Преку „врски“

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mr. Right, May 7, 2016.

1. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Лошо е што се нема доволно организација и способност за објективна приоритизација и праведност кон сите. Да фаќаш врски за здравство кое го плаќаш со даноци како здравјето да ти е привилегија, а не право. Е тоа не чини. Не чини што за такви работи кои треба да ни припаѓаат по секое право да треба да се фаќаат врски. Тоа е проблемот.

Bitter-Sweet and tanja manja like this.
  2. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се сложувам со тебе Мила. Кога се работи за човечки живот и добро познатите кај нас со месеци чекање за снимка, нормално ке посегнеш да бараш врска. Но иритира и тој момент на НЕорганизација на институциите да мора да се чека толку, на недоволно апаратура и неписмен кадар па ради тоа и човек да биде приморан да фаќа врски.
    Од друга страна тој што има шанса да фати врски ќе му го земе местото на оној што нема а чиј живот е исто така загрозен и коа ќе видиш ете ти јазол врз јазол и отплеткување-јок.
    И си тапкаме во место...

crimson, MilaP and Gerbera like this.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не викам дека сите се неспособни да се изборат за себе без некој да му фати врски, туку дека има такви кои просто ако го замислиме животот како море, тие ќе се удават во него ако не ги извлече некој друг, има и такви кои умеат да си се изборат и да си се снајдат, познати ми се и двете категории. Добро, во тој случај што ти го опиша оправдано е, ама има случаи каде некој, еве ако зборуваме за работа, кој не е добар во работата да му го земе местото на некој кој сосема професионално работи па видел не видел ќе оди шофер или келнер да биде. А е сто пати подобар доктор на пример од тој кој влегол со врски.

4. MilaP

MilaP Форумски идол

Tocno toj sto ima vrski moze da mu go zeme mestoto na toj sto nema ama tuka ne se krivi vrskite tuku instituciite i nespremnosta.

Quuen, galapce, Gerbera and 1 other person like this.
  5. Victorian

Victorian Популарен член

Апсолутно тотално сум против "врски"!!!
    Можам да фатам врски и да го завршам цел факултет така, ама не сакам!!!
    Не сум фер спрема сама себе, затоа што знам дека можам да научам и на тој начин си го потценувам капацитетот!
    6ка нека е, ама ќе знам дека е моја и заслужена!

6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Мислам се функционира полесно со врски, барем кај нас.. Па реално јас веќе за нормана работа го сметам успехот на тој што има повеќе врски а не на тој што го бидува повеќе. Познавам многу такви кои завршија средно, факултет па и се вработија благодарение на врски! Кој ми е крив мене што и таму каде можам да побарам врска и помош јас одлучувам сама да терам, па макар и да се развлече работата или воопшто да не успее. Искрено, многу малку пати (еднаш или двапати) сум се осмелила преку врска да добијам нешто, воглавном одбегнувам да се осеќам должна некому затоа што ми завршил работа.

theowndemon likes this.
  7. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Врски имам и ептен е практично кога "имаш човек" да ти заврши нешто и да те спаси од чекање со саати, па дури и месеци. Ги користам "врските" за да заштедам време.
    За еден документ, кога отидов како обична странка ми рекоа дојдам утре после паузата за ручек. По 5 минути се вратив (претходно не знаев дека сум имала човек таму 8) ) "преку врски" и истиот го добив за 15тина минути.

Системот ни е толку закочен, а сигурно не од "врските" туку од безделничењето на вработените, што е навистина запрепастувачки што во една држава со 2 милиони граѓани да има толку чекање. Повеќе од сигурна сум дека не недостасува кадар.

Кога правиме муабет за врски за работно место, од она што го имам слушнато и видено до сега, единствено просек 10 ти е гаранција дека некоја приватна фирма ќе биде заинтересирана за тебе. За се останато излишно е да дискутираме.

8. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Samo da se nadopolnam vo odnos na svojot prethoden post.
    So vakov mentalen sklop na naselenieto, ne e chudno shto ne izlegol i shto nikogash nema da izleze poznachaen uspeh od ovaa zemja.

tanja manja, Victorian and bonnita like this.
  9. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

:^)Сериозна си?:o: (facepalm)

Инаку на темата...без врски денес неможеш ни во WC да одиш(уште тоа остана),за секаде ти треба човек,страшно и жалосно и искрено ми се :puke: од тоа!!!:devil:

Victorian and Mr. Right like this.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Jas licno nemam vrski mozebi moite imaat.Drugarki moi se falat kako inale vrski vo sredno i kako ke gi primat bez problem mene mi e toa banalno iskreno..Imam nekolku primeri kako izgleda naogjanje rabota so vrski..i jas sakam se sto ke napravam da e so moj trud.Da ne e delo na moite(preku vrskite de),moze stvarno treba da se ima vrski no ete jas sakam sama da napravam nesto.No treba da se znae deka na sekoja vrska ima uste nekolku.Ova e moe razmisluvanje.

Mr. Right likes this.
  11. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

За што дали сум сериозна?
    Точна е твојата констатација но за тоа најмногу сме виновни самите ние, никој не, не тера со стап да бараме врски буквално за се, така?
    Си одбила ли некогаш да кажеш ок фала многу ама јас не сакам преку ред? Значи се почнува и завршува со нас и тоа што ние ќе одбереме, да бидеме флувци и да се покоруваме, да не вработат а потоа влечат по митинзи или ќе ги почитуваме своите принципи. Јас го одбрав второто, ,,врски" користам само за некои ситници да ме чекам во ред и слично, за поголеми работи никако, затоа што не сакам да бидам ничии роб, секоја услуга обично за возврат бара против услуга која во принцип кошта многу поскапо отколку услугата. Прашајте ги оние кои се вработени преку партија какви притисоци имаат во вакви времиња пред избори. Што мислиш дека оној народ по улицине кој што наводно бара избори е таму од што сака? Или ептен му е битно тоа дали ќе има избори или не?

12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

E da , izvini te napadnav , a i ti si vo pravo donekade . Pogresnu sum razbrala :$ imase i takvi na toj selektiven , primija devojce u specijalna , a devojceto peski nemozese da ide , jas bremena 9-ti pa pobrzo od nea se dvizev . Izgleda na prviot selektiven toj trcal za devojceto ( negovite rezultati gi pisuvale kaj nea , a nejzinite kaj mm ) . Dodeka ima vakvi koi sakaat se " na tacna " tesko na onie koi se ubivaat od rabota i ucenje i se po red .

13. Petra777

Petra777 Популарен член

Против секако!
    Заради тие врски ни е оскатена цела држава, секој неписмен у администрација.
    Ќе тргнам по себе ...
    Математика мразев цел живот , па во средно ајдееее 4 год врски !
    Дојде време факултет , немам врски !! И сега што ?!?! Епа златна Петро , од тоа што бегаше 4 год , ќе го учиш за 1 месец. Го спремив ајде , можело.
    За работа пробувам сама да најдам, тешко иде. Ако треба ден и ноќ нема да спијам , ама за друг преку врски да молам ,мито и чуда не ! Сама на крај ќе отворам нешто, ќе најдам будала некој како мене за бинз партнер :D . А да, за е400 и година си изгубив ,не пикнав на проф во џеб. Тој филм од мене нема да го види никој .

Mr. Right, Victorian, Quuen and 2 others like this.
  14. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Сама на себе сум си контрадикторна во овој поглед.. Обично мразам врски и кога требa за нешто лично да барам се нервирам, ама некои работи ( да не речам повеќето работи ) кај нас единствено така функционираат за жал :devil:

15. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Да бидеме реални.Кој не би искористил врските ако ги има?
    Во јавна администација,здравство?
    Да завршиш некоја работа,да чекаш со месеци кај некој доктор?Да запишеш дете во градинка?Да најдеш работа?

Сум ги користела,нормално,кога ми била итна работата.

Не признавам и не користам врски на училиште за децата ,полагање испити за факултет.Не сакам и не почитувам инертни суштества кои своето ,,знаење"го стекнале на ваков начин.

Има нешто помоќно од врските,ја отвара секоја врата.За жал,парата.

Ние сме едноставно такво општество и така функционираме.Ако неќеме со ваков начин,треба промени во целата национална свест.Сега за сега,светлосни години сме назад од промените.

16. galapce

galapce Форумски идол

Нирмално дека без врски,ама во држава во која функционираат институциите на нормален начин.

Се сеќавам,конкурурам за работа и одам на интервју.
    Ме примат а одпосле ми се јавија две различни особи да ми кажат дека врски ми фатиле.
    И што треба,да речам фала за нешто што не сум побарала?
    Уствари,газдите се распрашале наоколу и добиле наводно позиривни коментари за мене од тие особи. И сега тие се сметаат за заслужни.
    Па кажете ја вистината за мене,ако сте ја кажале,и на таа основа ме примиле,тогаш фала ви што не сте излажале.
    Оти бог да чува,како што сме народ " да му умре козата на комшијата" ништо чудно и од тоа.

Значи сивито со седумгодишно мое претходно искуство во таа бранша и доброволно излегување од фирмата ради промена на место на живеење а притоа и со препорака однапред дадена,не придонеауваат ништо во државава.

Elena69221, Quuen and Ordinary like this.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не глумете на форум, сите имате врски.

Herrera and sagittarius57 like this.
  18. galapce

galapce Форумски идол

Готово,не фати.
    Може да се затвори темата.

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Прва си за карање, немам време за оф топици. Страшна работа!

Herrera likes this.
  20. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Sekako deka sekoj ima vrski za nekade, ova e mala drzhava. Zatoa ne mi se jasni ovie shto se pofalija deka gi imaat :D Za pofalba e da ne gi koristish i da ja najdesh formulata za vistinski uspeh. Ne celiot zhivot da se shlepash preku nekoi si poznanici isto taka proshlepani preku nekogo.

Petra777, Victorian and buba4e89 like this.