1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорачајте книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од natasa.vakanska, 25 февруари 2010.

1. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Јас ја имам читано Јади,моли се,уживај и не ми беше ништо посебна.Не знам зошто толку ја фалат и книгата и филмот.

2. likix

likix Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Книги - колку читате и што преферирате?

Нема да погрешите ако ги прочитате сл. книги:Мојата преубава шпионка од Колин Фалконер (фантастична приказна);Папата Јована од Дона Вулфолк Крос(веќе е кажано за книгава во форумов да не се повторувам ама навистина е книга со посебна вредност);Мајката не Перл од Морин Ли(нема да можите да ја оставите додека не ја прочитате до крај,зошто до самиот крај дејството не може да се предвиди и нема да биде такво како што се очекува,преинтересна).И да ви кажам денес ја прочитав Росхалде од Херман Хесе и уште сум под имресии од неа,убава книга но многу тажен крај.

3. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    6.455
    Ако сакате да ми препорачате нешто од Горјан Петревски. Снеговите на Климентина Евин никаде не можам да ја најдам и не знам се двоумам што да земам, Сама, Исти очи, Пролетни дождови.. И ако може некој подетално да ми каже за што се работи во Снеговите на Климентина Евин зашто никаде не можам да најдам, сум прочитала само извадок..

4. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    "Писмата на Саманта за Џенифер"-Џејмс Патерсон.
    Пак ќе кажам ...
    Прекрасна книга полна со емоции кои потсетуваат дека домашните,најблиските ни се огромно богатство и непресушни извори на љубов и среќа и дека треба да ги почитуваме и чуваме :inlove: прекрасна книга преполна со љубов и многу моменти кога солзите сами ќе ви надојдат и ќе останете без воздух :x

5. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Марина од Зафон. Уште сум под импресии, меѓу првите на листата на омилени книги ми е :inlove: За љубителите на загатки и мистерии.. сите книги од Зафон

6. shy

shy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Blueparadise, книгата ,,Снеговите на Клементина Евин,, ја имам читани пред околу 4-5 години и многу ми се допадна (како и сите останати дела на Горјан Пeтревски).
    Колку што се сеќавам централен лик е тинејџерката Клементина Евин која живее во Охрид. Таа е одлична ученичка и наградувана пливачка. Во нејзиното училиште, доаѓа новиот професор по физика (мислам дека беше по физика). Тој е млад, од друг град, но заради новото работно место се преселува во Охрид, и повлечен во себе. Клементина ќе се заљуби во него, но тоа таа го крие од сите. Еден ден професорот ќе се обиде да ја силува, но Клементина ќе успее да избега. Со тоа, професорот ги убива сите чувства што Клементина ги имала кон него. Еден зимски ден таа ќе забележи стапки во снегот пред нивната порта, и сфаќа дека тие се од нејзиниот професор кој набргу после тоа го напуштил градот.
    Иначе, книгава сигурно ја има во библиотека,а ако не ти се брза 100% ќе ја најдеш на саем.
    Се надевам дека бев од корист!! :)
    П.С Не требаше да ти ја раскажувам целата книга, ама отиде... :)

На blueeparadise и Springy им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Блу, а ја побара во Просветно? Нивно издаваштво е, би требало да ја имаат.
    Климентина Евин се заљуува во својот професор по физика(мислам беше. пред сто години ја имам читано книгава)и се што прави во училиштето прави поради него. Јака девојка е, одличен пливач, но на крајот доживува големо разочарување.
    Од горјан други книги тие се и Далечна љубов, Вечниот ветар, Рано дојде љубовта.
    А во библиотека ја нема?

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.935
    Допаѓања:
    11.450
    На Прв поглед- Николас Спаркс. Пред 5 мин. завршив. Предобро пишува човеков, просто ги голтам зборовите и неможам да ја оставам книгата.

9. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    302
    Јас ја имам читано книгата Јади,моли се ,уживај и ми беше многу интересна ама додека го читав делот за Италија лиги ми течеа :wasntme: и целата книга едноставно додека ја читав ме отргнуваше од се, ме релаксираше лесна книга се чита брзо иако е голема..
    Јас би ја препорачала Вода за слонови ептен ме бендиса книгата и ми остана уште малку,романтична приказна под циркускиот шатор во светот на чудаците и кловновите,болката бесот,љубовта и страста :wasntme:

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    6.455

Е баш уште таму треба да видам. Мајка ми гледала во некоја книжара на плоштад и скоро сите негови книги ги имало, само јас таа што ја сакам ја немало. |( Во библиотека не сум проверила а и го немам тој обичај по библиотеки да гледам, ако сакам книга, правец книжара и си купувам. :) После оваа книга, следуваат овие другите. Го обожавам човеков - после само 2 прочитани книги и баш би сакала да најдам негов контакт, зашто на сајтот сакамкниги некоја си пишувала со него и секогаш и враќал. Топ е човекот. :) Инаку, фала ви на сите што ми пишавте. :*

11. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    950
    Па јас би ви ја препорачала Купохоличарката и нејзината сестра, Јамајка Ин :)

На afroditaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Јас што е најтрагично од толку што ми беше досадна неможев да ја дочитам. Ја зедов највеке затоа што овде видов мн позитивни критики но се разочарав :^)

13. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522

Исто и јас. Ја прочитав зашто ме интересираше како ќе заврши, кога веќе сум ја почнала да ја дочитам. Прво мислев дека е нешто како ѓубрето Моќта на потсвеста ама додека го читав делот за италија го сменив мислењето. Ама кога дојде делот во индија .. тој дел ми наликуваше на Последниот чај од Винка. Не е нешто посебно книгата, не ми остави некои импресии :?:

П.с девојчето кое пиша дека му требаат некои лесни книшки, не е на одмет да ја читне :)

14. Teff

Teff Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    20
    Книгава ми ја препорача мајка ми.. :)
    Таа ја имаше прво прочитано се вика П.с. ТЕ САКАМ!
    Вреди да се одвои малку време за ваква прекрасна книга ;) !

15. maja.kostovska

maja.kostovska Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    192
    Прво ќе треба 1 дел да го прочитаат, мислам дека е само Купохоличарката па Купохоличарката се мажи и на крај доаѓа Купохоличарката и нејзината сестра :)

16. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.236
    Допаѓања:
    6.671
    Последна опомена -Дебора Могах...самото име на авторката кажува многу работи а и името на книгата те навидува да ја прошиташ .. многу непредидлива книга со низа настани кои те тераат да размислуваш што би направила да си на местото од главниот лик :)

17. theclash

theclash Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Моментално читам...

Би ви го препорачала писателот Харуки Мураками. Онаа Норвешка шума (се надевам на голем број добро позната), Јужно од границата западно од сонцето, Спутник љубов, Играј играј играј, Кафка на брегот, итн.. човекот стварно знаел што пишува, свака му част. Првите 4 успеав да ги најдам на македонски, како и неколку други некои од нив се раскази , за другите не знам дали ги има , кафка на брегот ја имам на англиски. Исто би ја препорачала 11 Минути, Захир, Победникот е сам и Вештицата од Портобело од П.Коелјо.
    Мемоари на една гејша од Артур Голден не смеете да ја пропуштите ..

Ако некој знае некоја книга во која преовладува мистерија, стрес, напнатост нека препорача..

18. agi

agi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    65
    прочитај некоја од Тес Геритсен

19. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Ја препорачувам Мемоарите на една гејша за мене прекрасна книга ја обожавам

На MiiLla и starfish им се допаѓа ова.
  20. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    јас топло ви ја препорачувам Љубов со мали букви
    прекрасна книга која има толку интересен тек на настани и многу убави и вистинити размислувања