1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорачајте книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од natasa.vakanska, 25 февруари 2010.

1. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522

Јас пак не сум многу задоволна од овој писател. Ја имам прочитано само Спутник љубов и не ми беше по вкус, но да не генерализирам, другите книги можеби му се добри.

он топик, ја препорачувам 399 од Фредерик Бегбеде

2. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Би ви ги препорачала:
    Порака во шише - Николас Спаркс.
    Алхемичарот - Пауло Коелјо.
    Страници за нашата љубов - Николас Спаркс.
    Девојката со портокали - Јустејн Гордер.
    Вероника реши да умре - Пауло Коелјо.

3. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Девојки, ај кажете некои книги да ги барам за роденден. Интересни, ко на пример Марта, љубовни или слично. :wasntme:

4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    56.715
    Дејзи можеш да ги читаш класичните љубовни романи: Оркански височини, Гордост и предрасуди (издание е на ИК Нова Наша Книга, мислам дека се наоѓа низ книжарниците), Разум и чувствителност (90% сум сигурна дека имам забележано македонско издание), Џејн Ејр (Ѓурѓа ја има издадено, обично им се никакви изданијата и мислам дека ова е скратена верзија, ама можеш да ја пробаш ;) )

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Колку годни е славеникот/славеничката?
    ЛивинГлам, некако посеризни се книгиве и подлабоки, јас баш за тинејџери не би ги препорачала од причина што тешко дека ќе ја сфатат длабочината на книгата и може само да ја сметаат за досадна. Поготово Оркански височини, ќе се загубат во ликовите.
    Ако ти треба нешто полабаво имаш и други романи од Горјан Петревски, а исто и од оние тинејџ книги Ангус, танги...и сл.
    И тука мислам на околу 15 годишни...

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  6. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    За мене Реинбоу. Јас си побарав некое интересно романче, еве по препорака на Реинбоу, кажав од Горјан Петрески некои, по можност ‘‘Сама‘‘ и ги кажав и ‘‘Порака во шише‘‘, ‘‘Вероника реши да умре‘‘, ‘‘Девојката со тетоважа на змеј‘‘, ‘‘Порака во шише‘‘..

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    А за тебе ли било :$ Дека рече за роденден бараш, па јас си помислив за подарок. Моја грешка :)
    Тогаш, трилогијата Милениум би требало да ти се допадне. А можеш да ја прочиташ и На крајот на виножитото од Сесилија Ахерн. Прекрасна, прекрасна книга :)

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  8. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Фала многу на помошта. Ќе видиме која ќе ја добијам, секако ќе пишам импресии. Читам јас често, ама некако не ми текнува да пишам. :D

9. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Дневникот на Сузан за Николас
    Дамата со камелии

10. plavusha

plavusha Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    124
    ХЕЛП :) некоја книга во стилот на Моќта на потсвеста :lol: ? ? ? :$

11. lizardqueen

lizardqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    11
    Последна прочитана книга

Мило ми е што има луѓе што читаат. Но, во една од ретките теми на форумов каде што сакам да поминувам време, жал ми е кога ќе видам препорака на книги кои сметам дека не го заслужуваат моето внимание. Можеби имав грешен пристап, ама сведоци сме како во државава има навала за купување и читање книги од типот на „Кога лисјата паѓаат“ само заради тоа што на ТВ одела истата серија. И криво ми е кога ќе ми се изневерат очекувањата: очекувам тука да најдам сродни души, девојки кои ќе изнесат некој нов автор што не сум го прочитала, некоја нова книга, а не што ќе ми го копираат каталогот на Матица. Имаше и некој ироничен коментар за саемот во Матица. И јас ќе отидам на тој саем, само што нема да се залетам по нивните популарни изданија. Порано и јас читав такви книги и можеби мојот настап тука е само резултат на мојата желба на времето да имало некој да ме подучи што да читам. Тоа е тоа. И повторно, да не ме разберете погрешно: тука има многу паметни девојки кои ги почитувам, особено затоа што знаат да реплицираат. И поради тоа што сакам такви конструктивни и дијалози и расправи, затоа се бунам против книги што нема да поттикнат такво нешто.

12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    56.715
    Лизардкуин слободно препорачувај книги за кои мислиш дека вредат. Тука има секакви читатели и секој има различен вкус. Некој после напорен работен ден и расправање со цифри и шифри не може да се посвети на Орхан Памук или Умберто Еко колку и да сака, па едноствано милува да го "пушти мозокот на пасење" со некоја лесно читлива лимонада книга и нема ништо лошо во тоа. Слушнав убави критики за Магионичарот од Лублин. Ја имам дома а не ме привлекла досега.
    Ја препорачува ли некој?

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. aNy-to

aNy-to Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    394
    Последна прочитана книга

Ја имам читано, би ти ја препорачала мене ми се допадна книгата. Посебно ако те привлекува да читаш за евреите, интересно патешествие на еден човек, борбата за остварување на еден сон и границите до кои може да оди во тоа остварување.
    Инаку јас би сакала некој да ми препорача некоја книга за евреите, за периодот на војните, нешто што силно допира.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    56.715
    Последна прочитана книга

Шиндлеровата листа ми паѓа прва на памет, ама голема е веројатноста да си ја читала.
    Варијантата Линебург е прекрасна мала книга (Пауло Мауресинг, издание на Табернакул).
    Денот на пчелите (Томас Санчез, Матица) - добра книга, ужасен превод.
    Ако читаш на англиски од компјутер - побарај некоја од овие книги:
    http://www.targum.com/section.php/154/1 ... 5709519a39

На aNy-to му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Тринаесеттата приказна,не се сеќавам од кого беше.Книга навистина да те наежи и морници да ти поминат низ телото.Дали некоја од вас ја има прочитано,т.е.дали го дели воодушевувањето со мене? :)

16. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Девојката на командантот добра книга за еврите, логорите и војната

На Springy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. martincencee

martincencee Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    75
    Љубов во време на колера од Маркес

18. Mamba-Jamba

Mamba-Jamba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    Неподносливата леснотија на постоењето- Милан Кундера.
    Преубава книга, ако ја има прочиатно некој нека сподели мислење.

19. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    Ја има ли читано некој „Афера“ од Аманда Квик?
    Прочитав многу пофални зборови за оваа книга, ама во Топер е веќе распродадена и нема да се печатат нови изданија :worried: Вреди да се фрлам во потрага или јок? :)

20. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    6.455
    Сакам да прочитам нешто од Агата Кристи, а зашто веќе ја имам Убиството во Ориент Експрес ама порано не сакав да ја чепнам зашто ми изгледаше преголема и досадна, да ми кажете мислење за неа? И за што поточно се работи?