Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Преку ред

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Unfaithful18, 23 јули 2010.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    Од кога бремена жена нема предност? Ја едвај стоев во 9-ти на трансфузија а ми се пикаа само резултати да им виделе.
    А и да не се лажеме , пола кај матичните се од досада и само да ми измерите притисок.
    Тетка ми има ординација и е матична,така да добро знам.
    И на каса и давам предност на трудница , мене не ми дале. Да не треба коментар сега штом си излегла во маркет, можеш и ќе чекаш? Епа не е исто да стоиш со бебе во стомак и се да те боли нели.

На SummerGirl, Cosmic Girl, Neda997 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    4.903
    Зависи каде се оди на преглед и од луѓето на кои ке наидеш,еве јас бев на трансфузиологија во Скопје со упат со прв термин сабајле и таа на врата една дрска сестра неме пушта да влезам имало пред мене,како може да има кога мојот термин е прв,ми вика чекај надвор,или седни на скали,и реков како прво имам упат со прв термин а и бремена сум со серклаж не смеам да стојам а камо ли да седам на скали,дека немам намера да се расправам да ми се тргне од пред врата и си заќута,се тргна и си влегов.Чекав внатре 2 ца пред мене кои незнам со каков упат влегоа пред мене.
    За скриен шеќер сега кога лабораторијата има полно скали се качив прв пат и ги прашав дали може за наредните боцкања да ме боцкаат долу пред врата дека не смеам толку да се качувам по скали ми рекоа нема проблем.Ме боцнаа прв пат горе,па маж ми отидепо пола саат за првиот резултат,па му дадоа гликоза,ми ја донесе во кола долу пред врата,и после сестрата дојде два пати да ме боцка во кола долу на паркинг.Секаде има луѓе и нелуѓе,зависи на какви ке налеташ.

На nevermet18, Iris-1234, Ljubica87 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.741
    Допаѓања:
    18.446
    Кој кажа дека итни случаи, било какви, немаат предност?
    Читајте што збориме.
    Трудници со школска бременост очекуваат на лекар да им се даде предност затоа што се трудни. Не затоа што им е лошо, само затоа што се трудни. Тоа што во чекалната има инвалиди, и луѓе со којзнае какви маки е небитно. А збориме за себичност на народот.

На WildMk, cresa-jagoda и danichap им се допаѓа ова.
  4. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    791
    Nisto ne mi e cudno, sekakvi gi ima. Najtragicno nemaat oset ni cuvstva kon nikoj, a ni kon trudnica.
    I jas sega brzo nosev brisevi i imase edna kolona luge, na site so red gi zamoliv da me pustat deka sum bremena, a imam vrtoglavici o se imam i onesvesteno i toa iskacam.za do lekar, a i brzav za drugo ispituvanje. Site bea fer me pustija, i taman zastanav na salter, zatskriena na klupa sedese krupna starica, i vednas mi se razvika: "Kade preku red, jas tuka sedam, nikoj ne me pusti, ti ke odis...." I onaka i vikam, gospogo izvinete jas sum bremena imam prednost (pisuva i na list zalepen do salter), a i me pustija ostanatite....zenava bukvalno ne zapre so komentari od tipot: "Samo ti si bremena, nie ne ragavme, sram da ti e itn....." ( A taa od salter i vika: vie cekate bidejki vi e gresen upatot, cekame nov da vi donese sinot)
    Zavrsiv rabota i se zavrtev samo i rekov: Gospogo sram da vi e na godinite, dzabe ste roditel koga cuvstva nemate. I uste si prodolzi da si zboruva, se duri ne izlegov od vrata si slusav....

A jas sekogas sum davala prednost i vo laboratorija na bremeni, sum im vlecela korpa do kasa u market, sum prasuvalq stari dali vi treba pomos itn.... Verojatno sum emotivna, i taka mi e zal i za bremeni, majki so deca i postari luge....

I ne sum se soocila samo so ovakov tip na luge, pacienti bez oset...
    Istoto mi se slucilo i vo laboratorija, odam itno vo 13h da me bocnat, mi vika taa ti znaes deka treba da dojdes do 11h. A ako sum mozela i trebala vo 11h nemalo da imam upat izdaden pred 2 minuti....

Ponatamu, za zemanje rezultat nemam koj da mi zeme, na pataloska sum, maz mi odi vo 10h go vraka nazad, bidejki rezultat se podigal od 13-15h i toa ne e vo red, bidejki ako sme mozele da si zememe vo toj interval nema da ide vo 10h....

Druga slucka, d dimeri nemaat reagensi, a me bockaat za hemostaza, d dimeri na drugo mesto ke ispitam, gi zamoluvam da me bocnat i da si odnesam krv samo tamy, za da ne me bockaat vtorpat, odgovorot bese:" nemam epruveti, a i ne znam kolku krv im treba...."

I koga medicinskite lica nemaat obziri ni kon bremeni ni kon itni slucaevi, tuku im e seedno,da ne ocekuvame pocit i razbiranje od nekoja so rodila so 19god i so bi rekla deka.mknela i torbi i odela na niva i nemqlq lift pa ete rodila 4 deca... E takvata nikogas nema da dade prednost bidejki ne ja sfaka kompletno bremenosta.
    Moze da te razbere zena sto pominala trnliv pat do dete i sto lezela 9 meseci,odrekuvajki.se od se za da rodi.edno dete makar i so posledniot obid za invitro...
    No za site drugi, koa neli se praat pametni o oni ragale i niv im bilo loso, ne ni treba da se posveti vnimanie ni diskusija...pola od tie ne znaat ni kako zacnale, i ne sfakaat sto e patalogija vo bremenost....
    I dajte da ne ja napagame clenkava, ne znaeme nikomu kako mu e. Na celo nemaat site dijagnoza....

Последна измена: 12 јули 2022
    На le.soleil, pikachu2, Bebetoo и 12 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.395
    Допаѓања:
    286.920
    За некој кој пишува да не се напаѓа, да се има обзир и осет…еден куп предрасуди изнапиша. Де на 19родиле, па четири деца без мака, не знаеле како се зачнува…
    Изјавава дека само тие со инвитро и патолошка може да ја сфатат бременоста(facepalm)

На WildMk, MacenceEna, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    2.220
    Леле хаос изнапишавте реферати...
    Најмала солидарност до сега во бременост од жени имам видено, и тоа постари што раѓале... Као јас патев, еве сега и ти :D
    Инаку што има толку лошо да праша може ли преку ред да отиде на преглед... може и е лошо,може има напад на бол во бубрегот (ми се случи скоро,се свивам со стомакот во чекална и иако имав итен термин, не сакаше таа што беше со упат да ме пушти) ви велам жена на жена lupus est!
    Било кој со мака отишол на лекар... а ако прашала ништо страшно, ако не ја пуштиле пак ништо страшно, страшното е што очи ќе и извадите дали била на шопинг и дали чистела дома а ваму не можела да чека?? па кога шетала и чистела очигледно немала мака која ја натерала да оди во ординација, приберете се со коментарите! (facepalm)

На nevermet18, pikachu2, Zuza28 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Постарине жени да можат ќе те турнат бремена, а не па ред да отстапат. Они оделе по ниви бремени, раѓале дома, на мажите нозе им миеле, ние денешниве сме лигави :x

На SummerGirl, Freckles., eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    И во право си секаде трудници имаат предност, како и мајки со мали деца....не е непишано правило туку си постои но нашиов народ е таков кој сака нек се вреѓа, прост. Мене со првата бременост никој освен еден дедо еднаш и еден маж не ми има станато да седнам во автобус, те гледаат и те игнорираат, значи два пати. Исто е и по болници и секаде. Влези во банка, тие што се на шалтер ако те видат ќе те пуштат преку ред а народ нема шанси, и таму да не чекаат со разно разни проблеми, точно бременоста не е болест ко во напредна бременост ѕреба да имаат малку респект, ако некому му е тешко да стои на вруќините,како ни е нам со уште една душичка во нас.

На pikachu2, eli25, The_Doctor и 2 други им се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.330
    И кај нас постарите жени се многу простички. Збор е, ќе го кажам де. Простички се. Од тоа какви погледи даваат, мерат стомак од око, а уста отворат, само жаби излегуваат. Јас не знам навистина животот што искуство им дал...
    Еднаш од една жена, можеби накај 60 години беше, Албанка, слушнав коментар, вели: "поарно машки деца да се раѓаат, посилни се, жените се слаби, за каде тие". Ех такви останати закржлавени има и од нашите. Ако се праат покондурени. А дека ја истанчивте работава со муабети без врска, ептен. Ем мајки, ем жени. Добро, тоа е, секој со свој крој.
    Имам една добра карактеристика јас: никогаш не убедувам некого во став. Ниту во директен муабет.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    791
    Nemam potreba da ti repliciram, ocigledno si tolkuvas kako ti mislis, a ne kako e napisano, i vleces raboti od pravilen kontekst, za da otide se vo druga nasoka...
    No, bidejki smetam deka nema potreba od navredi, napaganja i stresovi vo bremenost, nema da se stavam u situacija da razlozuvam i da repliciram do utre, za da mu se polni nekomu egoto....
    Tolku od mene

Pozdrav.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.395
    Допаѓања:
    286.920
    Биди поздравена и чувај си и его и нерви.

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.331
    Допаѓања:
    7.955
    Ич не ме чудат коментариве од некои членки.
    Знаеме кај живееме и што народ сме.
    Да бременоста не е болест, ама ако имаш осет и основна култура ќе дадеш предност.
    Додека не бев мажена како девојче на работа секогаш на трудните им помагав а јас до тогаш немав осетено бременост. А од постарите колешки какви не коментари се изнаслушав срамота, плус биле бремени поминале низ тоа и така да се зборува никаква емпатија значи. Од тогаш сум рекла има поголемо зло од жена зарем?
    Да прашала некој маж членката немало така да и се испонаша.
    И јас секаде чекам и не ни барам предност. Ама нема ништо лошо што прашала 9ти месец е. ја разбирам и старата жена може чекала многу саати а има болки ама неморала таков коментар да и даде можела со љубезно да и каже.
    Секогаш давам предност на трудни и стари и болни.
    Ама и старите не се цвеќиња баш во лабараторија кога и да одам крвна слика да правам само со нив работа да си имаш и тоа го прават од што им е досадно. Како на пазар да сум од муабетиве што ги вртат се смеат. Пензионери без работа. Претходниот пат 3 часа на нозе чекав никој не ми понуди да седнам. А толку мачно ми беше баш тогаш ми се вртеше.
    И не не е правило дека треба да ми отстапи некој место туку тоа зборува за нивната култура.
    Кога сите би биле посовесни светот ќе беше совршено место за живеење, така да мора да има и од тие другите :D

На Waverly Raven, MeowMeow, nevermet18 и 13 други им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.586
    Допаѓања:
    114.505
    Правило е да поминуваш на зелено, а не на црвено.
    Правило не е да кажеш добар ден. Култура и домашно воспитување е.
    И ова така.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Пред да останам бремена, бев за брисеви и се чека ред нели и во редот стои една трудница огромна, никој не ни помислува да и даде предност. Ја познавам женава и бев позади неа во редот ама и реков дај ваму брисот и упатот и правец дома. Значи во тоа ходникот тесно и ладно, жената да стои нема шанси да дозволам, една минута е работа, не плаќа, само подава и завршена работа. Сестрата што после го зема брисот и кажав нели дека е од трудница, ми рече како така да чека ја оставиле, срамота е. Исто сабајле во лабараторија, двајца постари сакаа да ми дадат предност, ама и двајцата со дијабет, а гладни, јас сама и реков нема шанси, ќе си почекам. И тоа стомак не ми се познава, за на работа ќе сум каснела, они пензионери биле. Позитивно се изненадив, а и дефинитивно мажите се многу повеќе љубезни и разбирливи од жените. Не ми текнува жена некаде предност да ми дала мене, или да видам да даде на друг. Мојот заклучок е дека ние жените сме жива злоба, вечно незадоволни и со намуртени фаци, во другите гледаме виновници, а не се погледнуваме сами какви сме, секако нели со чест на ретки исклучоци.

На nevermet18, Erika.greeneyes, Freckles. и 9 други им се допаѓа ова.
  15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Јас би пуштила бремена жена да заврши работа пред мене, кај и да е. Секогаш себеси се ставам на туѓо место и не дека бременоста е болест, далеку од тоа, ама ете на пример мене често ми се случуваше да ми падне притисок, шеќер, итн, да ми се слоши, да изгубам свест. А па на 40 степени да не си со две души. Затоа би пуштила преку ред, бидејќи знам како е, и бидејќи не би сакала да сум ѝ во кожа на трудницата шо мора да дреме цел ден по чекалните.
    Еве неколку примери од мојата бременост:
    1. Во лабораторија чекам ред за на шалтер, едно 20 души пред мене. Доаѓа вработена, ми го зема упатот, ми вика веднаш да влезам да ме боцнат. Таман на врата, пензионерки за малку ќе ме затепаа, како тоа јас ќе сум влегла, а тие требало да чекаат. Не ни бев за во истата просторија како нив...
    2. На почетокот од бременоста, на трансфузиологија. Чекам да заврши паузата, мојот термин беше прв. Доаѓа сестра, ме вика да влезам, еден дедо се мести на врата, со бастунот ќе ме затепаше. Плус не носеше маска во најголемиот пик од пандемијата.

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    8.444
    Имам многу лоша астма и буквално квичам, градите ми свират, неможам воздух да земам и една баба ми вика само да видам резултати. Ќе паднев таму колку ми беше лошо, мува не ја лази неа. Заради ова само и на приватно одам.

17. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.935
    Е,на тоа најмногу се нервирам,кога некој ќе оди преку ред.
    Имаше една случка во која една жена во КАМ маркет купуваше банани.И се беше океј кај неа,никаков проблем.Дојде до продавачот и праша дали може само да ги купи бананите преку ред.Тој не и даде,а таа зема да ги фрли бананите на земја и да си отиде.Другите муштерии и велеа дека и тие имаат по една,две работи за купување,па пак чекаат,но не,се налути и си отиде.
    Разбирам,можеби била во брзање,на работа,деца....но не беше во ред тоа што го направи.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Окситоцин ❤️

Окситоцин ❤️ Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2022
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    277
  19. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    8.444
    Мразам кога се бутка некој преку ред. Не пуштам никого. Ептен ме нервираат вакви луѓе:headbang:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    Една од работите кои најмногу ги мразев кога работев во маркет е оваа тема. Аууууу.... Какви кавги имало помеѓу муштериите. Со дете била и сакала преку ред да оди. Имала само сок, влегол само за цигари, имал сладолед и ќе му се растопел ако чека, децата можеле да чекаат. Он како постар имал предност. (facepalm) Не сфаќаат дека прво треба да прашаат. Второ.... Никој не е должен да ги пушта преку ред.

За еден производ не ме пуштале. Исто и трудна кога бев. А за на лекар да не правиме муабет. Сите се за да прашаат, за притисок, за рецепт, за резултати..... Никој не пуштам. :x