Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Презимиња за во брак

Дискусија во 'Свадба' започната од doktorka-an, 14 мај 2010.

1. Lady-PinkHeart

Lady-PinkHeart Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    135
    Децата се друга приказна нели, децата можат во секој случај да си го имаат презимето на таткото, тоа не би требало да биде причина да мораш да го прифатиш презимето на мажот... но се согласувам со тебе, дека мажите се малку традиционални по тоа прашање.. иако одлуката е само твоја

2. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Јас на моето презиме го додадов презимето на маж ми, иако секогаш викав дека ни менувам, ни додавам, јас сум јас и презимето ми е тоа. Па зошто жената да мора да го смени идентитетот во бракот, а мажот не? И плус, ако се мажам петпати (теоретски де) пет различни презимиња да имам? :) Важно е што носиш во срцето, тоа на хартија е бирократија, менлива работа, варијабила, што би се рекло ;) .
    Немам ништо против кога некоја сака да си смени презиме, не се мешам во туѓи ставови, ама не е на арно кога менува под притисок на мажот или средината. Другарка моја смени презиме под огромен притисок од идниот маж, кој не сакаше да дозволи неговото презиме да биде додадено на нејзиното, стигна до таму-или ќе го земеш моето презиме или не се земаме :o . И мислам дека повеќето го прават тоа само за да му угодат на идниот, да не си прават проблеми. Е тоа не ми се допаѓа.

На LGBT и stilas7 им се допаѓа ова.
  3. meruska

meruska Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    103
    јас сакав да си го задржам моминското презиме а мојот убав маж ми кажа: па добро што тогаш се мажиш?еееееееее да го имав овој памет :D :D

На Sunshine88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Јас си го земав на мама моминското презиме и на нејзиното си го додадов неговото. ;)

5. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Традиционални се пред се' заради тоа што ќе кажат нивните мама и тато :!:
    Дали ќе се смилуваат да им остават нешто во наследство, ако новодојдената го задржи своето презиме, небаре самите немаат раце и мозок да постигнат нешто во животот :!:
    А кога даваат за мажење, се разбира да си го задржела госпоѓицата презимето, тоа дека е нивна и станува збор за нивно презиме.

6. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Две презимиња :puke:

Александра Тодоровска Стефановска....у пм....

7. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Јас по долго размислување го земав презимето на сопругот бидејќи децата ќе го носат неговото презиме, на вратата ќе стои неговото презиме, сите ќе не преставуваат со Г-дин и Г-ѓа пак со неговото презиме. И поради сето ова јас го земав неговото презиме. Плус позитивна стана е што се спасив од проблеми и добив голем плус во очите на неговите родители ;)

8. oceangirl

oceangirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    70
    Хаос....па не се мажиш за презиме најнормално ...
    ако е за така за мажење ќе бараш некој со презиме повеќе што ти се допаѓа од твоето...
    ќе си го отвориш тел именик и ќе си бараш некој со убаво презиме :^)
    а може и по странскиве да прочепкаш people search на Google... :!:

На Spidy и stilas7 им се допаѓа ова.
  9. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    43.794
    Дефинитивно ќе го задржам моето, покрај неговото. Цел живот сум била со едно презиме, не го давам така лесно, дел од мојот идентитет и интегритет е, а згора на тоа е специфично, а и нема машки наследник кај мене, така што ќе го задржам.
    Со сегашното момче многу фино си се разбираме на оваа тема 8)

10. Hova

Hova Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    127
    А бе со момчето вие убаво си се разбирате ама кога ќе стапи на сцена неговите мама и тато, тогаш ќе ни кажеш( освен ако не си од оние среќниците кои имаат разбрани свекор и свекрва)... и ние така не му сметаше ама кога кажав јас си го сакам моминското.... почнаа да шушкаат, кај тие па почна и цела поширока фамилија и си реков ај не си прави проблеми ...ионака сите знаат чија ќерка сум јас :lol:

11. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    јас само на сопругот му кажав оти ќе си го задржам моето презиме и кога отидовме во матично и свекор ми и свекрвата беа тама и кога ме праша матичаро за презиме кажав дека си го сакам и моето и никој не кажа ништо само матичарот го праша на сопругот дали се согласува и он и тој рече да се согласувам и тоа си го задржав презимето

На Spidy и stilas7 им се допаѓа ова.
  12. hiphopgirl

hiphopgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    190
    бидејќи ја немам прочитано целата тема ама јас би ви кажала едно..!
    најубаво е да си го смените презимето или пак на моминското да го додадете презимето од страна на вашиот маж зашто во иднина на вашите деца многу ке им пречи тоа
    имам 2 случаи за ова
    братучетка ми го носи презимето на ујко ми всушност и мојата мајка се уште го носи и + додадено презимето на тато и има многу проблеми
    бидејки мајка ми е од бугарија не е од тука и кога сака кај нас на гости да дојде неможе мислам по тешко е..тоа како да не и е таа мајка всушност која ја родила туку татко и :lol: мислам така излегува
    а вујна ми што е најтрагично има мислам дека тоа потпишано у матично ама уште и стои старото презиме и не и се води таа мајка .мислам свашта
    додека не напуни 18 години ... има проблеми и се размислувајте а вашето дете големо сака по екскурззии сите со пасоши вашето имало пасош како помало додека сте патувале Грција Србија Бугарија..а сега по комплисирано проблеми она ова..
    не знам јас ако сакам да си го задржам моето презиме ке го надополнам она на маж ми
    не губам ништоо
    со ова само добивам!
    другиот случај првата ќерка на вујна (као моја полубратучетка)
    нема брак со нејзиниот маж (мислам исто излегува како вујна ми само таа се развела и не и го признале презимето) и исто ти се фаќа аа богата не знае колку пари има
    секоја недела некаде на одмор :) а керкичката не може да шета (милата таа)
    а размислете некои училишта од средно ште од 1 година шеташ по германија франција ти ке се расправаш со документи за следеќо патување додека овие уживаат
    мислам мене ова навистина не ми се допаѓа иначе и не сте у холивуд и неможете сепак толкав луксуз да си дозволите според мене!

13. machorka

machorka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    58
    Многу ти е конфузен постов, не разбрав скоро ништо,особено болдираново, не разбирам зошто некое девојче не би можело да патува во прва средно само зашто има различно презиме со мајка и ???Инаку, јас и мајка ми имаме различни презимиња, па не сум имала проблеми досега, во краен случај постои извод од матична книга на родени со кој се докажува дека одредена особа ти е мајка(ако мислеше на такви проблеми погоре)И не мислам дека зачувувањето на презимето е луксуз,тоа е лично право на секој и не ми се јасни мажите на кои им пречи тоа :^)

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. abeajde

abeajde Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    16
    Само почитувањето е битно...презимето е тотално небитно...и грешка е да се замараш со презиме...хахахаха

15. cindy

cindy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    166
    дефф и моето ќе стои и неговото, не за друго таква ми е професијата :lol: а ако има нешто против мажот ми заради неговите нема да се омажам :lol:

16. hiphopgirl

hiphopgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    190

Многу брззо го пишував текстот затоа малку не ме разбираш :)
    Па тоа што е болдирано се однесува за братучетка ми која живее во бугарија и кога сака да доаѓа кај мене да гости не може заради тоа што мајка и претходно се развела и сега со вујко ми заради проблеми таму од првиот брак (мислам порано беше потешко да се раведеш,процедувата траела по 4-5 ужас..)презимето и останало исто не дека нешто таа сакала туку од тоа што требала уште 3-4 години да чека и таа се откажала ама ете сега девојчето има повеќе проблеми сега таму е по различно ама..
    мене стварно не ми се допаѓа тоа.

па сега многу школи има кои организицаат екскурзии секоја година особено гимназијата во мојот град по 3-4 екскурзии има во 1 година
    и сега ако сакаш да одиш на екскузија треба документи нели дека те пуштаат родителите (полномошно)
    и повеќе проблеми и се..
    тоа е исто како да направиш беља дете да родиш и после само у своја земја да си седш
    јас за оваа размислувам така па сега
    ако сака некој да не го менува презимето тоа си е негово..

17. elena1347

elena1347 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    јас би сакала да го земам презимето од мажот, но малку поинаку моето да не завршува на ска тука на ски :)

18. machorka

machorka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    58
    Добро,јасно ми е дека родителите треба да потпишат во случај малолетник да оди на екскурзија во странство,ама не ми е јасно каква врска има презимето на мајката со тоа?Мајката си се потпишува со нејзиното презиме,таткото со неговото, не знам кои проблеми би можеле да се јават само затоа што мајката го задржала моминското презиме :^)

19. evitra

evitra Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    7
    Јас решив уште како малечка да си го задржам моето презиме и да го додадам презимето на мажот ми. Не знаев тогаш дека дури на 31 година ќе се мажам, но и денес го имам истото мислење и мм го прифати тој став.
    Мојот идентитет во последните 31 години не може да згасне само затоа што станувам нечија сопруга, па без разлика што имам брат да го продолжи презимето на моето семејство.
    Значи, не сакам сите дипломи, награди, пофалници, потврди за работни достигнувања, да бидат само дел од еден друг живот каде сум била со друго презиме. Не сакам да го менувам своето презиме затоа што се гордеам за се што сум постигнала носејќи го него. Не ми е важно дали е големо или мало за потпис, дали е модерно и традиционално, јас едноставно така се чувствувам. Ќе се справам со сите проблеми од нашава некомпетентна администрација и нема да дозволам децата да мислат дека со тоа што имам плус едно презиме не сум дел од семејството или било што. А, и да, презимето кое го додадов е граматички исправно, завршува на -ска.

На caci-maci му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Прочитав неколку слични мислења и не можам да сфатам зошто сметате дека со промена на презимето го губите идентитетот и се‘ што ви се случувало додека сте го имале моминското презиме припаѓа на некоја друга жена?