Презимиња за во брак

Discussion in 'Свадба' started by doktorka-an, May 14, 2010.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Во Шведска, поради -СКА и -СКИ, на децата им ги мешаа презимињата постојано и на крај им рекоа дека треба да се со исто презиме сите 4ца. Т.е, ако веќе е истото презиме, да биде во иста форма. И сега цело семејство се -СКИ.

Снегулк@23 likes this.
  2. FVP

FVP Популарен член

Кој им го мешаше презимето?
    Муабетот е "еј види се бунам дали си Стојановска или Стојаниска, ај одлучи се нешто друго".
    Да не зборам дека Шевдска традиционално имаат различни форми за машки и женски.

3. candy.cane

candy.cane Популарен член

Во документи им го мешаа и на училиште. Пример, машкото е помало и прво го запишуваа девојчето (-ска) па потоа машкото (-ска).

Не тврдам дека е вака насекаде, пренесувам што знам.

4. FVP

FVP Популарен член

Нема логика.
    Помодарство.

5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Во Австралија нема такво правило да бидат со исто презиме или па ќе имаат проблеми доколку им се различни презимиња.

Јас сум на ски од роЃење, тогаш моите не приметиле дека ми е пишано машката форма на презимето зошто нели такво е на татко ми, не знаат тука дека има машка и женска форма на презиме.

Снаа ми за брат е на ска, внука ми е ска зошто они си видоа со време дека е запишана по татко и на ски, значи тројца се на ски, две на ска и немаат никакви проблеми, ни на училиште, ни по институции.

Моите деца се со презиме на мм, јас освен на венчален лист каде ми е додадено на мм презимето секаде на документи сум со моето презиме, никаде не сум имала проблем до сега.

6. violetblue

violetblue Популарен член

Ми изгледа дека тоа со презимињата и проблеми во странство е малку преувеличено, можеби од аспект дека ќе го грешат цело време и ќе те пишуваат исто како сопругот да, како што кажа @bittersweet дека ги запишале децата по формата на татковото презиме, а дека ќе има друг проблем е нелогично со оглед дека постои извод на венчани, и можност да имаш сосема различно презиме од сопругот.
    @bittersweet ама менуваше пасош/л.карта за новото презиме додадено од сопругот така?
    Мене ме нервира што треба да менувам личните документи ( л.карта, возачка, пасош) на работа да менувам печат, а кај нас е задолжително во рок од 30 ден од регистрацијата да ги смениш документите на новото презиме иако е само додадено.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Преувеличено е. Никој не ме напишал по презиме на сопруг, зошто би ме пишувал побогу.
    Поише драпање имаш во МК да смениш презиме, отколку шо би имала проблеми во странство. Мнооогу поише драпање|(.

8. bittersweet

bittersweet Форумски идол

@violetblue тука е рокот година дена за возачката, л.карта немаме, пасош, со тоа ако има пр 3 години до истекот ти ги враќаат парите или влегува во сумата за новите документи, како ќе си избереш.
    На новите документи не ми стои презимето на мм не мора, само место miss сега стои mrs, само кога потполнувам некои официјални документи како извод на децата го пишувам и неговото презиме.:)

cresa-jagoda and violetblue like this.
  9. violetblue

Значи Австралија да си идам да не ме боли глава :) Тука сите промени на документите се на твој трошок(разбирливо ти си бараш промена) ама тоа закажувањето еднаш за ова, еднаш за друго па оди, па чекај таму ми ствара аверзија. Демек ние држава по сите прописи и се средено па мора веднаш и документи да смениш.

10. ilenaki

ilenaki Популарен член

Пола Полска (можда и цела) се презива на wski и wska, значи исто како нас презимињата се во машки и женски род . Ама не, баш на нашите презимиња во странство паѓаат во несвест, се чудат и не можат да разберат (facepalm)
    Затоа најважно е да си неписмен, да немаш појма од граматика и да патиш од помодарство. Потоа на крај да трескаш глупости од тип " на нашите презимиња тој од аминистрација во странство се онесвести и на крај ни рече вие не сте во брак и ние никако да успееме да докажеме дека сме еве веќе десет години!"(facepalm)
    Во Грција на пример се венчаваат во црква и цркавата како институција е многу јака и ретко се регистрираат во матично. Црквата сепак не може да издаде документ за промена на презиме и многу жени си го задржуваат моминското. Ама не, само на нас ни прават проблеми :^)
    Како ќе кажеш дека се презиваш така ќе те запишат секаде, а неписмени има сегде. Како тука во Македонија да не може да ти згрешат презиме да те запишат на ова, а ти си на вска или да те напишат вска, а ти ска.
    Важно некој отворил Google видел Емили Ратајковски и одма ахам па јас и така можам де ќе бидам тренди :x Видела жабата дека го коваат коњот и ....

Anie93, Miss666, cooll and 6 others like this.
  11. Калатеа

Калатеа Популарен член

Има законска легислатива поврзана со ова?
    Имам слушнато дека правно се користи само едно презиме, иако го прифаќаш и презимето од сопругот.

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Не.Мајка ми е сегде со двете, во сите документи, така и се потпишува

cresa-jagoda likes this.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Исто, секаде се води со две презимиња и така се потпишува.

14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Јас сегде ги користам двете, е негде во брзање знам и со стариот скратен потпис да се потпишам, секако ми важи и тој и тој па не ми прават проблем.

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Јас имам две и секаде е така. Тоа ти е идентитетот, така си во л.к, пасош. Нема логика да бараат едно

cresa-jagoda likes this.
  16. jarec6

jarec6 Популарен член

Јас здравје ко ќе се венчаме после долго мислење се решив ќе си терам само со моето презиме.
    Башка и бебушот си го ставив на мое презиме и така ќе си терам.

17. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Е ако не ти е проблем само објасни ми.
    Кога не е венчан парот и кога таткото го признава, мислев дека автоматаки на негово презиме е.
    Како иде постапка?

Rubiii likes this.
  18. violetblue

Тогаш одат и мајката и таткото да го запишат детето во матичната служба, така што таткото потпишува изјава дека го признава детето за свое. Името и презимето го кажуваат родителите под кое да де запише. Детето може да има различно презиме од родителите и кога се во брак и кога не се. Само што кога се во брак може само едниот родител да го запише детето. Кога не се мора и двајцата да дадат изјава, таткото дека го признава детето, и согласност од мајката.

19. jarec6

jarec6 Популарен член

Родителите си бираат презиме, па дури и кога се во брак.
    Законот е таков,може и сосем трето презиме да се стави.
    Кога се впишува детето се кажува кое презиме сакате да го носи и така го запишуваат.

simoncelicius likes this.
  20. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

cresa-jagoda likes this.