1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорачајте книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од natasa.vakanska, 25 февруари 2010.

1. Novecento

Novecento Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    2.433
    ;)

2. blondie100

blondie100 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    458
    Дали може да се најде во библиотека?

3. Balint

Balint Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    61
    Чест - Елиф Шафак

Не сум прочитала нешто подобро.

На zarkojames и azelea им се допаѓа ова.
  4. DragonSlayer

DragonSlayer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2015
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    154
    се друго од мураками хаха.
    „Норвешка Шума“ му е единствената книга со 100% реално дејство, а другите му се полни со мистицизам ако сакаш нешто такво.
    Инаку од овие што прашуваш „Чума“ и „One flew over the cuckoo's nest“ обавезно!

На Novecento му/ѝ се допаѓа ова.
  5. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    17.723
    Мајсторот и маргарита, ремек дело на Михаил Булгаков :bow:
    Најдобрата книга што некоаш ми паднала во раце.
    Го имам првото издание на македонски јазик, издадено во 1970год. :P

На Vikktorr, Purplelilac, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Novecento

Novecento Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    2.433
    Би требало да може. Доста популарна книга во последниве 2 години. Од издание на Арс ламина е.

Те послушав :D

На DragonSlayer му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Ако сте љубители на детективски приказни или крими романи, како сакате, топло ја препорачувам "Оној што го уби змејот" од Леиф Г.В. Першон.

Першон е шведски писател кој претходно работел како криминолог, па оттука е јасно и каков тип на книги пишува.

Книгата е фикција која како централен лик го има полицискиот детектив Еверт Бекстром. Дејството се одвива во Стокхолм, па низ содржината може да се запознаете и со различните квартови, доселениците и односот на Швеѓаните кон нив.

Инаку, се работи за крваво убиство кое се случува во една зграда, а жртвата е со сомнителна позадина. Детективот Бекстром е размрчен, дебел циник и шовинист, но има многу добри дедукциски вештини. Тој го иследува убиството, воведувајќи уште неколку "добри момци" кои ги испрашуваат сите станари. За тоа време се запознаваме со повеќето од станарите, од полицајците и луѓето кои се поврзани со жртвата.

Она што ми се допадна е начинот на кој е напишана книгава - како да читате полициски извештај. Цело време нешто се случува, ликовите се добро разработени, неизвесноста ве следи до самиот крај. Ве тера цело време да се сомневате во сите ликови, а крајот е неочекуван.

Нема промашај со шведски писатели. Патем, врз база на книгава е направена и серија, ама серијата (дали дека е американско дело, па не се доловува добро менталитетот на луѓето или е премногу адаптирана) воопшто не е ни приближно добра како книгата.

Во секој случај, топло препорачувам.

На Purplelilac, КикиМаус, toogood и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    @Lady Phoenix, ако ми веруваш, вчера ја завршив „Линда“. Одлична книга, забавна и неизвесна до самиот крај! Сега знам што ќе барам од Дедо Мраз за Нова Година :)

Претпоставувам, книгава е исто издание на Култура? (Да му кажам каде да оди да ја бара)

Едит: Да, Култура

Последна измена: 10 декември 2017
    На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lady Phoenix

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Да, да. И уште една работа поради која ми се допадна книгата - може да ја читаат и машки и женски. Не е исклучиво женска лимонатка, туку е и нешто што би можело и на машко да му се допадне.

На Purplelilac и Nausicaa им се допаѓа ова.
  10. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    2.740
    Случајно во една книжарница видов дека неколку книги имаат солидна цена од 200 денари =)
    Станува збор за книги од автори кои ми се непознати, можеби само по име.
    Нора Робертс - 2-3 од нејзе , а имаше и од една турска авторка: „Последниот воз за Истанбул“ и уште две други...
    Дали се добри книгите ?

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lady Phoenix

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    За Нора Робертс можам да коментирам зашто сум работела барем една/две книги од неа. Изобилуваат со описи, а обично пишува чиклит, поточно љубовни романи проткаени со доза на трилер и мистерија. Ако си љубител на такви книги, јас ја работев "Скриени богатства", па ти ја препорачувам.

На toogood и theunforgiven им се допаѓа ова.
  12. Пале 345

Пале 345 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    5.369
    Препорака некоја за книга од каталогот на Сакам книги https://issuu.com/iki001/docs/cat_ny_2018 намалени се сега, ама од што ми се чита од се по нешто не знам што да изберам?

13. Lady Phoenix

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Дојдов да препорачам една книга која доста ми се допадна кога ја работев. (Ова испаѓа како самопромоција, ама ете, можете и на Интернет да си ја најдете, да не биде дека терам некого да ја купи :D )

Книгата се вика "Ако ја познаваше сестра ми", а авторката е Мишел Адамс. Инаку, мислам дека некаде прочитав дека книгава ќе си добие и филмска верзија, па се надевам дека добро ќе го изведат тоа.

Приказната според содржината би ја окарактеризирала како нешто помеѓу семејна драма и психолошки трилер. Вака на прв поглед можеби делува како нешто неспоиво, но ќе се изненадите.

Се работи за две сестри кои долго време не се виделе. Онаа која е понепривлечна и со физички недостаток живее со својата тетка, а другата - поуспешната и поубавата живее со татка си во семејната куќа. Поради смртен случај во тесниот круг на семејството, првава сестра на повик од другата доаѓа на погребот. Во меѓувреме почнуваат да се случуваат низа чудни и лоши настани. Крајот е прилично непредвидлив, а и во самата приказна има пресврти. Го задржува вниманието и во ниту еден момент не е здодевна, баш напротив.

Морам да признаам дека кога ја читав многу се соживував со приказната и ликовите и напнатоста која се проткајуваше цело време.

Повеќе не би откривала за да биде интересна и за другите кои имаат намера да ја прочитаат. Како и да е, топло ја препорачувам.

На Purplelilac, 1209, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    24.242
    @Novecento Дај предложи ми 3-4 книги од ИЛИ-ИЛИ, ако не е проблем. Редно време е да почнам нивни изданија да читам.

15. Novecento

Novecento Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    2.433
    Се` зависи што и како читаш.
    Имаш солидни наслови од македонскиов „нов бран“ млади писатели (Давор Стојановски, И. Станојовски, Пармаковска, Бужаровска, П. Андоновски). Што и да наидеш од овие нема да останеш разочарана.
    Од странско ако имаш среќа да најдеш на старо би ти ја препорачал Колекционер од Џон Фаулс, меѓу првите изданија е, а нема репринт да создадат, бар за сеа. Оваа сеа што ја читав Приказна за суштината на времето од Рут Озеки истотака може многу да ти се допадне. Малку надреално опишано со time-drift од сегашност во минато па пак назад, многу слично како кај филмовите на Нолан, со тематика слична пак на онаа кај Мураками. Од Рави Хаж има две книги издадено, (Лебарка и Играта на ДеНиро) така да, која и да ја земеш ќе ти прави мерак. Тука исто би можело да ја ставам и Црешовото дрво и старите чувства од М. Бодрожиќ ако си љубител на прикаски каде протагонистот паѓа во сентимент на старите времиња колку год да биле грди. Или пак Но-Уи од Лидија Димковска. Се зависи што бараш.

На Purplelilac, blonde_supergirl, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    24.242
    Не знам ни јас што барам, знам само дека сакам да почнам нивни изданија. [​IMG] До сега имам прочитано само 1, а тоа е "Играта на ДеНиро" и многу ми се допадна, така да, може да продолжам со "Лебарка". Фала на препораките! [​IMG]

17. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    903
    @MissChievous многу е добра и Враќање дома на Шлинк, од Или или.

На Novecento и MissChievous им се допаѓа ова.
  18. babygirl77

babygirl77 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    120
    Ајде предложете книга со позитивни вибрации...
    Во последно време сум за никаде, негативно расположена.. Ми треба некоја добра книга за подобрување на себе и сл.
    ПС: Да не е моќта на потсвеста и тајна.. :) Фалаа.

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.044
    Допаѓања:
    76.605
    Мои фаворити:
    - Таму каде што припаѓаме од Емили Гифин
    - Заедно од Џоди Пико
    - Сеќавање на љубовта од Алисон Ричман
    - Овој живот од триесет и некоја од Џон Ренс
    - Кој тропа на прозорецот од Линвуд Баркли
    - Небезбедни куќи од Линвуд Баркли
    - Без збогување од Линвуд Баркли
    - Ученикот од Микел Хјорт Розенфелд Ханс
    - Калуѓерот што го продаде своето ферари од Робин Шарма
    - Незаборав од Алисон Ричман
    - Куќата на орхидеите од Лусинда Рајли
    - Последната пролет во Париз од Јелена Бачиќ Алимпиќ
    - Сенки од минатото од Лусинда Рајли
    - Полноќна роза од Лусинда Рајли
    - Девојчето на гребенот Лусинда Рајли
    - Ангелско дрво од Лусинда Рајли
    - Ќерки на судбината од Тара Хајланд
    - Ејми Сноу од Трејси Рис
    - Белата светлина во Париз од Тереза Ревај
    - Сите соништа на светот од Тереза Ревај
    Сите ми се на врвот, прекрасни книги.
    Сега ги купив
    - Вкусот на гревот од Зорана Шулц
    - Те нема никаде од Јелена Бачиќ Алимпиќ
    Ми ги препорачаа како многу добри книги па ќе видам :)

На Someonespecial, cresa-jagoda и azelea им се допаѓа ова.
  20. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.345
    Ако не сте го читале, ви го препорачувам Донато Каризи, добри книги што не се оставаат додека не ги прочиташ посебно кога ќе дојдеш до делот кај што се расплеткува ситуацијата. :):)

На КикиМаус, Someonespecial и CrazyOne им се допаѓа ова.