Препорачајте книга

Discussion in 'Литература и уметност' started by natasa.vakanska, Feb 25, 2010.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Темјанушки во март или Ејми Сноу..која е подобра од овие две и дали имате читано др нешто од Сара Џио, добри ли и се книгите?

2. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Јас ги имам прочитано трите што се преведени кај нас од Сара Џио.
    „Темјанушки во март“ ми беше некако најслаба од неа, најмногу ми се допадна „Зима со мирис на капини“ и онаа „Тајната колиба на плажата“ ми е тука некаде. Кога ќе размислам подобро, не знам кој од тие две ми е поубава, не можам да се одлучам. :D

Инаку „Темјанушки во март“ е мнооогу заразна книга. Приказната е таква лајт, те влече да ја читаш. Не е нешто посебно, ама многу убава книгичка. Сара Џио пишува многу убаво, ќе се чувствуваш како ти да си таму до неа на Беинбриџ.

Ејми Сноу ја немам читано, ама на листата ми е и мислам дека би требало да ми се допадне. Вака кратката содржина малку ме потсеќа на „Зима со мирис на капини“, ама не знам дали има сличности.
    Баш пиши како ќе ти се допадне ако ја прочиташ.

3. bella.s

bella.s Популарен член

Сега ме предомисли:) ќе ја пишам зима со мирис на капини, а за Ејми Сноу што читнав по нет ми изгледа занимлива, јас правам список па сестра ми во Мк.што најде тоа ми праќа..ако ја добијам ќе пишам обавезно во соодветна тема..благодарам за помошта:)

Mishela likes this.
  4. Miss666

Miss666 Популарен член

Човекот од лавиринтот на Донато Каризи ја има ли читнато некој? Планирам да ја дадам на подарок ама не знам дали ќе му е погодена на љубениов.
    Од Карлоз Руиз Зафон - Лавиринт на духовите, добри ли се? Вреди да се купат?

5. honey.11

honey.11 Истакнат член

Дали може да ми препорачате книги од жарн психологија или self improvement со таква тематика ? Однапред ви благодарам.

SeaMermaid likes this.
  6. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

„Кој го здипли моето сирење“, од Спенсер Џонсон - не се сеќавам чие издание беше.

Можеш нешто од Ана Бучевич, ако те интересира тоа што го зборува таа, неа ја преведуваа Антолог ми се чини.

*Ench@nted* and honey.11 like this.
  7. toogood

toogood Популарен член

Jas postojano sum na vakvi "drogi" :inlove:

Ovaja kniga e posledna sto ja procitav , a veke povtorno ja naracav od bibliotka.
    Spored mene "vrhunec" nad se sto sum procitala do sega.
    Knigava vo originalna verzija ima 585 str., toa za informacija .
    Bas I na detevo moe mu kazav da ja zeme I "da ja nauci na pamet" ako saka da zastane na prav pat.

Jas sum od tie majki koj ne delat soveti nego preporacuvaat knigi ;)

Ne sum tip sto saka da raskazuva prikaski od svojot zivot nitu da slusam drugi kukumavcenja. Zimam kniga za sto mi treba I idealen odgovor dobivam.

Na kraj kraeva ni luk jal ni luk mirisal :lol: (sto ima sekoj da znae deka mi treba pomos kako da I kazam na poznanicka deka nesakam da kasni, odnosno nepodnesuvam , a pritoa nesakam I nejze da ja navredam. Idealno resenie zemisi kniga taa ke ti kaze kako treba :lol:)

Pred 15 god sum se cudela kako na lugevo za se im treba kniga , nikogas odma nema da ti kazat nisto. Posle svativ deka citaat knigi za sekoj problem, ne raskazuvaat po luge , "pokriek g*z nikkoj ne pluka".
    Vidov kaj edna koleska deka e celden na stranata na bibliotekata I bara knigi od ovoj tip I Mi Klikna deka Treba I Jas.

Ova go pisuvam da ve ohrabram ako citate vakvi knigi otvorete tema pa da si razmenuvame naslovi. :handshake:

Last edited: Jan 8, 2019
    eta, GoodGirl45 and honey.11 like this.
  8. WarriorMind

WarriorMind Популарен член

Дечки итно ми треба да ми препорачате книга за возрасен маж со психолошка тематика. Итно ми е за утре треба да ја купам.

Не мора да биде психолошка да е вредна за читање

9. GoodGirl45

GoodGirl45 Популарен член

Многу ми е криво што порано не ја отворив темава, каснам знам. Во случај се' уште да ти треба:
    „Терапија“ од Себастијан Фицек или „Убави девојки“ од Карин Слотер; и двете книги се психолошки трилери

Многу ми се допадна и „Никогаш не се знае’’ од Карин Слотер(трилер)

WarriorMind likes this.
  10. WarriorMind

WarriorMind Популарен член

Сепак го ценам твојот труд а овие книги ќе завршат на мојата листа.:lol:
    Обожавам психолошки трилери.
    Инаку ја зедов Сапиенс од Џувал Ноа Херари и секако сум на листата од оние кој чекаат да ја прочитат.:D
    Книгата ми се допадна бидејќи ја опишува историјата од Биг Бенг па се до денес објаснувајќи зошто и како сме дошле до овој степен.

GoodGirl45 likes this.
  11. Totce

Totce Истакнат член

Zdravo :) Moze li da mi preporacate nekoja feministicka kniga na mk jazik :) Sakam da podaram na prijatelka :) Fala odnapred

12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Дали го имате прочитано романот Заборавената ќерка напишан од Силвана Панева?

13. malecko5

malecko5 Популарен член

Препорачајте книга со која би си ја подигнала самодовербата

eta likes this.
  14. LoveRain

LoveRain Популарен член

Здраво!
    Има акција во Антолог 5 книги за 199 денари, но за одредени книги.
    EA4C94A0-8CBE-4474-9254-CF7A86C1BD30.jpeg 59870494-FDA0-4993-87EB-737762291182.jpeg 5798FCF4-723F-4803-A318-E38D85DA9D2D.jpeg Еве овие книги можат да се купат, па сакав да ми препорачате кои 5 книги да си ги купам доколку некој ги има прочитано и е задоволен. :)

15. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Последно ја читав Рингишпил од Јелена Алимпиќ ама не беше тоа што јас го очекувам од книга. За мене ,,лесен" роман, еден вид на дневник, без длабочина и посебен начин на пренесување на настаните.
    Препорачајте ми некоја слична на Вештица, Пиреј. Некоја која ќе те натера да се внесеш во книгата, стилот на пишување да е специфичен.
    Жанрот не е важен.
    Се надевам добро објаснав. :)

16. jok

jok Истакнат член

@IM.TMKQ Вештица и Пиреј не ми се читани, ама би ти рекла да пробаш со Николо Аманити. Современ италијански автор, пишува за обичниот човек. Ама на интересен начин, воопшто не е досаден. Го има по библиотеките.
    Враќање од Бернард .Шлинк, огромна препорака за неа. Со доста специфичен стил е и
    Пештера на идеите од Хуан Карлос Сомоза. Ја споредуваат со Името на ружата од Еко.Било која од Еко.

IM.TMKQ likes this.
  17. *Ива

*Ива Истакнат член

Зима со мирис на капини, Темјанушки во март и Тајната колиба на плажата. Сите три прочитани во еден здив, предобри!
    Исто така би ви ја препорачала и Славејот, силна и емотивна приказна

Anomis11 likes this.
  18. eta

eta Популарен член

Многу паметен совет до детето, секоја чест.
    А книгава само во англиска верзија ја има, или преведена е и на македонски ?

19. zbuneta66

zbuneta66 Истакнат член

Кажете некој добар трилер. Освен Шепнувачот, 23, Без збогување, Мали црни лаги , Ако не постои утре.
    Дали некој ја има читано Душокршачот

20. azelea

azelea Популарен член

Ако не ти се читани " На раб на лудило" и " Зад затворени врати" ,тукушто ги дочитав и ги препорачувам.

pravnicka_2604 and zbuneta66 like this.