеш да ги кажуваш 2те. Тежината ти е иста али вака ти е просто-проширена форма :)

Само ако го задржиш твоето во целост без додавање ништо друго, тогаш ќе го задржиш твојот идентитет негуван цел живот.

( Замисли Република Македонија да го смени у Република Македонија-Горна, не е исто па колку сака да се правда дека си го има Македонија во целото име. ) примеров сега ми текна, смешен е али само да удоволам поента

Мада ако толку мислиш дека треба да го имаш твоето на негово океј, секој си знае за себе.

kristina.k, Gosh and violetblue like this.
  20. daylight

daylight Популарен член

Земајте кое сакате, ама не го разбирам тоа не претворање на презимето во женски род. Ако е Форумчо Форумов или Форумвски, тогаш нормално е сопругата ако го превзема презимето да стане Формулијанка Форумова или Форумовска.

Annath likes this.