Полесно ми е да земам да научам, отколку да земам да препишам. Додуша, стално си правам ливчиња ама речиси никогаш не можам да ги искористам. Еднаш земав хемија да правам ливчиња, во осмо одделение. Па ме мрзеше да сечкам и земав од тие што се како за белешки оставање. А тие едни портокалови, пиштат вриштат. Флуросцентни беа дури, а јас главна, ќе препишувам со нив. Мајка ми ми влезе во собата, јас ги скрив, да не се налути демек препишувам. Седам така преплашена и чекам да испадне, којзнае во кој џеб успеав да ги пикнам. Таа само ладнокрвно ми рече - и да мижи Петрета - така се викаше тој по хемија - ќе ти ги види ливчињата, земи некои понормални направи. После ми помогна, и она сечкаше со мене. Проблем ми е кога треба да препишам од некој друг, затоа што не ги носам наочарите редовно и не можам да догледам. Сега кога си го враќам филмот, ми текнува дека многупати сум стропала одговор по некоја моја логика, затоа што не сум успеала да препишам.
1. да напраиш ливче, и да го стаиш на столчето меѓу нозете, и додека си решаваш тестот си глеаш надоле и де во тестот де во ливчето, а коа ке ти се приближи професорот ги спојуваш нозете и нема да види 2. на рака под ракав се разбира 3. може чудно, ама една другарка на патика си имаше раскажувано, а друга па на фармерки х) 4. се разбира ако имаш тастатура пред тебе ке си пишеш на неа 5. некое пошироко ластиче шо додека е истегнато ке напишеш формули, а кога ке го пуштиш се прави како шара. Кога ке го истенеш ете ги реванкитее(ова еднаш на јутјуб го глеав х)
Мислам дека оваа работа е уметност, некој го бива некој не, треба да имаш талент, озбилно. Јас не сум препишувач. Секогаш го учам материјалот. Но се случува некогаш и да немам време да доучам се, па затоа правам ливче во кратки црти за да ме потсети, а секако пред тоа го имам прочитано текстот но не и научено. Понекогаш правам ливчиња, иако ги имам научено лекциите, од страв демек да не се блокирам или да не ми текнува во моментот.. И никогаш не сум ги искористила ливчињата, но важно да си ги имам.
Препишувам и мака немам...се кријам пустам штурам ама нема тест без ливчиња...ама веќе ми се досадни овие со ливчиња...некои идеи ако може(реални,да можат да се изведат)
Двапати во живот пробав да препишувам.Еднаш во средно и еднаш на факултет.И двата пати ме фатија. И така неславно заврши мојата препишувачка кариера. Тоа си е талент за препишување,или го имаш или не.
Често ми се случува да препишувам, најчесто од мали ливчиња, но повеќе сакам да си седнам и да си го загреам столчето. И да се пофалам во оваа моја поприлично долга кариера ме нема никој фатено
Ретко кога ме фатиле, вешта сум, нема што. Ама тоа го правам само кога полагам математика-си запишувам по некоја формула, а кога ќе имам можност, вадам тетратка и препишувам. Не ги судам тие што препишуваат, кога јас знам дека ЗНАМ повеќе од тој човек.
Па јас најчесто го учам материјалот, така да нема скоро никаква потреба од препишување. Секако, има тука и некои пропусти Прво, Француски, секогаш препишувам. Ги дава тестовите од предходната генерација, а јас бидејќи не сум баш добра со Францускиот, си правам ливчиња од некои прашања и готово. На тестовите по други предмети, ако имам потреба си пишувам нешто на десната рака или си кријам мало ливче на погодно место, во зависност од облеката. Иначе, 4 години седам со другарка која е махер во препишување, препишува скоро на секој тест. Секоја година писмените за пишување состави по Македонски ги препишува, од точка до точка и гајле си нема.
Јас лично не сум по препишувањето. Времето кое ќе го потрошам во правење ливчиња ќе го потрошам на учење. Се сеќавам во 7 или 8, географија не тераше некои милион реки да ги научиме, што беше многу материјал за тие времиња. Јас си земав онакво пластично подебело венче и од внатрешната страна си залепив ливче. Два три пати го вадам и го ставам венчето, онака ноншалантно и успат си читам од ливчето. Се си препишав тогаш. Во средно епте, ептен густо ако беше препишувавме пр. латински деклинации, ама друго не. Сега на факултет немам ни некоја потреба, затоа што стварно сакам да го научам материјалот. А другиве препишуваат абе око не им трепнува, извадил тетратка на полагање и си ја листа. Му вика професорот што правиш колега, а овој а еве да се потсетам малку.
Пред тестови си учам, нема шанси да отидам а да немам пофатено книга, ама лифче обавезно си правам , за секој случај. Не сум баш добра во препишување ама испазувам, искористувам ситуации кога ученик ќе го повикне професорот си ѕиркам. Пишувам минијатурно и на мало лифче собирам многу податоци и така си се спасувам .
Кога се дадени прашањата кои ќе бидат на тестот,обавезно откако ќе ги одговорам,ги печатам со големина на фонтот 5 или 4 и така кога ќе ми го дадат тестот веднаш го ставам малото ливче под тестот и почнувам да препишувам
Многу ретко правиме тест, по македонски и англиски само, на македонски никогаш немам препишувано, а на англиски секогаш имам некое ливче под клупата,ама од пусти страв не го ни погледнувам. И другарката до мене секогаш има ливчиња, па чекам таа да виде од нејзиното па да ми каже. И во основно ретко имам препишувано, по математика сум имала некое ливче со формули, па многу беа, неможев сите да ги научам.
Препишувам само реченици или зборови што никако неможам да ги запамтам, години, порано формули математички. Препишуван на ливчиња мали свиткани, испишани со ситни букви. А инаку ептен ме бива за препишување ...ако сакам можам и по цели тестови...но нема смисла...за мене нема да е добро
Јас препишувам само математички или физички формули и исто така коа праам тестови по француски јазик..!!
си препишувам секогаш коа ми се нуду прилика махер сум си бе, уште на каков начин не сум препишувала, мислам нормално сеа неможам цел тест да го препишам ама што сум подготвила ми врши работа
ова откако почнав во средно ми стана навика, кога можам препишувам и ако знам и ако не знам. за секој случај. сигурно си е сигурно. ако препишуваш не мора да значи дека не си учел туку тоа е само еден начин на кој можеш да си помогнеш на тест. за да препишуваш мораш да знаеш барем дел од материјалот (од лично искуство ви кажувам).
Ух на скоро сите тестови имам ливче (освен на англиски) со формули или слично. Имам многу начини на препишување и никогаш не ме фатиле хаха гордосмајли.