Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за лаптоп

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од karina8, 18 септември 2011.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Најдобар е најскапиот. :D

Сите 3 се Асус, и сите 3 имаат ист процесор, но разликата е во графичката, најскапиот има Iris X, додека овие другиве два само UHD.
    Vivobook-от во Нептун има и ОЛЕД дисплеј.

Овде го имаш најслабиот поевтинo:

https://gjirafa50.mk/kompjuter-lapt...ram-512-gb-ssd-intel-iris-xe-graphics-i-hirte

(премиум за оваа цена и ќе се потроши за 2 дена)

Последна измена: 6 септември 2022
    На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sweet&girl

sweet&girl Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2022
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    214
    Па ако процесорот е ист тогаш и графичките се исти. Iris Xe е интегрирана графичка во процесорот.
    Тоа што продавниците не знаат точно да напишат карактеристики за тоа што го продаваат е друга работа.
    За играње игри нема да се изнаигра ни на uhd ни на iris графика.
    по проверка на моделите онлајн, сите имаат nvme storage
    Оној првиот, најевтиниот има нешто послаба батерија, камера
    вториот, не гледам зошто е најскап, најверојатно тоа military grade издржливост се плаќа екстра
    третиот има oled екран кој дава подобра слика од ips.

кој и да се одбере не е лошо уште 8gb ddr4 ram да се додаде

На neno0o и elenaklasik им се допаѓа ова.
  3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Дупло подобри перформанси има Iris Xe наспрема UHD. За игри нема да брка работа, ама за графички позахтевни програми, итекако се чувствува разлика.
    ОЛЕД екранот наспрема IPS е исто така голема разлика, од агол на гледање, до помало замарање на очите при работа. Да не зборам за ако работат дизајнерска работа со бои колку е битен...

Секако, најефтиниот во Жирафа50 е одличен избор за таа цена.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sweet&girl

sweet&girl Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2022
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    214
    Работата е што i5-1135G7 има вградено iris xe графика. Истиот процесор е во сите 3 лаптопи. Така да нема врска тоа што во опис пишува uhd.
    ете и на жирафа50 првиот лаптоп е точно напишина дека има iris xe.

https://www.intel.com/content/www/u...r-8m-cache-up-to-4-20-ghz/specifications.html

На Arjanit2021, neno0o, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Yep. Моја грешка. Ги гледав јас на официјалната спецификациите баш за тој модел, и видов дека има и со UHD графика, ама тој е всушност за i3 11gen. Не може човек да им се ослони на описите на нашите продавници...

https://www.asus.com/Laptops/For-Home/All-series/ASUS-X515-11th-Gen-Intel/techspec/

На sweet&girl и elenaklasik им се допаѓа ова.
  6. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Итно ми треба нов лаптоп за интензивна работа во фотошоп, што би препорачале? Ми велат да земам со одделна графичка но тие се околу 50 илјади (а толку ми е буџетот) наефтините. Би дала толку но да знам дека се ќе биде совршено. Не се разбирам од марки, дали ХП, Делл, Ацер... Секој што го прашав има друго мислење.

7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Да, добро би било да земеш лаптоп кој нема интегрирана графичка.
    Не гледај марки, нема некоја голема разлика во тоа. Стави го приоритетот на конфигурацијата, па потоа на квалитетот на материјалите, на крај кој е производителот.
    Евентуално ако гледаш на мобилност, па да бараш потенок лаптоп, тогаш може да одиш со 11ген i5 или i7 процесори со Iris Xe графика.

Мој избор е овој:

https://www.anhoch.com/product/5998...b512gbrtx3050ti-4gb156-fhd-120hzbacklit-kbdos

Со послаби перформанси, ама ќе брка работа:

https://www.ekupi.mk/mk/Компјутери/Преносни-компјутери-и-опрема/Преносни-компјутери/Gaming-лаптопи/Lenovo-Gaming-3-15ACH6-Shadow-Black-(15,6"-FHD-AMD-Ryzen-7-5800H-8GB-DDR4-512GB-SSD-GTX-1650-4GB)-лаптоп/p/EK000418388

https://gjirafa50.mk/kompjuter-lapt...-ram-512gb-ssd-nvidia-geforce-rtx-3050-i-zi-3

8. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Тој и ми го препорачаа (едит: верзијата со 16 гига), а за поефтина варијанта и овој - thoughts?
    https://www.anhoch.com/product/5998...16gb512gb-ssdrtx-3050-4gb156-fhd-144hz-ipsdos

Искрено не сакам ниту потенок ниту со послаби перформанси, секогаш гледам да заштедам и на крај плаќам дупло за поправки зашто ми прегорува нешто или немам доволно рам па да докупувам. Сакам едноставно да можам да сметам на него да не крашнува и да не чекам пет години да се вклучи. Тие од жирафата не ни ми се чекаат искрено, ми треба лаптоп ко... денеска. ;(

9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Одличен е овој. Не знам како го прескокнав при пребарување. Подобар избор е од Леновото. Повеќе РАМ (да, 8 малку ќе ти се за во иднина), процесор одличен, графичката е иста. Поевтина цена... Оди со него.

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  10. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Фала ти, сѐ уште се мислам дали тој дали леновото - имаат mixed reviews на амазон, и ме кочи тоа во мозокот. Ама ајде ќе се одлучам во анхоч после.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sweet&girl

sweet&girl Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2022
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    214
    Нема потреба од посебна графичка за фотошоп. Не е се убрзано преку графичка, во реална работа нема да се осети многу разлика.
    Најважно е понов i5 или i7 со најмалку 16гб рам. И секако nvme storage.
    А можеби најважно е екранот да биде посолиден да покрива поголем дел од спектарот на бои.

На Arjanit2021 и carly j им се допаѓа ова.
  12. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Некако тие поскапички ми излегуваат на огласите отколку овие почетничкиве гејмер ски со одделна графичка. Ама претпоставувам се си има и pros и cons

13. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Мислење за овој зенбуков? И на него имам око фрлено, само што не е со посебна графичка. А екранот верувам е подобар од другите избори погоре. Screenshot_20220913-155211_Chrome.jpg

14. sweet&girl

sweet&girl Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2022
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    214
    Гејмерските ретко имаа екран со добра покриеност на бои, таму поважно им е побрз одзив да има екранот, бидејќи е нормално за игри.

разгледај го овој
    https://www.notebookcheck.net/Asus-...-laptop-with-a-high-performance.576432.0.html

Ryzen 5600H, 16GB DDR4, Oled so 95.8% AdobeRGB според тестови
    ем процесорот е подобар од и5 11 генерација, a amd онбоард графичките се подобри од интел

На neno0o и carly j им се допаѓа ова.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    @carly j , моја препорака е да гледаш најдобри перформанси, за најниска цена.

Работење од дома цело време на толку мал екран, посебно за графички захтевни работи не е најдобро.

Моја препорака е подобро да се оди на лаптоп + монитор сет-ап кој ќе дава подобра претстава на боите, а секако и подобар, поголем екран кој нема толку да ти ги заморува очите.

На тој начин добиваш ем мобилност, ем практичност.
    Многу повеќе би добила со добар IPS 24 или 27 инчен монитор, и лаптоп, отколку со Олед лаптоп од 15 инчи.
    Најчесто компаниите користат овакви сет-апи, како најдобро решение.

На sweet&girl и carly j им се допаѓа ова.
  16. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Значи првите сугестии? Леновото или Гигабајтот?

17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Гигабајтот + добар IPS Монитор понатаму. Тоа ти е најдобра опција за парите. Lenovo-то треба да му додадеш уште 8Гб РАМ

18. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Има и друго леново со се' исто со 16гб за истите пари (разлика е тој со 8 има титаниумски процесор или не знам што), ама пак не знам дали вреди во споредба со Гигабајтот. Изгледа тој ќе биде

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TinaPi

TinaPi Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    59
    Кога купуваш
    Прашајте си кога купувате кој е овластен сервисер. Верувајте многу важен дел е тоа.

Според интернет рецензииве, Gigabyte важи еден за поквалитетните марки на лаптопи. Но пак зависи од моделот. За квалитет ако се бара, јас би одела на Macbook Air М1. Го имаше во istyle за околу 60000 денари
    Ако не ти пречи тоа што е 13 инчи лаптоп. Маcbook ќе ти трае со години.
    Јас имам Мacbook Pro od 2011 година. И ден денес работи супер, без кочење итн. Можеби на почеток се скапи и треба неколку дена да се навикнеш, но сметам дека за 60000 денари нов поиздржлив лаптоп нема.
    Ако веќе мора да биде со windows убави и издржливи лаптопи се Huawei. Па разгледај ги и нив.

20. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    345
    Кој би бил точниот одговор на првото прашање? Самите тие да сервисираат или?