Преселба од Скопје во внатрешноста поради работа по струка

Discussion in 'Општи дискусии' started by Marte1997, Apr 5, 2022.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

@Marte1997 зошто да не , штом имаш шанса . Животот е еден , треба да се зграби секоја прилика што ти се пружа . Јас , мајка на 3 деца , очекувам сезонска работа во Алјаска ( Боже мој , не дека е сјајно и бајно таму , не е дека нема да ми недостигаат маж ми и децата , поготово децата ) ама зошто да не ја искористам шансата да ја посетам Алјаска ( и други места секако ) при тоа да имам финансиска придобивка , која овде не се вади ниту за цела година да работиш ? Ти бар ќе си во Мк ( и да имаш семејство , без проблем може да те посетат и да ги посетиш ) , во време на социјални мрежи не би требало воопшто да се двоумиш , доколку тоа е работата што сакаш да ја работиш ( тоа што имаш фах е плус за тебе во случајов ) .. Јас не би се двоумела , земајќи во предвид дека веднаш аплицирав за работа на другиот крај на светов .

2. water

water Активен член

скопје ако немa ништо во другиве градови има :D

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Stip si e super grad se ti e na dofat i ne e so ceni do plafon. A Skopje ti e epten blisku koga sakas mozes da pretrcas, eden kup profesori i asistenti ima od Skopje.

4. elimkd

elimkd Форумски идол

Угледна работа те чека, на твое место не би се мислела, би прифатила

cresa-jagoda likes this.
  5. Celltica

Celltica Форумски идол

Јас сум од Скопје и никад не би останала во градов да не бев врзана со работа и да имав некоја перспектива во некој поубав помал град. Градот е катастрофа, не дочитав за кај ти е планот и колку мало место е, ама мене да ми понудат работа во некое не сосема мртво место надвор од Скопје ОДМА би си отишла. Каков живот какви бакрачи :D
    Остај ги овие за сити мол што ќе се потепаат оти првпат мол виделе, дури се напикаа таму да купат станови, за грев.
    Ако ти е добра кариерна одлука, на тие години таман ќе ти дојде да се одвоиш малце од дома и да се осамостоиш.

GirlLove, JoyJoy, Loving boy and 5 others like this.
  6. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

значи не слушај веќе мислења. Иди на викенд неколку пати во Штип, нека те поврзе некоја другарка со девојче од таму, нека те прошета. Не е мал Штип, има убав ноќен живот и мнг млади интересни луѓе. Слушај се себеси, млада си но шанси вакви не доаѓаат секој ден и ако не ти одговара после неколку месеци дој си СК

JoyJoy, WildMk and Feminka22 like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се согласувам.
    Никој нема да те држи насила, ако не ти се бендиса толку.

Не ќе се селиш на Марс.
    Македонија е 200 х 250 км површина.
    Големата земја :D

CrazyGirl15, Celltica and Feminka22 like this.
  8. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Реално гледано за секоја ситница сите од помалите градови се зависни од Скопје. Се е буквално сконцентрирано во Скопје. Не зборувам за шопинг или излегување, туку за институции, доктори, професории. Се што е квалитетно е во Скопје.

9. Abracadaver

Бре, бре, голема работа ако некој те погледнал и прокоментирал нешто. Вие као да не гледате и да не коментирате. Голема работа.

cresa-jagoda and prashinka like this.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ама реално така е
    Во Охрид тоа иам приметено
    Сите со сите се знаат и сите за сите сѐ знаат
    Не можеш да искочиш со дечко, да се начукаш, да дуваш на раат пошо до утре цел Охрид ќе знае, за нив зборам.
    Мене само тоа ме нервира во малите граѓани, тој менталитет шо го имаат и сите со сите шо се знаат.
    Ја од 500,000 луѓе во Скопје
    Знам некои 900 така нешо
    И да дознаам нешо за тебе пример, на кој ќе кажам? На другарки шо не те ни знаат или шо ги заболе за тебе.Ептен ако се погоди у иднина исти познаници да иаме
    Шо ми се дешавало

WildMk likes this.
  11. Abracadaver

Мислиш дека во Скопје не се знае? Се знае и те како. Посебно ако некое машко сака и планира нешто сериозно со некоја девојка и те како може да дознае и да се распраша.

JoyJoy and prashinka like this.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Добро и јас дознавам сѐ логично
    Со социјалниве мрежи уште полесно, гледам кој го следи, ако е некој шо иам муабет сѐ ќе дознаам.До адреса на живеење.Ама сите не можат.Треба и луѓе да знаеш, да има кого да прашаш.Има луѓе шо имаме заеднички познаници па пак ништо не знаат за нив.Ако си ја чуваш приватноста, друго е

13. Abracadaver

Нема цел живот да имаш 16 години и такви работи да ти се приоритет. Мене ни на 16 години не ми биле. Во помалите градови има помала девијација и поголема контрола на истата. Баш поради тоа што повеќе се знаат. Секое машко и женско знае со каква будала си има работа.

JoyJoy, elimkd, Алек*** and 3 others like this.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Убаво си е Скопје, јас си го сакам и стварно имаш што и да ти текне.
    АМА такви напорни денови има, да ти здосади животот, ти се иде у пм да фатиш, куќа на село да си купиш и никогаш да не се вратиш. Од друга страна, пролет во Скопје не ми се мења за ништо на свет :l:
    Како и да е, јас на местото на членката би си ја пробала среќата во друг град, ако ништо друго бар искуство плус, збогатено цв, ново друштво.

JoyJoy, cresa-jagoda and 6th sense like this.
  15. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Да, голема работа е затоа што лошо влијае врз самодовербата и развојот на младите личности. Можеби треба да се применува Вил Смит метод за таквите "луѓе" кои не научиле да гледаат пред себе, можеби така ќе им дојде памет коа нема друго.

Едит - Не дека поддржувам насилство, ниту постапката на Оскарите пред милионска публика, нема ни некоја допирна точка со ова, но многу повеќе ме револтира тој менталитет на осуда и шиканирање кон поразличните, обележан од тотална игнорантност какви последици може да остави тоа врз нив.

Last edited: Apr 6, 2022
  16. Abracadaver

Кој типува дека на @Marte1997 за пола година ќе и вртиме крпче на свадба во Штип? :P

Јас ставам илјадарче.

La-loca and 6th sense like this.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ако се деси
    Ја идам следна у Штип да барам муж
    Дај Боже да ѝ вртиме
    Ама прво зетот овде на распит. Детален :!:

18. Abracadaver

Јас сум оровоџа. Да се знае уште на почетокот. Да јадат лајна „кој е келчово, па и ко типично скопско педерче облечено“.

19. Dorita

Dorita Истакнат член

Mene na 18 godini mi dijagnosticiraa retko avtoimuno zaboluvanje na kozata od soncevi zraci. Site prijateli sto mi bea begaa od mene kako leprozna a niz grad pustile muabet deka imam sida. Majkamu na deckomi posle sto mi bese go natera da me otkaci zasto toa bilo strasno nesto. Kolku li me povredija uste me boli

Аргентина * and WildMk like this.
  20. Celltica

Celltica Форумски идол

А мислиш во Скопје го нема тоа? Тоа е до менталитетот на народот, се што наведувате како менталитет на мал град го има и во Скопје пошто прво истиот народ е дојден да живее тука, второ и тие што сме родени тука не влечеме којзнае какви корени скопски, трето и тие што се скопјани со потекло не се нешто поарни.
    Не знам како го замислувате Скопје, ама пак е Македонија во мало, со некој мол плус, некоја кафана плус и слично. За паркови не сакам да зборам пошто не е дека цвета зеленило, ако парк е аргумент за живеење во град, Скопје не е градот кој го барате. Ако сакате бетон и многу бетон, гужва, загаден воздух, тогаш е за вас.
    А во однос муабети, сплетки и слично, не да има. Пак истиот народ живее, не е дека овие во Скопје сме нешто многу покултурни :D
    Единствен плус аргумент е пристапност на лекар специјалист поголема, ама и тоа не е правило, знам луѓе од Скопје што се оперираа во Битола пример заради стручност на лекар.
    Инаку во право беше една членка, овде во Скопје со пат 2 саата ќе си го пополниш слободното време, сакал не сакал во работни денови не можеш да мрднеш нешто да правиш за рекреација. Така да на членкава викендот и е тука за забава секако.

IRBBB, Dorita, cresa-jagoda and 4 others like this.