Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    19
    Здраво.Дали знае некој дали можам да го додадам моминското презиме во документи,значи со две презимиња да бидам?

2. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.109
    Секако

На Ermina Mina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.459
    Допаѓања:
    37.678
    Само да знаеш дека можно е да чекаш подолго од 30 дена за решението. Јас чекав 5 месеци. Малку се бавни.

На Ermina Mina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    219
    Здраво на сите се потпишавме со мм и пред тоа реков дека сакам да си го задржам моето презиме и така ме имаа запишано од кога кажав дома и на некои пријатели почнаа со коментари како така.. Утре ке имаш проблем на граница како со децата ке имате различни презимиња, следниот ден отидов и реков да го опишат и неговото ама некако глупо ми е со две сакам само едно пак преправав дали може пак да го сменам ама веќе го имаа изготвено изводот и сега ме нервира со две уште нема сменето документи се мислам многу сакам едно па макар и неговото нека седи не се многу разлика ми рекоа дека ќе многу процедури дали некој менувал да каже како што додека не ма сменето документи за ега и тоа ме нервира треба 300 документи да менувам

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.459
    Допаѓања:
    37.678
    Треба да поднесеш барање за промена на презиме. Ќе си чекаш некое време. Кога ќе го земеш решението ќе се сликаш за лична карта. Не прават проблеми на граница ако имаш иста адреса со децата. Ја сум со 2 презимиња. Немав никаков проблем кога заминувавме за Германија.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.698
    Никаков проблем нема да имаш на граница, тие кога ќе пишат матичен излегува све и гледаат дека тие се ваши деца. Има луѓе кој имаат едно, а децата сосем друго презиме и немаат никаков проблем.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    219
    А дали изготвуваат нов извод на венчани или тоа е само промена на презиме? И колку време отприлика се чека дали знаеш

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.459
    Допаѓања:
    37.678
    Таму ти даваат само решение за промена на презиме. Другото си е твоја работа. Ќе се сликаш за лична карта. Добро е што за тоа не ти треба термин. Па откако ќе ја земеш личната карта ќе извадиш извод на венчани и извод на родени. Пишува дека се чека месец, ама не се знае. Јас чекав 5 месеци. Ако си државјанин и на друга држава, уште подолго се чека.

Ако нешто подетално те интересира, пиши ми порака.

9. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.458
    Допаѓања:
    37.178
    А ако имаме различна адреса со сопругот? Знам за патување не прават проблем, не ни гледаат тоа, ама еве планираме Германија, дали ќе направат проблем ако имаме различни адреси?

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.459
    Допаѓања:
    37.678
    Нема да имаш проблем. Битно децата да имаат иста адреса со едниот родител. Моите деца имаа различна адреса од нашата, па моравме да им ја смениме.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    4.325
    Не си требала да дозволиш да те предомислст, тие муабети се глупост... Јас си го задржав своето, никогаш не сум имала проблем никаде ниту некој ме прашал зошто детето нема исто презиме со моето и слично...

На *Amethyst* и blackdeath им се допаѓа ова.
  12. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    219
    Немав многу време да размислам набрзина се се одвиваше и во матично реков си го задржувам ама веќе беше доцна а сега ми е глупо со две макар уште се водам со моето секаде или само неговото да го земев

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Не знам зошто би ти било глупаво да имаш две презимиња, тоа е случај кај мнооогу голем број на жени во државава и нормална појава. Јас лично имам две презимиња, си го сакав своето да си го задржам ама сакав и да го испочитувам и сопругот и неговото семејство, па се одлучив за двете. Мајка ми си го има задржано моминското презиме и никогаш немала проблем на граница во однос на децата. Сепак, на тебе останува да си одлучиш како сакаш да се презиваш.

На *Amethyst* и blackdeath им се допаѓа ова.
  14. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    219
    Planiram da si go vratam moeto da ne menuvam dokumenti i da komplicirano kako Identität da mi se. Menuva so Dr prezime masa nema mnogu razlika na ista bukva se preziminjata

15. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Јас си го имам моето презиме, па и син ми само моето, кој како сака нека прави.
    Јас не дозволив некој да ми се меша.
    Моја одлука.
    А има коментари како тоа не се презива ко таткото, балкан, ама ич не се замарам, не ме допираат малограѓанштини

На Anyshka, blackdeath, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. A❤G

A❤G Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    107
    Zdravo devojki,bi sakala da prasam za edna bitna situacija za mene vo momentot...
    Dali ako se vencame so soprugot i go zadrzuvam prezimeto...dali moram..ili koj dokoment da smenam...? Situacijata so pasoshite bitno mie zaradi brzo vreme da ne smenam nis..(pasosh,l.karta,i t.n.) dokolku e mozno poz

17. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Ако менуваш адреса на живеење, ќе мора да смениш и лични документи.
    А, мислам дека под дифолт ќе мораш да смениш адреса.

18. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.779
    Допаѓања:
    24.924
    Доколку не менуваш презиме нема потреба од нов пасош, затоа што тој не мора да се менува со промена на адреса, може да се користи до истек.

Лична карта мора да се смени со промена на живеалиште, но не е задолжително да се промени живеалиште по склопување на брак. Може да почекаш да се растерети гужвата па тогаш да пријавиш промена на живеалиште и да извадиш нова лична карта.

На Luminary, Dust, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    2.630
    Не мора да менува адреса. Јас неколку години си бев на старата адреса и е сосема легално. Така што, ако не менува презиме не мора ниту документи да менува.

На Anyshka, Luminary и blackdeath им се допаѓа ова.
  20. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Можно е.
    Само не ми е јасно за патување надвор од граница заедно со сопругот, а не се на исти адреси.