Препорачајте книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од natasa.vakanska, 25 февруари 2010.

1. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    26.291
    Ја прочитав @Annath во темата за саем за нашите македонски автори и сфатив дека често ги занемарувам нашите писатели - не затоа што нема квалитетни книги, туку напротив, имам прочитано неколку одлични дела. Затоа, ве молам, препорачајте ми книги од македонски автори што ви оставиле најдлабок впечаток

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Afrodita*

Afrodita* Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    71
    И фифти фифти е преведена од неа. Јас моментално ја читам и е многу интересна. Пука од мистерија :)

На Лејди Гага и riba79 им се допаѓа ова.
  3. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    9.687
    Исто. Освен во средно што ми беа лектири од македонски автори, вака да земам по избор книга од наш автор, скоро и да не памтам. А дефинитвно би сакала повеќе приоритет да и дадам на нашата литература. Така да, и јас би ценела добри препораки.:)

На *Ench@nted* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Afrodita*

Afrodita* Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    71
    Грешка не е од неа од Стив Кавана е. Али прочитајте ја во секој случај :)

5. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.182
    Допаѓања:
    81.707
    "Денот на црвот" од Симона Јованоска, мене ми беше преубава и ја препорачувам кај стигнам.
    "Одбројување" од Фросина Пармаковска, исто многу ми се допадна. "Очи со боја на чевли" од Петар Андоновски, краток роман, но одличен.
    Ми се допаѓа како пишува и Лидија Димковска, ги имам читано "Скриена камера" и "Кога заминав од Карл Либкнехт", постари изданија се и не знам дали се наоѓаат лесно, ама актуелни и' се "Но-Уи" и "Единствен матичен број", па можеш да ги погледнеш нив.
    Од Игор Ангелков се наоѓаат одлични книги, во моментов ја читам "Ветрилиште" и многу ми се допаѓа.

Разлистај го сајтот на Или-Или, македонските автори што ги нудат тие ми се најблиску до тоа што јас лично го сакам, кога барам нешто домашно за читање.

Еј, да. И "Диссомнии" од Игор Станојоски. Одлична книга, ја има на сајтот на Муза.

На MeowMeow, *Ench@nted* и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    2.130
    Ќерката на дрвосечачот од Наде Стоилкович ,книгата ме расплака ,ме насмеа и ме изненади а кога прочитав дека е по вистински настан ме шокираше..

Сукубус од Катерина Шошко.

На MeowMeow и *Ench@nted* им се допаѓа ова.
  7. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.957
    Сега од саем ја земав „Разбудете го родителот во себе“ од препорака на инстаграм профилот Родители во акција.
    Искрено топла препорака за сите родители на форумот, поправило на мали дечиња. Преубави совети.

На Eunoia и MeowMeow им се допаѓа ова.
  8. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    569
    Зима со мирис на капини ако некој ја прочитал да прашам нешто

9. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    11.632
    Јас ја читав лани.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.298
    Допаѓања:
    12.194
    Предлог за книга слична на Меден месец(некој што ја читал знае) Сцените кои што ги замислував во главата толку ме насмеаа, барам некоја таква, последно време не ми задржува ништо внимание, а баш сакам нешто да ме насмее.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.182
    Допаѓања:
    81.707
    Слично пишува Кетрин Сентер, мислам дека Бата прес ја преведуваат. Ѕирни ја "Љубовта не гори во пожар", слатка книга е со солиден хумор. Имаат преведено уште една книга од неа, но не ми е читана ама претпоставувам нешто слично е на оваа другава.
    Од другиве не ми текнува, ѕирни дали ќе ти фати око некоја книга на Емили Хенри.

На simoncelicius, anggell и Nausicaa им се допаѓа ова.
  12. Викторија.

Викторија. Нов член

Се зачлени на:
    28 мај 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    9
    Snapchat-81249718.jpg
    Книга: Тајната на куќната помошничка
    Оргинален наслов:
    The Housemaid’s Secret
    Автор: Фрида Мекфаден
    Издавачка куќа: Сакам Книги
    Број на страници: 331
    Жанр: Психолошки трилер
    Оцена ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Рецензија:
    Постојат книги што ги читаш со срцето, а не со очите. Книги што не ги прелистуваш, туку ги чувствуваш под кожата, тајната на куќната помошничка е токму такво дело, психолошки трилер кој не ти дозволува да здивнеш додека вистината не проговори… или не те уништи.

️ Домот како кафез

На прв поглед, работата што Мили ја прифаќа изгледа едноставна: ново семејство, нова куќа, нов почеток.Но тишината што царува во домот не е мир, тоа е предупредување, дека злото спие насекаде. Зад забранета врата, се крие жена што никогаш не се појавува.Таа просторија никогаш не смее да се отвори. А токму таму почнува се.
    Фрида овој пат не раскажува приказна таа гради психолошки лавиринт каде што секоја соба е загатка, секој ѕид криe крик.
    Мили не е совршена, но е човечка. Погодена од сопственото минато, таа ги препознава сенките во другите. Таа гледа таму каде што другите одминуваат. И кога другите би побегнале, таа останува. Не затоа што е храбра, туку затоа што не може да се помири со молчење.
    Таа не се плаши од насилство, туку со она што се случува кога никој не гледа. Кога сите молчат. Кога злото носи костум и убаво лице.
    Низ нејзините очи ја гледаме болката на жените кои немаат глас. Ја чувствуваме тежината на изборот: да се вклучиш и да ризикуваш се, или да свртиш глава и да си заминеш?

Мислење:
    Тајната на куќната помошничка ми беше многу подобра и полесна за читање од Куќната помошничка.
    Прекрасен трилер, кој држи внимание од првата до последната станица, топла препорака од мене.

На Freedom Fighter, Лејди Гага и Val-Dim им се допаѓа ова.
  13. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    557
    Интересно звучи, и јас би сакала да ја прочитам некогаш:)

14. Sweety pie

Sweety pie Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2025
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    125
    Дали сте ја прочитале?
    Има интересна содржина. Aferata Kristi-375x600.jpg

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.571
    Допаѓања:
    13.949
    Романот Бела сама од Виолета Танчева-Златева.

16. Peppa Pig

Peppa Pig Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2025
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    137
    9ти Ноември - Колин Хувер
    Зима со мирис на капини- Сара Џио
    Рингишпил - Јелена Бачиќ Алимпиќ

На riba79 и Eunoia им се допаѓа ова.