Незнаев каде да го поставам прашањево ако се разбира некој на помош.. Имам Lenovo ideapad 330-15ICH, надограден со SSD од 1терабајт а рам меморија 8гигабајти недоградена. Дали и со колкава рам меморија максимално можам да го надоградам а да не се оптерети многу процесорот или слично, да си поддржува како што треба?
Повели ... инаку со додавање меморија не се оптеретува процесор Type and speed: DDR4-2400 MHz Maximum supported capacity: 16 GB Slots: 16 GB: SODIMM × 1 Less than 16 GB: SODIMM × 1, On Board × 1
@honey95 , тој што е on board е залемен на матичната и тешко да ќе може да се смени. Провери колку максимум може да подржи SODIMM. Обично се 4 едниот, и 4 другиот. И максимум можеш 8 да го надоградиш SODIMM. Или вкупно 12GB
Фала ти, најверојатно овој ќе биде. А во споредба со овој Acer? Гледам на 29.02 има некој специјален попуст во Нептун, ќе биде намален на 37 000ден., од 48 000ден. https://www.neptun.mk/categories/prenosni_kompjuteri/ACER-Aspire-5-A515-57-70K5-i7-12650H-32GB-512GB
Овој е со генерација постар процесор. 12ххх vs 13xxx на Леновото. Да, има 32ГБ РАМ, ама рамот се надграфува, процесорот не.
Купив Lenovo AMD Ryzen 5 7000 series. Еден месец го користев сега случајно на интернет прочитав дека оваа серија немале вентилатор. Како може вака да ги пуштаат во продажба без вентилатор? Сега што да правам некој совет да ми даде?
Денес конечно земам лаптоп, одлуката треба да биде меѓу следниве 3: 1. Lenovo IdeaPad Slim 3; 2. Asus Vivobook 15; и 3. ACER Aspire 5. Асеров ми го мати умот пошо е намален од 45 500 на 33 000, не знам дали му е реална цена толку и дали вреди. @Billy Idol ај дај ум ако не ти е проблем
Не зема тогаш? Од овие Вивобукот дефинитивно прв избор. Имаат и добри екрани. Асерот е една генерација постар. Надвор од конкуренција е. Леновото е поскапо.
@Billy Idol да те прашам едно прашање ако може, не е за препорака Ако лаптоп се користи повеќе како е подобро да го користам на батерија и да ја полнам постојано или да го ставам на полнач без батерија? Да не ја оптеретувам многу батеријата со полнење?
На полнач, секако. Секое трошење и полнење на батеријата е нов циклус. А сите батерии имаат лимитиран број на циклуси. Т.е. колку имаат повеќе циклуси, повеќе слабеат.
Значи од позади да го отворам и да му ја извадам батеријата? Па за надвор кога ќе ми треба да ја ставам пак? Нема да зезнам ништо така? Извини ако се глупи прашањава ама да си се осигурам.
Да, ако е со батерија која може да се извади, добро е да ја извадиш. Ако нема таква можност, повторно, користи го приклучен на штекер.
Нее, додека де одлучам јас Да нè вреди случајно Леновото повеќе, оти не е нешто голема разликата во цена?
Иста класа се, нема некои огромни разлики. Ги имам и двата, само генерација постари. Леновото има подобра батерија и посветол екран. Асусот има подобри бои и потенок е, полесен, дизајнерски е поубав. Тастатурата на Асусот мене лично ми е подобра, и тач падот ми е по респонзивен иако јас го користам со глувче. Квалитетот им е горе долу ист, пластика. Леновото има и штитник за веб камерата, која е подобра. Ја би одел на Вивобукот пошто е поевтин, ама види ги во салон кој повеќе ти фаќа око. Перформанси имаат исти.
@Billy Idol мислење за конфигурацијава? Ќе се користи за Photoshop, video editing и нормално секојдневна употреба Фала
Ако го користиш професионално за Видео Едитирање и Фотошоп, оди со 32GB RAM. Не дека 16 се малку, ама ако сакаш се да е подмачкано, оваа за сега ќе е добра, ама долгорочно нема да е доволна. Гледај и СРU да биде i7 13xxx или i9 13xxx доколку можеш да си дозволиш. Интеловите имаат и подобра графичка. Оваа на АМД нема свој дедициран РАМ, па ќе зема 2ГБ од овие 16.
@Billy Idol, ќе можи мислење за овие два лаптопи? https://www.neptun.mk/categories/pr...IdeaPad-Slim-3-15IAH8-i5-12450H-16GB-DDR5-1TB https://www.neptun.mk/categories/prenosni_kompjuteri/HP-ProBook-450-G9-i5-1235U-8GB-512GB-6F1E6EA