Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Преселба од Скопје во внатрешноста поради работа по струка

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Marte1997, 5 април 2022.

1. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Малце од темата би излегол, но, и во Скопје, но и во други градови има разен народ, народ кој ќе те поттцени, ќе те навреди, има и добри.Јас последниве неколку месеци постојано во други градови одам по дискотеки.Таму е поефтино и нови девојки, нови познанства правам.Скопје е пренатрупано и смачено ми е.Исти кафичи, исти дискотеки, исти луѓе.Добро е некогаш и нешто ново во животот да направиш, некоја промена посебно.

Би се надоврзал и за работата, да не биде оф топик, но секако дека ако ти се исплати и сакаш нов начин на живот, добро е да живееш во друг град, ако е Скопје супер, доколку е друг град, пак супер.Само направи си добра математика, цена на продукти за обичен живот и да имаш нешто за крај на месец.Не да црнчиш и крај со крај да поврзуваш.

2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.621
    Какво цепидлачење боже.
    На помалку години од тебе,заминав сама на друг КОНТИНЕНТ за работа.
    За гз место држава, каде од еден крај на друг стигаш за некој саат - вакви филозофии (facepalm)
    Иди пробај, доколку не ти се допаѓа за 40 минути си у Скопје и готово.

На sparklie, IRBBB, Mnik и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Другарка на 19 години отиде исто на друг континент за да заработи некој динар
    Треба и муда малце.
    Ајде еднаш се живее.Скопје не ви бега

На Mnik, cresa-jagoda, Mikha4 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Од моја гледна точка јас да имам шанса да работам и живеам во друг град би прифатила. Мислам дека секоја промена е добра и секое едно искуство е плус во животот. Ќе запознаваш нова работа, колеги, пријатели и сл.
    Без навреда кон Скопјани но мене Скопје никогаш не ми се допаѓал како град. Пре би живеела во некое помало мирно градче, одколку во Скопје. А од каде и да појдеш за 2-3 саати си пак во Скопје.
    Барем мене лично тие журки и ноќен живот ми се изживеани и не се палам веќе на такви работи. Човек што знае да се забавува и со добро друштво секаде ќе му е интересно.
    Пробај, немаш што да изгубиш. Ако не ти одговара секогаш можеш да се вратиш дома.

На Mnik, cresa-jagoda, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Таму јас кај што сум мрднала ти ни на сон не си била, не си давај за право да измислуваш работи за луѓе кои не ги познаваш, ти многу нашетаната.
    Мое право е некој град да ми се допаѓа а некој не. Јас за себе кажав дека немам намера да живеам во мал град а и немам причина за такво нешто. Некој ако сака може и на планина да си оди да живее, негов избор. Пред некој ден бев у друг град, ете намерно не го именувам оти многу сте нежни па ќе се навредите, половина час кружев и барав место кај да јадам од што беше се толку прекрасно. И да, слаб е изборот во поглед на се во помал град, му се допаднало тоа на некој или не.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Wooow дај жити се кажи каде тоа си била, бар да почнам да сонувам дека и јас одам. (facepalm)

Ти не само што кажа дека не сакаш да живееш во мал град, туку ги извреѓа малите градови, како сме немале продавници од каде да си купиме алишта, демек Скопје е светска метропола.
    За искуството што пред некој ден си го имала, најверојатно во Прибилци што не си можела да најдеш место за јадење, тоа не значи да ги сместуваш сите помали градови во едно и да ги правиш дека се запустени.
    Ама најверојатно испод части ти е да застанеш некој минувач затоа што ти си дама из Скопје и да прашаш каде има сендвичара или не знам што си барала. ;)

На spacegirl92, cresa-jagoda и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Не, ти си таа што се обидува да навреди други членови, носи заклучоци а не ги познава и им ги извртува зборовите само затоа што не делат исти ставови со тебе.
    За воља на вистината, не ми паѓа на ум некој кој се одсели во внатрешноста заради сјајните можности кои му се пружиле а обратни примери имам многу.
    Секако ти ќе си живееш каде сакаш а јас каде сакам.

8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Да ама тие "сјајни можности" се врзани со работа. Никој не е иде во Скопје зошто има 3 кафани плус, мол и кино. Идат зошто им се нуди работа подобра или подобра кариера. И да, тоа е најчесто од внатрешноста во Скопје, ама поентата е дека на членкава и се нуди таква сјајна можност во друг град што не е Скопје. Да одбиеш асистентска позиција (што на УКИМ треба род од еднорог и крв од девица за да ти понудат без политика и јаки врски), а да одбиеш само заради избор на ресторани и бутици е многу незрело. Мислам си има право, ама ако сака да гради кариера стварно, да се пресели во друг град на помалку од саат од тука е ништо во споредба со останатите "борби" што ја чекаат во работата.
    Особено ако сака да се бави со наука и академија. Утре ако ја пратат на размена подолго во некој институт надвор од земјава во не толку развиена земја, пак ќе седи во Скопје?
    Едноставно ако не е спремна на таа динамика, академија не е за неа и не би требало воопшто да размислува за тој кариерен пат.

Последна измена: 8 април 2022
    На Mnik, Billy Idol, winnie02 и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Јас целокупно гледам на работите. Џабе ми е добра работна позиција и добри примања ако не сум среќна во таа околина. За себе кажав дека не би била, ако на некој му е убаво тогаш се разбира дека е јасно кој избор да го направи. За мене пак незрело е човек да биде осврнат исклучиво кон материјалното без да размисли дека со таква одлука животот комплетно се менува. Мене ми е потребно место кое нуди многу различни содржини. Треба да се работи за да се живее а не обратно. Барем кога е кариера и добри примања во прашање, јас лично по нив би трагала надвор од границите. Членката сама ќе си одлучи, не ни мислев на неа кога си го дадов мојот личен став.

Последна измена: 8 април 2022
  10. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Не знам колку години имаш, ама мислам премлада си и не си искусила како стојат работите во однос на работа/кариера/преселување/можности. Не е ад хоминем ова, да не го сфатиш така, ама ме потсеќаш на мене во едно далечно време кога се изгледаше толку едноставно :)

На Mnik, Frosty!, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.940
    Проблем ти е да се преселиш во помало место за да се осамостоиш и да заработуваш свои пари без да зависиш од никој?

На JoyJoy и Feminka22 им се допаѓа ова.
  12. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    За такво работно место размислуваш дали да одиш во Штип?
    Јас да сум на твое место до сега ќе ми беа куферите спакувани и немаше да размислувам воопшто, дали си свесна која шанса е тоа и колку луѓе би отишле а немаат кој да ги пикни на такво работно место.
    На крај на краиштата можеш и да патуваш секој ден за помалку од 1 час си во Штип сега со патарините ќе биде скапичко ама сепак.
    Јас од ПП до БТ за на факултет одам 45 минути( Со сопствено возило ) а не за такво работно место.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    За мои стандарди не сум премлада, веќе си имам изградено солидна кариера. Сепак стојам на ставот дека освен работата и парите, битно и тоа како ми е опкружувањето и местото каде би живеела. Лично познавам две колешки од факултет кои одбија многу подобри работни места во внатрешноста и сега работат во Скопје за помалку, плус ќирии плаќаат. Самите си кажуваат дека не им се допаѓал животот во тие места, никој не ги влечел за јазик. Фер инаф мислам, сигурно така им е подобро.

14. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Освен ако колешкиве ти се неизживеани толку, или се нешто под 25 години, друго објаснување за оваа себе-тортура немам :D Да работиш помалку платена работа со поголеми трошоци е лудост, кај и да си. Освен ако не работиш администрација нешто со клатење врата, па да ти се исплати пошто за тоа неработење и тие пари се многу.

На Mnik, Frosty!, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    [
    Нивен избор. Такви примери има безброј. Во глобала сите кои се дојдени на работа во Скопје а притоа плаќаат огромни кирии, се сомневам дека толку поголеми примања имаат тука па тоа да им се исплати. Тие си знаат.

16. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    90% од тие кои се дојдени не значи дека платата им била поголема во Скопје, туку дека воопшто само тука нашле работа. За помала плата и плус трошоци никој не си го остава домот и 200 молови и кина да има, за кои со толку мала плата и толкави трошоци секако ќе немаш пари. Мислам никој разумен де.
    Ти нема логика муабетот.
    Ни па постојат толку многу луѓе што за помали плати дошле во Скопје колку што ти тврдиш дека познаваш. Гарантирам дека од љубов кон Скопје и некои бенефити како овие на темава, ноќен живот, или тоа твоето со бутиците, никој не дошол да живее.
    Доаѓаат за студии или кариера/плата која ја немаат во своето место.
    Го напраивте Скопје како да е Стокхолм мајку му.

На IRBBB, jacqueline.s, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Не туку вие ги направивте сите останатите градови како да се Стокхолм. Живејте си каде ви одговара, ваше си е. Кој каде мисли дека му се нудат можности нека си оди слободно. Јас можности не би барала во внатрешноста, битно ми е да ми се допаѓа и средината. Ако ми е до кариера, вработување и подобра плата подобро ќе ги барам надвор од државата. :hai:

18. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Во Париз да не живееш ти? :rofl:

19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Јас би прифатила.
    За почеток немора да се селиш веднаш, најди си стан под кирија и повремено доаѓај си во Скопје.
    Осети ја атмосферата во градчето, види дали , како и колку ке се снајдеш, побарај си друштво...

Во помалите места животот е по бавен, по смирен, дури некаде и кола нема да ти треба, се е на дофат и во близина.

Ако ти се бендиса и видиш дека можеш да опстанеш, тогаш нареден чекор-купи си станче и онака во помалите места квадратот не е 1400-1600 евра

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. @Zaljubena

@Zaljubena Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    335
    @Marte1997 убава работна позиција ти се нуди, тешко се наоѓа тоа сега, пробај прифати си ништо не губиш.

Во однос на другите членки кои извртевте муабети дека ако не си од Скопје "ги пропушташ само журките".
    Самите сте свесни дека за најситен детаљ морате да дојдете до Скопје, нема факултети во вашите градови, молови итн.
    Дека Скопје е за журки не е.
    Нема потреба да се навредувате ако сте од друг град.Секој град со својата убавина, со своите предности и недостатоци.