Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Тоа ми е некако многу аФстралиско...тие така таму прават, бидејќи некој им рекол таму полесно се правеле документи хахахаах и како тоа се наметна со тек на годините кај нас, еве јас не знам....
    Зашто тој да не биде со А на крај, ете и него ќе му одговара :)

На Matotheja и Meckicja им се допаѓа ова.
  2. My name

My name Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    940
    Јас имав школски кој имаше две презимиња, првото му беше од татко му, а второто од мајка му.:D
    Што е навистина невообичаено, но ете има случај и кај нас.:D

На jasmina00 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Една моја колешка имаше две презимиња, разведени беа родителите, па сакала од двајцата да задржи.И внука ми е со две, демек изненадување, ама се работи за поделба на имот мислам пошо ни братучетка ми не знаеше.Нешто смотал зет. :nod: Ваљда кога ќе се мажи само неговото (на сопругот) ќе го земе. Нема да бидеме како во мексичките серии... :D Така да возможно е се. Живот за сите! Во МК! :D

На jasmina00 и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    Ovde te zapisuvaat originalno kako ti ke podneses dokumenti.
    Sto i da imas na dokumentite, ski, a,..... toa e. Mozes da smenis ako sakas no tie ne menuvaat nisto.
    Ako si Chen Zheng, toj si bre brate, nema sto bez tvoj potpis da ti menuvaat nisto.

Jas na prezimeto na mm dodadov a, kako sto e red (pravopisno), taka i deteto mi e zapisano.
    Nemam poveke preziminja, nosam prezime na soprugot, malku po komplicirano izleze zatoa sto toj ne Mk ama sakav da zavrsuva kako treba po Makedonski i taka me zapisaa vo maticno.
    Kako rekov kako ke se priavis taka ke te zapisat i vo dosje si taa/toj, nikoj ne ti go menuva prezime bez tvoja soglasnost.
    Pa i ovde da sum se mazela nema nikakvo pravo da mi go menuva prezimeto. Decata mozat da se prezivaat kako ke se dogovorat roditelite, nisto ne se dobiva po avtomatizam, izbor na roditelite.

На Gosh, Annath, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Јас го задржав моето презиме и го додадов неговото со ски на крај(во машка форма) мм има специфично и познато презиме (што искрено понекогаш ми е терет ,размислував дали и воопшто да го додадам од таа причина )зошто на ски искрено не го нправив тоа од помодарство или од хир туку така сметам дека така е правилно јас сум се омажила во таа фамилија ,а моето го задржав бидеќи немам брат тоа презиме е мој идентитет.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.047
    Допаѓања:
    32.868
    Земање на презиме на „ски“ е помодарство кое се коси со македонските правила за граматика и според мене е обична неписменост на тие што тоа го прават. Изговорот е секако земам фамилијарно презиме или го земам баш презимето на мажот.

На naturally, TeddyGrey, poenta и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.376
    Допаѓања:
    20.965
    Кога би се мажела моето дефинитивно го задржувам, а дали би го додала на сопругот не знам.

На kankus му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    ххахахахахах не се сложувам ,но го почитувам твоето мислење можеби тебе ти звучи грубо и неточно граматички, мене не, тоа според мене е право на личен избор надвор од сите моди и хирови во моментот кога требаше да одлучувам така одлучив така направив и нормално добив подршка од мм .

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.047
    Допаѓања:
    32.868
    Во македонската граматика има машки и ѓенски род кај именките и тоа ваѓи и за имиња и презимиња. Од граматички аспект е погрешно, нема тука сложување или не.

На S.J.Parker, Matotheja и mKdevojce им се допаѓа ова.
  10. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2017
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    454
    Јас планирам моето кое завршува на „А“ да го задржам, а неговото да го додадам во машка форма на „В“, од проста причина што сакам долго, претставително име, а неговото презиме е кратко од 5 букви и некако не ми изгледа баш добро само неговото да го земам, а моето име е долго. Името би ми било подолго од презимето, па затоа ќе го задржам моето кое е подолго и ќе го додадам неговото. ММ нема ништо против тоа, односно и не смее да има. Јас сум таа која одлучува за мои лични работи.

11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630
    А коа ќе се разведете, шо ќе праите?

На +++, Matotheja и Someonespecial им се допаѓа ова.
  12. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    Ke si barame novi predizvici :$

13. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2017
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    454
    Нема да се разведеме :D

14. Miss.A.

Miss.A. Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    2.315
    Never say never. :hai: Па уште и ако си родена 96-та. :rofl:|(

На Petar80 и Gosh им се допаѓа ова.
  15. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Нешто модерно стана девојките да ги задржуваат нивните презимињата и ќе го додадат на сопругот ...

Тоа го прават јавните личности за полесна идентификација.. потребно е .. А вака секоја втора ми нема логика околу комплицирање за тоа.

Али и жабата кренала ногата оти го видела коњот. :rofl:

На piglet1, toogood и Petar80 им се допаѓа ова.
  16. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2017
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    454
    Хахаха а што има врска годината?

17. Miss.A.

Miss.A. Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    2.315
    Има, и тоа многу! :sun:

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    Порано било срамота или мажот/свекрвата не оставале, па што ќе речат роднини, комшии и слично.
    Не е комплицирано воопшто па ни е само за јавни личности, за сите е дозволено. Сопствена желба. Повеќе е тоа што на некои жени, вклучувајќи ме и мене, не им е сеедно да го остават презимето со кое се идентификувале цел живот. Дел од сентиментална причина, дел што се само женски деца во фамилијата, како и да е, небитно.

Во врска со темата го задржав моето и го додадов неговото во женска форма.

На SexyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806

Во секој случај ќе го смениш идентитетот ( презимето ) со кој си се идентификувала цел живот. Безразлика дали ќе го примиш само неговото или на твоето ќе го додадеш неговото. Модификација на презимето имаш и во 2та случаја. За твојата навика психички пак ќе има немир ( двапати ќе мислиш на почетокот да не згрешиш) додека се навикнеш да ги кажуваш 2те. Тежината ти е иста али вака ти е просто-проширена форма :)

Само ако го задржиш твоето во целост без додавање ништо друго, тогаш ќе го задржиш твојот идентитет негуван цел живот.

( Замисли Република Македонија да го смени у Република Македонија-Горна, не е исто па колку сака да се правда дека си го има Македонија во целото име. ) примеров сега ми текна, смешен е али само да удоволам поента

Мада ако толку мислиш дека треба да го имаш твоето на негово океј, секој си знае за себе.

На kristina.k, Gosh и violetblue им се допаѓа ова.
  20. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    Земајте кое сакате, ама не го разбирам тоа не претворање на презимето во женски род. Ако е Форумчо Форумов или Форумвски, тогаш нормално е сопругата ако го превзема презимето да стане Формулијанка Форумова или Форумовска.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.