Презимиња за во брак

Discussion in 'Свадба' started by doktorka-an, May 14, 2010.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Де па и ти... или ќе си чуваат новото презиме од инает, или моминско ќе си вратат... :)

2. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Ќе го додадам неговото, моето ми е специфично и сите ме знаат по него, најчесто и по презиме ме викаат :)

3. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Хахах баш ме интересира објаснување за ова со годината ?

4. mynameislove

mynameislove Популарен член

Јас нема да го задржам моето. Излеа сум една од ретките по вашите мислења.
    Сопругот има убаво презиме кое ми одговара и на името, а и ќе го земам во женска форма.
    Малку се претера што секоја втора е со две презимиња. Порано тоа го правеа само оние на високи функции кои сакаа да си го задржат идентитетот. Но, презимето не го диктира бракот. Тоа е најмал проблем.

elimkd, Kitten and Matotheja like this.
  5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Јас ќе си го задржам моето презиме, а неговото ќе го додадам во машка форма :)

kankus and SexyGirl2 like this.
  6. CameliaMiller

Претера?
    Зошто?

Јас не ја гледам поентата во воопшто менување презимиња.. ако искрено збориме.

7. Matotheja

Matotheja Популарен член

Јас ќе го натерам да го земе моето презиме, ако можеше Турунџиева, зошто јас да не можам?

8. mynameislove

mynameislove Популарен член

Тоа е мое мислење, не мора да се сложиш со него.
    Го кажав во смисол на тоа колку беше застапено порано, а колку сега. Зарем тогаш немаше опција на нивното да го додадат тоа на сопругот? А и нема што да се правдам.

Last edited: Dec 27, 2017
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

На предходното работно место “падна” муабет за презимето, кога се распали газдарицата која имала два сина, па ај кај им дала богатство и раскош, а невестите сиромашни, па уште моминското презиме ако си го задржеле во истиот момент се ќе му одземела на синовите и ќе го пратела домазет да мизерува.... мизерен муабет, мислат ако имаат пари па ќе ти се закануваат

10. Orchidea

Orchidea Популарен член

А по кој критериум мерите дали името и презимето одговараат?

И јас ќе го задржам моето и ќе го додадам неговото, дека и него го додавам во мојот живот, не бил мој од раѓање :D

cresa-jagoda and Scorpio87 like this.
  11. CameliaMiller

Не побарав оправдание...

12. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Ке го задржам моето презиме и ке го додадам неговото во машка форма.

cresa-jagoda likes this.
  13. blackwave

blackwave Популарен член

Ќе го земам неговото, во женска форма.

14. sorbet

sorbet Популарен член

Пред некое време читав дека еден пар ги споиле своите презимиња во едно кое и двајцата ќе го имаат. Кул идеја.

Мислам дека уште е рано да се мислам какво презиме ќе имам ако се омажам еден ден. Најмногу ќе зависи дали ми одговара со името. Плус сите тие процедури на менување лични документи, картички....

Инаку сигурна сум дека нема да имам две презимиња, некако предолго и премногу ми е.

CameliaMiller likes this.
  15. didisi

didisi Популарен член

Jas si go zadrzav moeto

cresa-jagoda and SummerGirl like this.
  16. Sofi9

Sofi9 Активен член

Не е помодарство. Знаеш ли дека во странство ако не ви се исти презимињата мора да се докажуваш со 300 документи дека сте во брак? не дај боже да треба итно да поднесете некакви документи или да купите нешто заедно,нема да можете зошто не ви е исто презимето? јас имам двојно државјанство од бебе пошто мајка ми не е од тука, и ти кажувам дека има мн зафрканции ако немате исто презиме во брак. А не знаеш каде ќе те однесе патот во животот, и да планираш да останеш цел живот во Мк, може да се случи секаква случканадвор каде ќе треба да решаваш од името на маж ти,а нема да можеш зошто за нив не си му жена ако си со СКА.

17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Абе ајде, во странство не даваат некаква потврда дека сте во брак? Ве запишува матичарот, ама папир, нешто црно на бело - јок?

Annath likes this.
  18. Sofi9

Sofi9 Активен член

не зборам за тоа ако се венчате во странство. викам дека ако сте тука венчани а ви искочи нешто во странство дека нема да ве признаат само со легитимација ќе треба да носите документи секакви. не викам дека нема да ве признаат туку дека е покомлицирано. или ако си негде на одмор,на пат и излезе некаква ситуација,не знам каква ,лупам,да ве застане полиција,да се случи несрека или нешто така,каде што не носиш од извод на венчани или било какви документи за потврда на бракот (нели на одмор си, не носиме такви работи)може комотно да не не ви веруваат дека сте во брак.

19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Здравје ако се мажам со сегашниот партнер ќе го земам неговото презиме во женска форма, без моето (и јас не го сфаќам она задржување на машката форма од презимето кај жени бидејќи како прво е против македонската граматика и правопис) бидејќи колку што знаеме досега нема друго такво презиме во државава освен неговата потесна фамилија, би ми било гордост да носам толку ретко и уникатно презиме. :)

20. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Еве пример, на одмор одат два пара, едните маж и жена, другите дечко и девојка. Жената не го менува презимето, туку го задржува моминското. По некоја случајност, дечкото има исто презиме со жената. Ке поверува полицијата дека се маж и жена?

По твоја логика, со исти презимиња се маж и жена, а они да речеме се кумови.

Annath likes this.