Затоа што читам книги поврзани со психологија, таквите книги ги препорачувам. Мислам дека добро е да имаме некакво знаење од психологијата.
" Nortengerska Opatija " od Dzejn Ostin. Jas licno gi obozavam site knigi od ovaa angliska pisatelka. Ednostavno sakam takvi knigi. Mi se dopagja zivotot vo vremeto na balovi I balski fustani kade sto ljubovnite custva se drzat dlaboko vo sebe I se iskazuvaat samo so sramezliv pogled I kratok stisok na dlankite. Isto i "Gordost i Predrasudi" od istata pisatelka preubava, mozebi I najubava nejzina kniga.
Штотуку за завршив „Светлината што ја изгубивме“ од Џил Сантополо, книгава ме помести од место. Книга за љубовта, одлуките, компромисите... поразлична од сите романси.
Да ми препорачате некоја добра книга?Само да не е љубовна некоја или тажна, може некоја крими, историска, авантуристичка, драма.Може да е и на српски или англиски. @Lella @Someonespecial @theowndemon ?
Книгите на Ден Браун се такви. Не се воопшто лигави, интересни се за читање, неизвесни, а и се учи многу за средновековна уметност и архитектура. Има и криминал и драма и загатки. 1. Ангели и демони 2. Кодот на Да Винчи 3. Загубениот симбол 4. Инферно 5. Потекло Овие откако ќе ги прочиташ претходните: 1. Дигиталната тврдина 2. Точка на измама Подобро е ако ги најдеш на англиски да ги читаш, бидејќи има многу игри на зборови кои не успеваат да се пренесат со македонски превод.
Можам да го најдам на интернет Ангели и демони и кодот на Да Винчи во pdf формат.Ќе почнам со нив 2 ми фатија око прочотав критика на интернет.Мислам дека ќе ми се интересни.
@Feminka22 за крими јас би ти ги додала и Донато Каризи, Сидни Шелдон и Линвуд Баркли. Ако ти е за класика и имаш непрочитани од неа, секако тука ти е и Агата Кристи На интернет мислам дека повеќето дела им ги има достапни во пдф и на српски освен на англиски
- Повик на дивината од Џек Лондон - Островот со скриеното богатство, мислам дека беше од Роберт Стивенсон - Девојките на Марко од Оливера Николова - Исти очи од Горјан Петревски - Чорбаџи Теодос од Васил Иљоски Мислам дека ова беа некои од лектирите, ако ми текнат уште ќе допишам.
Зад затворени врати или девојката од возот Зад затворени врате е навистина добар психолошки трилер мислам дека ќе ти се допадне.... Се чита многу брзо и те остава без здив