Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Преселба од Скопје во внатрешноста поради работа по струка

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Marte1997, 5 април 2022.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.098
    Еве јас сум обратен случај. Во Битола не можев да најдам работа по струка па дојдов во Скопје.
    Ти да беше од Битола, а да ја најдеше работата што ти се нуди сега во Скопје, ќе одеше?

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.805
    Јас сум од Скопје, и во друг град во внатрешноста би живеела само се работи за Велес, иначе не.. Мислам дека не би можела да се навикнам толку лесно на едноставно, неразвиено, мало место.. Велес е одлична замена за Скопје а и блиску е, друго ништо од градовиве во Македонија..

3. Marte1997

Marte1997 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    Да за Штип се работи.

На 6th sense, kikin и elimkd им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.777
    Допаѓања:
    169.496
    Многу зависи од 1) плата 2) колку сакаш 3) дали мислиш дека социјално ќе се спојш. Напрај си мини викенд одмор, не со журки туку да истражиш местото. Види како ќе ти биди.

И самата виде на многу прија мал град тука. На многу не. Ептен е индивидуално. Во поглед журки и социјален живот, доколку се вклопиш да знајш и во мало село, ко ќе ом кај баба ми, има кафич и журки. :D Е сега други работи се ептен индивидуални по град. Пример јас лично функционирам подобро во поголемо место. Ко читав дека не секој град има кино и парк - жал ми падна. Или пак тврдење и да има вакви работи не се користеле често. Парк ми е дел од секојдневието, макар кафе со Пес да испијам сама. Кино ми е најдобра 2-4х месечно релаксација. Па дури и имање ветеринар и ветеринар на повик/ дежурен е луксуз без кој не можам да замислам да сум некогаш. Сум била без ова, ама од ко го имам нема шанси без то. И да бидам искрена ми недостига мол оти Битола нема иако низ годините се од чеин продавници скоро имаме. Оти сега пред да излезам прам план како да свртам низ цел град се да најдам и 100% ќе заборам нешто, а во мол се ми е уз пат и на едно место. Дури и би одела толку далеку да речам ме релаксира да гледам раздвиженост. Неќам да сум во интеракција со луѓе ама зафатени улици и луѓе како се движат ми дава сенс на топлина. Или автобус. Јас бев шокирана дека нема во сите градој. При дожд да не мора такси да плаќам е стварно екстра. Можи не се редовни ко Скопје и чести, туку на 40 минути една линија врви ама бар ја има.

Поентата ми е, размисли од шо можиш и си океј да се откажиш. Од шо не можиш по секоја цена. Шо е то шо сега ти е секојдневие, а таму ќе ти е луксуз. За ова со мини истражувачки одмор сум сериозна.

На Ahoy, Marte1997, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    @Marte1997 да одиш. Ене го Штип каде е, и не е толку мало гратче, убаво е развиено. Башка и убава ти е работата, ако не ти се допаѓа можеш да си дадеш отказ, ама верувај ем работа по струка тешко се наоѓа, ем искуството стекнато ќе ти биде од голема помош понатаму. Имаш 25 години, сигурно ти е незгодно да чекаш пари од твоите за кафе, време ти да се осамостоиш, да работиш на себе, да ги решаваш животните прашања.
    Едно да запомниш многу е полесно да се истакнеш меѓу помалку луѓе и да напредуваш кариерно. А за викенд за саат ипол си дома макс. Иако мислам дека ќе се заљубиш во поедноставноста што ја нудат помалите градчиња.
    Инаку размислувај вака, на мој близок му треба час и половина да стигне на работа од Драчево до Ѓорче плус нервозите во сообраќајот. Кажи си сама кои се твоите за и против аргументи.

На Ladybug98, 6th sense, Cosmic Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    32.358
    @Marte1997 ти де нуди работа што ја сакаш и размислуваш дали да ја прифатиш заради мислењето на некои што ти се прават другари.

За Штип конкретно знам дека Универзитетот беше милениче на претходнара власт, Нивна твроба. Им напукаа плати за кои оние на УКИМ и УКЛО може само да сонуваат (види компарација на НАКС од лани). Плус асистенстка позиција е нешто што значи динамичност во работата што ретко каде на друга позиција можеш да ја добиеш. Ќе пишуваш докторат, па ќе имаш избори во звања, па истражувања, проекти, конференции. А Штип сега има врска со Скопје со автопат (нов, убав). Реално за саат време си во Скопје. Не знам зошто ти е дилемата. Стварно не разбирам. Реално ако сакаш можеш и секој ден да патуваш Скопје Штип и крај.

А за помалку гужва и повеќе слободно време помал град е закон. Секаде пешки стигаш за 15 минути. Е да и ради тоа е досадно. Сите се по два пати дневно седнати на кафе. И истите моабетио ги вртат па досадно им било. Е па нормално. У Скопје било интересно. Да кога додека се прибереш од работа отишол денот и немаш време за кафе по два пати дневно секој ден, едното искачање на два три дена е интересно.

Последна измена: 6 април 2022
    На Ladybug98, Celltica, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Пред неколку години, бев во Битола на една пракса која требаше да трае три недели. После два дена се вратив.
    Преселба од еден во друг стан, во истиот град е голема психичка промена, замисли друг град, или држава. Најбитно е колку си ти спремна за истата.

Јас би ти препорачал да не ја пропушташ шансава. Скопје е overrated кога станува збор за кариера. Точно е дека има поголеми можности од другите градови, меѓутоа има и петпати повеќе луѓе кои чекаат на истите.

На Marte1997 и theowndemon им се допаѓа ова.
  8. Regina.Phalange

Regina.Phalange Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.429
    Aко работата е со договор од 6 месеци, јас би ти препорачала да пробаш. Прво ќе имаш работно искуство, второ ќе бидеш по самостојна, сама ќе мораш да се снајдеш. Нема да е најлесно, ама има и позитивни страни. Trial run за ако некој ден сакаш негде уште подалеку од Скопје да одиш. Скопје и семејството и пријателите не ти бегаат, таму ќе си се, а може и да те посетуваат. Не губиш ништо

На Snowflake97 и Marte1997 им се допаѓа ова.
  9. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Ako stanuva zbor za dobra rabota od aspekt na prosperitet, mozhnosti, plata, zoshto da ne se preselish.
    Mk e tolku mala sho kaj da si vo mk, vo sk ke stignesh za 2 do 3 saati.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    @Marte1997 Се сложувам со мислењето на членката. Познавам баш еден професор што работи на Штипскиот универзитет, живее во Скопје и патува кога има предавања. Така да, без разлика дали ќе патуваш или ќе седиш таму, не ја пропуштај оваа неповторлива шанса.

На Snowflake97 и Marte1997 им се допаѓа ова.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.908
    И самата викаш дека можноста ти е одлична.

Ако за некое време после стекнато искуство во работата би можела да се префрлиш на позицијата што ја сакаш во Скопје јас би прифатила и би живеела со мисла дека сето ова е привтемено.

Конктетно за Штип најдобрата работа е што моментално со автопатот ти е многу блиску. Исто така можеби ќе имаш колеги кои се од Скопје и патуваат секој ден, па би патувале заедно.

Друго... да бидиш спремна, да, Штип нема парк (кога веќе се спомнуваше погоре), нема народ по улица, нема движење, нема каде сама да прошеташ, а да ти биде интересно пример и лично мене ми е еден од полошите градови во земјата (а сум поминала доста време во буквално сите градови голежи и мали).

Затоа најбитно е како го замислуваш секојдневието зошто разликата е голема, но ако работата ти е многу битна јас би прифатила не одиш на крај на светот а и секогаш имаш опција кога и да посакаш да се вратиш Скопје засекогаш.

На Marte1997 и GirlRose им се допаѓа ова.
  12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    Штип е нај студентскиот град во Македонија. Таму има поголеми забави од Скопје. Буквално градот живее во младиот дух.
    Со новиот автопат Скопје - Штип се иде за 40 минути.

Да речеше дека се работи за Валандово, Делчево, Демир Хисар или слични, да се размислиш, ама Штип ги нуди едни од најубавите можности за млади луѓе во државава.

На zuto, Jana06, mira.mira и 3 други им се допаѓа ова.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.967
    @Marte1997
    Кариерно приликата ти е супер, нема дилема. Убава прилика е, дефинитивно.
    Како човек што живее во Штип и е скоро на иста возраст како тебе ти кажувам живот нема. Во смисла ако си социјална личност. Не зборувам од аспект на 40 годишна жена што живее во Германија со години. Од причина што градот е мал е монотоно. Пошто од дома работа и обратно ќе е. Ако си воркохолик океј, може нема да осетиш. Ако си повеќе социјална особа, да. Градот воопшто не е развиен моментално, во секој поглед. Луѓето не се баш толку добри, посебно помладите генерации. Низ цела држава е исто. Пусто е, сите млади се иселени и секојденвно многу бегаат, претежно е се постари. Ама твоето работно место нуди посоцијализација, така да повеќе ќе се мешаш со луѓе и лесно ќе запознаеш. Метеж не е дека нема баш, има. Посебно околу 2,3 саато.
    Ако нешто те интересира во оваа смисла или нешто што те кочи конкретно за градот пиши ми.
    Пак ќе кажам, кариерно приликата не се пропушта. А, и за привремен престој и не е толку лош. Скопје е далеку некои 50 минути макс. Е, сеа кога ќе отворат патарините малку ќе е голем трошок ама тоа е. На факс има професори од Скопје ама тие цело време си одат, не знам дали тука се преселиле.
    Да се едитирам, градот е толку сменет на полошо овие 2,3 години значи страшно.

На theowndemon и Marte1997 им се допаѓа ова.
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    @Marte1997 ај пакувај куферите и терај на пастрмајлија. Штип и не е така мал како што го опиша. По образложението мислев ќе речеш Кичево, НЕготино (нема факултет таму ), Aма Штип и не е така запуштено место. ЌЕ смениш живот, ќе смениш атмосфера...Пробај, па ако не оди, враќај се. Да не ти биде некогаш криво зошто не си пробала. Ништо не губиш, туку ќе стекнеш искуство, нови пријатели, предности и маани на живот настрана од дома итн итн итн

На Billy Idol, cresa-jagoda и Marte1997 им се допаѓа ова.
  15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    Kumanovo voopsto ne e mal grad, ima 100.000 ziteli, sekogas e guzva koga odam tamu, imam bliska koleska od fax i rodnini i cesto odam. E sega molovi nemaat osven eden pomal trgovski no momentalno pravat nov pogolem. Poradi toa sto e epten blisku do Skopje pa i nekoj golem moll smetam deka nema ni da.opstoi. Go stavi vo isti kos so Vinica , Makedonska kamenica itn. sto ima ziteli na prsti da se izbrojat i realno nemaat nisto.

Vo odnos na temava za dobro rabotno mesto jas bi se preselila, baska sto Stip ne e mal grad i ne e ni zatucan voopsto.

На Billy Idol и Marte1997 им се допаѓа ова.
  16. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Не ги прочитав сите мислења, ама девојче да одиш без размислување, тие што те премислуваат само ти љубоморат.

Ако ти е толку за журки, еве реално Штип имаат 100 пати подобар ноќен живот од Скопје.

Не е темата за тоа, ама не го разбирам делот Скопје си е Скопје и "можностите" што ги нуди.
    Кои се тие можности, сообраќај хаос и гужва.
    Мене пари да ми даваат и стан нека ми дадат гратис во Скопје не би живеела, по никоја цена.

На Feminka22, Regina.Phalange, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    И јас се чудам како некои пишале дека во Штип нема ноќен живот, кога градот има најдобар ноќен живот од сите градови во Македонија.
    Во Скопје имам поминато пола од својот живот и не можам да кажам дека ноќниот живот е нешто посебно, баш и поради тоа што сите се групираат во своите општини, додека Штип иако е релативно мал град (среден за мк стандард), сите се наоѓаат на едно место. Таква атмосфера кога гледаш во чаршија огромен број на млади луѓе на едно место, игла да нема каде да фрлиш има само уште во Битола и Охрид на лето.
    За клубови пак да не се зборува. Во Енџелс цела Источна доаѓала за викенди.
    Не сум живеел таму никогаш, но од Скопје сум доаѓал во Штип само поради тој убав ноќен живот. Секој што студирал таму може да го потврди тоа.
    Сега со короната не знам како е, но верувам дека ќе се врати како што беше.

Имаат мол сега, за кино и театар не сум сигурен, но со автопатот поблиску е од Штип до центар, него ли од Волково, Радишани или Драчево.

На IRBBB, cresa-jagoda, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Dorita

Dorita Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    46
    Tebe ti se cini deka e topol i dobrodusen, vo malite mesta sekogas imas kameri sto snimaat koj kade odi so kogo odi od kaj mu pari, zavist, pustanje muabeti... Nemozes vo privatnost da ispies nadvor kafe site te gledaat kako si oblecen so kogo sedis... Od kaj toa deka se fini?

На Аргентина *, Feminka22, Arjanit2021 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    8.698
    И во Скопје е исто право да ти кажам. И во урбаните и во приградските населби. Дел од секојдневието е.
    Малоѓраганштината си ја носат луѓето со себе, да не речам од дома.

На IRBBB, Bezimenka90, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.792
    Значи ова е одлична, супер можност. Ама гледајќи според коментариве, ми се чини нема да ја прифати. Оти, според некои од вас, да се живее во помал град е нешто за жалење. Штета.