Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за лаптоп

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од karina8, 18 септември 2011.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.452
    Допаѓања:
    114.778
    Дарг форумџија, кога купувате било што пред 15 дена од датум на купување никако не фрлајте кутии и се што дошло со него, не одлепувајте налепници додека убаво не го проверите. Зашто до 15 дена по закон МОРА да ви дадат нов прозвод. Лично јас имам вратено во Сетек телевизор, купен, спакуван го пуштам одма оп сенка се појавува во ќошот. Фино лепо ми дадоа нов, еве го 6 та година машала тера без проблем.
    Значи знајте си ги правата. Монитор од Анхоч. Ми стигнува оналјн нарачан, уклучувам оп линија на сред екран. за 24 часа нов ми донесоа.

2. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    И пак повторно истиот одговор , Имаш среќна ѕвезда :). браво за тебе и за тие од каде што купуваш

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.452
    Допаѓања:
    114.778
    Не би рекла среќна звезда колку што имам искуство, знам како да си добијам. Затоа ти кажав кажи што е маката може да помогнеме.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    Многу ти благодарам , исто како да си ми помогнала , се најдобро

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Zdravo decki,
    Mi treba laptop za skolo (word, power point itd.), programiranje i malku photoshop i light video editing, igri ne planiram da igram.
    Budzet 200-350e vo zavisnost od toa dali i nekoj poeftin ke vrsi rabota za moite potrebi ili ke mora nekoj od 300-350e, se rabira poloven/refurbished.
    Jas ne se rabiram vo kompjuteri i laptopi pa izbrav nekoi laptopi od oglasi i od CCC Macedonia pa ako moze pomos za preporaka za moite potrebi nekoj laptop, moze i nekoj sho ne e od ovie modeli a znaete od kaj moze da go kupam. Patem, ima li nekoj iskustvo so laptopi od https://www.facebook.com/cccmacedonia ?
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4759403
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4630150
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4756583
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4756298
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4756295

Прикачени фајлови:

6. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    Да не помислуваш воопшто да купиш половен лаптоп а па никако од таму каде што си намислил.
    Половен компјутер може , затоа што ако нешто не е во ред , може релативно брзо и евтино да го средиш
    Лаптоп половен НЕ ! и не од таму !

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Zosto da ne kupam poloven laptop? Moze da se proveri detalno vo kakva sostojba e pred da se kupi.

8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Како ќе направиш проверка? Нема софтвер што може да провери во каква состојба е хардверот внатре, освен ССД - то.

На ризик огромен ќе се ставиш да купиш половен лаптоп. Посебно од сервиси кои од 3 составуваат 1.
    Ризик е да купиш од прв корисник, а не па овака каде немаш никаква историја што е менувано и како.

Ако сакаш на старо, само од обичен сопственик, по огласиве барај. Ама најдобро нов, да не си ја чукаш главата после.
    Бар сега имаш на акција одлични лаптопи за поволна цена.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ogranicen sum so budzetot za nov da kupam, ne znam za tie pari dali voopsto ima nov so nekoi solidni performansi za moite potrebi. Imas nekoja preporaka?
    P.S: Kupiv poloven Dell Latitude od oglasi i eve go tera bez nikakov problem veke 3-4 godini.

10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Друго е огласи, друго е овакви сервиси. ThinkPad -он за 320 еур што го продаваат има поминато 3 животи до сега. Тие се најчесто бизнис лаптопи што ги користат во фирми. Можеш да замислиш во каква состојба се.

Колку ти е буџет?

11. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Pa za poloven mi bese 200-350e za nov da receme 350-450e.

12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Па ти за оваа цена ќе најдеш топ лаптоп. Ете разгледај ги предлозите од минатите страници ако сакаш поевтин со i3 12 gen, се околу 350 еур.

Ако имаш поголем буџет, барај
    i5 - 12 или 11 gen
    или со Ryzen 5 7 gen
    Интегрирана графичка
    RAM ќе имаш 8GB со што ќе можеш во иднина да го надоградиш на 16GB.

Овој ако може да го земиш, е топ за цената. И со 16ГБ РАМ е.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=56247

Немој да се зезнуваш на старо.

13. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    Слободно направи проверка и пиши, ќе научиме нешто.

14. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    Е па тогаш купи си половен и со среќа

15. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ufff, stvarno mnogu mi se svigja ovoj Asus-ot, osobeno vo crna boja bas dzverski izgleda, 16GB Ram DDR5, 512GB SSD, ubav ekran za boite vo photoshop, za taa cena stvarno top, mislam deka veke koga kupuvam nov vredi da dadam i malku povekje pari.

Koj mu e konkurencija od Intel na ovoj Ryzen 5 7520U? Dali grafickata sho e vo nego ke vrshi rabota za moite potrebi?

Ima li uste nekoj vakov slicen ili pojak laptop do 500e?

16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Затоа ти го предложив Асусот, пошто има многу добар екран. Лично користам Вивобук, само постара генерација, ама Рајзен 7.
    Не користам фотошоп, ама кога ми требало не сум имал проблем да завршам работа. Е сега за професионален дизајнер, не знам.
    Ако ти е за видео и анимации рендерирање, за Adobe Premiere, можеби ќе треба да бараш некој со посебна графичка, ама тие се скапи.

Исто така, подобра е интегрираната графичка на i5 12xxx gen. Тој му е и главен конкурент на овој со Рајзен, и по мене интелот е подобар, ама и поскап.

Овој го гледав, и ми се допадна. Ама не знам дали ти е во буџет. Може ќе најдеш и нешто поевтино.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=56145

Моја препорака е ако веќе користиш за дизајн, да земеш добар монитор за понатаму и да го поврзеш, лаптопот да ти биде само како докинг стејшн.

Keep in mind дека Леново имаат најлоши екрани од сите во тој ценовен ранг.

17. FoxKC

FoxKC Нов член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ne, daleku od toa deka ke se koristi za nekoj koj znae kakov "tezok" video editing i photoshop. Vo glavno bi se koristel najmnogu za programiranje i word, power point, excel...a posle toa za vo slobodno vreme taka nesto da se zavrshi vo photoshop i nesto malce video editing i tuka ekranot e eden plus za toa, zborot mi bese dali ke vrshi rabota da ne koci koga ke editiras ili rabotis vo photoshop ne deka nesto mnogu ke go opteretuvam jas. A za Intel prasav koj mu e konkurencija za da sporedam onaka cenite dali se tuka nekade ili ako ima nekoj drug best buy za tie pari.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    348
    За тие пари што си ги одвоил , па и дупло да се , не наоѓаш лаптоп за твоите потреби. Editing , Photoshop , .. Programing .. каде со тој буџет ... па уште и половен !

19. blue-diamond

blue-diamond Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    49
    Ми треба препорака за лаптоп кој ќе ми треба најмногу за работа со AutoCAD и можда понекогаш фотошоп. Буџетот ми е по можност до 35к, ама со тешко срце би идела макс. и до 40-45к како што гледам цените како се движат :D и препорака од каде е најдобро да земам од мк

20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.557
    Допаѓања:
    12.796
    Разгледај ги Леново Е14 и Е15 сериите, тие се добри.. Гледај да има 15.6 дисплеј, најмалку 16Gb ram, 512Gb SSD, и нека биде или I5 од 10 генерација нагоре, или I7 од осма-девета генерација нагоре..
    ThinkBook 15 G4, -I5 1235U е многу добар..