Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Преселба од Скопје во внатрешноста поради работа по струка

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Marte1997, 5 април 2022.

1. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    4.275
    Сериозно збориш дека киното, паркот ... се луксуз ?

Мислам дека не постои град без парк, а и театар има во не толку малите градови, па и по некој не толку исфуран мол .

На spacegirl92, Mikha4, prashinka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.967
    За нас од страна шо секоја година молиме е. За вас од Ск мош и не е.
    Театар еднаш месечно претстава, два пати макс. Во мојот град парк нема. :)

На staycalm и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  3. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.405
    Мислам ај да не се лажеме сега, не нема мол во повеќето градови, има неколку бутици, нема толку места за социјализација, клубови, кина, театри, читални, библиотеки.
    Стварно ми е жал што само во Скопје се вложува. Да си имаа се помалите градови, зарем некој би си го напуштил семејството, друштвото, домот за да дојде во Скопје.

На staycalm, KittyAgnes, kikin и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Loving boy

Loving boy Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    116
    Така ти изгледа пошто ги нема тие работи во твојот град а да живееш у Скопје сигурно ретко би ги посетувала тоа може секој скопјанец да ти го потврди.

На kikin и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  5. Marte1997

Marte1997 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    Сите пријатели и познати ми препорачуваат да не идам а јас сум 50/50, веројатно тука ќе останам но сепак.

6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.967
    Mоже да, може не. Во Скопје се живее брз живот. Во помалите е обратно, скоро и монотон.
    За млади има само кафичи и дискотеки. Друго нема. Едно кафе, еден круг низ град и дома.
    За мене кино моментално ми е луксуз. Пошто јас треба да минам толкав пат за да гледам еден филм, не е мал трошок.
    Гратски превоз нема, такси е изгор. Не е баш сјајно и бајно. За привремено е ок, за постојано не е.
    За мол, има неколку така да речеме згради со внатре тезги или бутици најчесто со роба од Шутка купена и ја препродаваат за неколку 300-500 денари поскапо.
    Нема паркови, во цел мој регион има само еден така подобар парк, во друг град кој е четвртина од тој од Скопје.

На christinnn, theowndemon и Loving boy им се допаѓа ова.
  7. Mateo mark

Mateo mark Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    157
    Јас имам обратна емиграција направено.

А во мојот роден град има доста луѓе преселено од Скопје, бидеќи има една компанија каде на ниво на Македонија се дава една од највисоките плати.

Можеме да дискутираме до утре за кино, театри и слично(иако еднаш во месецот се оди), можеме и за прекрасниот парк... кој навистина ми дава мир(нема во помалите градови таков парк)...
    Но исто така можеби да дискутираме за сообраќајниот метеж(во мал град никој не ти свири), за арогантните скопјани(во мали места се фини луѓето)...

Во мал град парите имаат поголема вредност.

На работно место во мал град речи и да немаш стрес... се е нормално човечки, на хуман начин се решаваат евентуалните проблеми.

А најбитно од се во мал град имаш ВРЕМЕ

На kikin, Lotus Girl, Loving boy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    @Marte1997 сум за да се пробаш. Не слушај други што ти зборуваат, ако не се обидеш нема ни да знаеш. Посекако не губиш ништо, а само искуство плус.

На Ladybug98, Bitter-Sweet и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Јас сум од Скопје а се преселив во Берово..

И поубаво ми е него ли во Скопје..
    Со оглед на тоа колку е мало Берово, верувам дека кај и да се преселиш нема да е помало од БЕ.
    И малите градови имаат свои предности, јас да сум како тебе ќе се преселам...

Цел свет се сели, на запад од големи градови и станчиња од 50м2 одат во села и живеат комотно и убаво.. во некои случаи дури и куќите им се на 500метри една од друга..
    Само кај нас е табу тема живеењето во мало место или не дај боже да спомнеш дека се селиш на село..ауу

На _Schmetterling_, forumce, Noemi и 25 други им се допаѓа ова.
  10. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    4.275
    Во делот дека се е сконцентрирано во Ск да се согласувам, најмногу за институции кои работат на принцип за еден документ луѓето мора да доаѓаат Ск и да вадат.

Во делот на моловите и куглањето верувај не е така како што мислиш. Кога ќе ти бидат достапни нема ни да помислиш на нив.
    Еве ќе ти кажам за себе во ГТЦ немам отидено добри 5 години, во Сити мол година може и повеќе, Ист Гејт ми е на 5 мин со кола имам отидено 2 пати.

Во Скопје во парк најчесто се оди за викенд, и најчесто фамилии со дечиња да се прошетат. Останатиот дел гледат викенд да избегат и да отидат надвор од Ск ( најчесто во околината на некое помало градче )
    За летно време да не збориме.
    Кафичи да има, клубови на една рака се бројат.

На Celltica, Espadrila, Ena05 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.819
    Допаѓања:
    3.148
    За кој град се работи ако не е тајна?
    Зошто да не одиш и пробаш некоја промена?
    Посебно ако станува збор за убава и добро платена работа, не знам колку вреди да пропуштиш таква прилика. Во меѓу време барај слична /иста работа во Скопје.
    Скопје тука е, нема да ни избега. Ако не ти одговара нешто во другиот град, можеш во секое време да се вратиш назад.
    Размисли си убаво
    Јас сепак мислам дека треба да оди, ништо не губиш само искуство плус ќе си имаш.
    Ти посакувам среќа што и да одлучиш :l:

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.967
    @Lotus Girl
    Секако нема да се постигне. Милионски град со толкава плоштина. Може таа фамозна куглана или кино ти се пола саат со бус или кола.
    Ама млад човек во град со околу 50.000 луѓе и едина занимација да е кафич е монотоно. Нема никакви атракции и актуелности за младите.

На Lotus Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.405
    Од Скопје сум. Во ГТЦ и јас не одам, освен по потреба ако барам нешто конкретно. Ама Сити мол и Ист Гејт скоро секоја недела. Кино исто така доста често посетувам. И за болници поголем избор, и за спорт, и за искачање. Во поголеми градови како Битола и Охрид пример, можеби и би живеела. Не знам дали си посетила помал град, пример Кочани, Вевчани.. да ми извинат членките што живеат таму- ама ништо нема.

14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Паркови и природа секаде има. Имам живеено и во СК и во БТ, и можам да кажам дека Бт ми е сто пати поубаво. Се е поблиску, паркот ми е поблиску сто пати од Ск што ми беше, ако во центар живеев, и е преубав. Има кафичи колку сакаш, ресторани, теретани, куглана... не треба сто автобуси да смениш за да одиш негде. Преспанско езеро ни е до газот шо се вели, за пола саат си таму, за Пелистер да не зборам. Пијачките и храната поефтини, не е изгор како Скопје... за ништо не би се вратила, каде каде ми е поубав и поорганизиран животот, а ништо не ми фали.

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  15. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Девојче, иди пробај ако не пробаш како ќе знаеш?
    Што ако успееш?
    Гледај малку позитивно.
    Млада си смени неколку места, ќе стекнеш и повеќе искуства.

На Limpan, Bitter-Sweet и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Зависи шо работа и колку плата искрено хахахах. И општо каква перспектива ќе имаш, и дали ти вреди "жртвата" во поглед на работно искуство и идни вработувања.
    Јас имам живеено во повеќе помали градови низ Мк. Зависи од местото, и колку е оддалечено од Скопје. Ако можам да стигнам за саат-саат ипол би се преселил.

Цел свет се сели кон помали места, предградија и села.
    Кај нас се уште трендот е обратен, пошо ние сме назад во многу работи...
    Инаку факт е дека поголем град нуди поголеми можности за пополнување на слободното време.

На Abracadaver му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    4.275
    Сум била во поголемите градови и се најнормално си функционира Битола, Охрид, Гостивар, Велес, Штип, Струмица, Гевгелија ... само разлика у цени. За жал во Ск животот стана прескап. За едно искачање од дома секако треба да имаш 500че во џеб.
    Голем/ мал град секој според својот начин на живот. Во студентските денови и јас мислев дека Ск е мн подобро место за живеење, ама со текот на годините почнав да гледам поинаку на работите.

На Directioner005 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.790
    Зависи што ти е важно во животот. Секоја шанса поврзана со работата е добра за стекнување искуство кое и тоа како вреди за понатамошното напредување. Ако приоритет ти е друштвото и излегувањето, тогаш не мора да се селиш заради работата, можеш да си седиш невработена, а друга таква прилика да не ти се укаже повторно. Не е дека понуди за работа има во изобилство.
    Ама, ако сакаш да напредуваш во кариерата, добро е да почнеш некаде, макар и во мал град. Нема цел живот да останеш таму, а Скопје не ти бега.

На Amellie13, staycalm, Celltica и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Marte1997

Marte1997 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    Ми се нуди одлична шанса ќе работам баш тоа што го сакам Асистентка на Факс после ќе гурам сигурно и до професорка но сепак Ск е Ск, а таква шанса нема можеби да ми се отвори пак.

На cresa-jagoda и Cka им се допаѓа ова.
  20. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Македонија не е голема држава и не живее голем број на население, па со квалитетна инфраструктура, автопатишта, локални патишта, брзи возови може драстично да се скрати патувањето од еден град до друг град.

Така Скопје ќе се растерети, помалите градови ќе живнат, но треба инвестиции за работа, квалитетно планирање и реформа на образованието, како и добро распоредување на дисперзирани студии.

Со добра инфраструктура секаде патувањето ќе се скрати за час до час и половина.

Инаку, народот во Источна Македонија е многу срдечен и добродушен. Мои пријатели не ни размислуваат да се женат со девојки од Скопје. Голем дел си фатија девојки од таму и викенди си цепаат кај нејзе дома.

На Doc и prashinka им се допаѓа ова.