Презимиња за во брак

Discussion in 'Свадба' started by doktorka-an, May 14, 2010.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Што има тоа врска?

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Niti imam smeneto prezime niti adresa, patuvam sekade nemam nikakov problem dokumenti nemam.nikakvi smeneto. Imame i dete koe ima prezime kako tatko mu.adresa kako mojata taka da i za toa nemame problem.

Angelllla and SummerGirl like this.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Мене не ми е јасно како може едниот да е, пример, Стојаноски, а сопругата Стојановска, или обратно. Ова В, зарем може туку така да си се додава во презиме? Знам за два вакви случаи ама не ми се блиски за да ги прашам лично.

4. Estranged

Estranged Форумски идол

Јас знам брат и сестра, тој е Спасевски, таа Спасеска. :D Ама во овој случај разликата се должи на полуписмен службеник што ги заведувал во матично како новороденчиња.
    Инаку не би требало да се додава в по желба бидејќи формата со в и формата без в се две различни презимиња, ама се е можно во нашите институции.

SummerGirl, Dust and Bitter-Sweet like this.
  5. Dust

Dust Game Over

А мене не ми е јасно, ти малолетна си па сопругот ти е старател и сметаш дека без исти презимиња и адреси нема да ве пуштат надвор од границите на мк?
    Па дури и тогаш презимињата немаат никаква врска.

6. Orchidea

Orchidea Популарен член

Исто е како кога патуваат дечко и девојка или брат и сестра. Во пасошот не ти пишува дека си негова сопруга. Документи се менуваат само ако има промена на податоците. Ако се пријавиш на негова адреса по основ на склучен брак, тогаш мора да менуваш документи. А можеш и да живееш кај него, а да се водиш на старата адреса.

Anyshka likes this.
  7. mira.mira

mira.mira Популарен член

Ima rok od 6 meseci Ako nemas dokumenti smeneto so novoto prezime pri sledno vadenje na dokumenti se plaka kaznat.Jas plati odamna I bese 100 evra.

8. Estranged

Estranged Форумски идол

Пасош не мора да се менува со промена на адреса доколку другите податоци не се променети.

9. TamaraR

TamaraR Истакнат член

Женски, ако може некој што знае да ми одговори. Сопругот не е од Мк, тука се земавме, он има две презимиња. Кога склучивме брак јас си го задржав моето и морав да ги земам и двете негови затоа што неможело само едно. Е сега дали за бебето можеме да бираме кое презиме ќе се земе или како оди тоа ?

10. Estranged

Estranged Форумски идол

Да, бебето може да има и сосема различно презиме од вашите ако сакате.

Anyshka and TamaraR like this.
  11. Ell1

Ell1 Истакнат член

Здраво, која е постапката за промена на презиме и отприлика колку време трае бидејќи имам датум за промена на документи крај на јули, дали се може да се заврши ако правам свадба почеток на јули?

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Па јас после свадба одма имав закажано за пасош и лична карта, треба само старите да ги носиш, венчаницата, копија од лична карта на маж ти, ама земи го и него, најубаво. И барањето, си пишуваш во него нели ново презиме и адреса. Те сликаат и после си чекаш коа ќе се готови.

Снегулк@23 likes this.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Во еден ден се сликав за се. Мој совет носи си доволно копии од венчаницата, зошто за секој документ бараат посебно.
    Можеш крај на Јуни негде, да си закажеш термини и таман нема да чекаш многу за термин.

14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Јас колку шо знам, мора или твоето или неговото презиме да го земе. Неможете да бирате вие.

15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Можат какво сакаат презиме. Еве јас и сестра ми, имаме скроз различно презиме од цела фамилија. Ни по татко ни по мајка не сме.
    Некоја измислица, што цел живот проблеми ни правела , за докажување дека ни се родители.

Adidas888 likes this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Во клас имав дете со презиме по дедо му, пример дедото е Стојан Петровски, родителите се Петровски, детето беше Стојановски. Така да мислам дека можеш какво сакаш име и презиме да ставиш на дете, никаква врска нема родителите како се викаат. Единствено мислам дека по дифолт го ставаат мажот на мајката како татко на изводот ако е во брак во моментот на раѓање.

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Супер чим бивало. Јас не сум знаела дека бива така, обично дирекно во болницата нели бебињата ги запишуваат со презимето на родителите и толко.

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Така е најубаво. А не како мене, да влечеш извод од раѓање насекаде, за да докажувам кои ми се мајка и татко.

SummerGirl, Anyshka and Adidas888 like this.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Може какво сакаш презиме да имаш, со и без брак. Исто на детето можеш какво сакаш презиме да му ставиш.

20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Не ги запишуваат во болница децата со име и презиме. По име и през на мајката и по бројче се водат.