Препорачајте книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од natasa.vakanska, 25 февруари 2010.

1. Panda00

Panda00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    409
  2. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    139
    Surrounded by idiots
    How to win any negotiation
    48 laws of power

Ми ги препорачаа книгиве, па пред да ги земам сакам да прашам дали некоја од вас ги читала и да сподели мислење? :)

3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    17.814
    Сега ја гледам поракава. Изгледа истиот период ја купив, не се сеќавам. Ама од обврски не можам да ја прочитам. Кога ќе земам да читам, тоа ќе биде цела книга за неколку часа.

На Andrijano31 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Andrijano31

Andrijano31 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2021
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    787
    Пиши од кај си ја купила и колку пари,можеби некој друг ќе сака да купи
    Поздрав

5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    17.814
    На FB ќе се договорат со Филип, дали да им ја прати по карго или ќе им ја остави во Волстрит кафе.
    За цена, нешто се блокирав дали 260 или 360 денари беше, не ми текнува.

6. Daniela-books

Daniela-books Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    3
    A6EF2649-4701-4596-AF01-F3BE47D94738.jpeg
    Романот „Катананхе“ на Софија Андрухович е длабоко интимно и истовремено интелектуално предизвикувачко дело што ја истражува сложеноста на човечките чувства, сеќавања и идентитет. Како читател, од првите страници ме освои начинот на кој Андрухович ја комбинира поетичноста на јазикот со суровата искреност на човечкото искуство.
    Нарацијата е слоевита, со честo менување на перспективи и времиња, што создава чувство на постојано движење – како ментален лавиринт низ кој главната јунакиња се обидува да ја пронајде сопствената вистина. Катананхе, симболичното растение од насловот, станува метафора за кревкоста и истрајноста – убавината што може да никне дури и во најнеплодната почва на животот.
    Она што најмногу ми остави впечаток е јазичната прецизност и психолошката длабочина. Андрухович не нуди лесни одговори, туку нè соочува со прашања за љубовта, траумата, семејството и потрагата по смисла. Овој роман не се чита брзо – бара внимание, размислување и емоционална отвореност, но токму затоа останува долго во свеста.
    „Катананхе“ е книга за оние што сакаат литература која боли и лекува во исто време. После неа, тишината има поинаков звук.
    A6EF2649-4701-4596-AF01-F3BE47D94738.jpeg A6EF2649-4701-4596-AF01-F3BE47D94738.jpeg

На Annath, Aleks.mar и Eunoia им се допаѓа ова.
  7. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.304
    Допаѓања:
    10.404
    Да ми препорачате добра книга со фантастични елементи? Нешто од типот на "Мајсторот и Маргарита".
    Да не е "Хари Потер".
    Толкин го имам читано, не барам ништо ни во тој стил.

8. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    2.574
    Некој што чита психолошки книги да ми пише лп доколку сака.
    Благодарам однапред.