Препорачајте ми книга/книги што не се познати а ви оставиле впечаток Само да не се мотивациони/психолошки. Фала
Не е битно, читам и српски и македонски и англиски. Сакам книги што на вас ви оставиле впечаток а не се толку познати.
Многу сакам раскази, а ретко која збирка ми оставила силен впечаток. Читана ми е кратко по објавувањето, но одвреме-навреме знам одново да ја прелистам „Неми филмови“ на Димитар Димоски. Магична книга во која провејуваат благост и суптилна меланхолија. Иако Димитар Солев најчесто го врзуваат со „Зора зад аголот“, мене прва асоцијација за него ми е „Кратката пролет на Моно Самоников“. Видов дека пред неколку месеци повторно е реиздадена од Литература (целата едиција им е одлична идеја!), па сега лесно се наоѓа. Жално е едно вакво дело да остане заборавено.
Сите на Ханиф Курејши, Интимност и Тело кои се кај нас преведени мислам. Ефраим Кишон, со хумористична и поучна содржина, многу е автоироничен и убаво пишува. Умберто Еко - Како да се патува со лосос. Георги Господинов, сите. Еве, овие за почеток. Според мене, се ептен познати, ама тоа како за кого
@S.W.A.G И Јас ти ги препорачувам Кишон и Еко. Плус уште некои Амели Нотомб- Страв и трепет Хозе Карлос Сомоза - Пештера на идеи Бернхард Шлинк - Враќање дома A. Dz. Kronin - Šeširdžijin zamak Leon Uris - Mila 18, QB VII Artur Hailey - Airport, Hotel,The Final diagnosis, The moneychangers Ги има некои online на balkandownload.org
@S.W.A.G Мене во скоро време книга што ми остави најголем впечаток е The Radium Girls: The Dark Story of America's Shining Women од Kate Moore. Ја симнав од интернет и почнав така да ја читам, ама до толку ми се допадна што решив да си ја порачам и ја чекав неколку недели за да ја дочитам.
Ја има некој прочитано The seven husbands of Evelyn Hugo, да сподели мислење? Ја има во литература преведено, ме интересира дали вреди за хајпот што го има околу книгава.