Преспанско езеро

Discussion in 'Патувања и одмори' started by Isabel, Jul 24, 2011.

1. Queen8

Queen8 Популарен член

Од аспект на културно-исторската вредност апсолутно се согласувам, коментиравме по однос на плажите, дека се’ уште не се доволно средени, фали некој кафич, пицерија, ресторан, некое детско катче, луна паркче, да има основна забава и за деца, и за возрасни. А, дека е прекрасен преспанскиот регион, никој не оспорува, се разбира дека си има своја посебна убавина, иако не ги имам шетано сите села, односно споменатите Љубојно и Брајчино и не можам да кажам ништо, низ Царев двор имам поминато, го имам посетено Претор, Отешево и Ресен, имам убави импресии, но сепак сметам дека треба да се инвестира таму.

2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Каква желба ми створи да ја посетам Преспа не си свесна.
    Од дете кога не водеа Асамати не сум била.
    Се надевам и јас ќе ја доживеам на начин како тебе:inlove:

RedRevolution likes this.
  3. hellocity

hellocity Популарен член

Глупаво е што нема вечерно време кај да се оде у 9 ке треба да си легнеш ако не си со друштво ако си со родители или со дечко...

Queen8 likes this.
  4. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

и @Queen8
    Точно дека нема не знам каков, да не речам никаков ноќен живот за млади, затоа и реков, кој сака ете го Охрид, кој за жал го упропастија со урбанизацијата, ноќен живот колку сакаш.

Сепак во Ресен има по некој кафич, нешто како ноќна забава видов дека се прави во Стење, можеби и Претор или Сливница, ама за навечер баш не сум сигурна за таму.

Ние лани со бебе бевме две недели и навечер одевме во Ресен, седевме до кај 24 - 01 по полноќ највеќе, тогаш не беше проблем заспан да го преместиме во кревет, сега е. :D

Во Претор на плажата има супер ресторан бар со многу убава атмосфера и имаше народ, барем додека ние седевме таму на плажа до кај 20ч.

Сливница има огромен ресторан а подолу на плажата и бар кои не знам како функционираат навечер, се надевам има нешто.

Стење знам дека има ама мн лоша музика трешти. |(

Едвај чекам кон крајот на месецов ќе одиме пак, ќе се распрашам што прават младите преспанчани навечер и ќе ви пишам, само знам дека честа ноќна дестинација им е Битола на многу. ;)

Puffy2019 and Queen8 like this.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

6. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

7. MamaMaca

MamaMaca Истакнат член

Девојки, предлог за сместување на преспанско езеро?

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

@MamaMaca Конкретно сместување не знам да ти кажам, ама можам локација да ти препорачам.
    Плажата и езерото според мене најдобри се во Сливница. Поточно имаш две плажи, Connect Beach прекрасно уредена i Coca Beach мислам беше, има ресторанче и некоја лежалка, уредена е ама повеќе е за со сопствен "материјал" :lol:.
    Е сега во Сливница смештај директно на плажа нема, има горе во селото, ама можеш и во т.н. Претор, има доста вили таму и до Сливница се стигнува брзо пешки, по патеката, а Претор, како населба покрај езеро е доста по уредена, 3-4 ресторанчиња на плажа, некоја продавничка и така.
    Така да според мене најдобро е да се сместите во туристичката населба Претор. Значи не во селото Претор, туку во т.н. Претор, да не се збуните :).

MamaMaca likes this.
  9. Matea^_^

Matea^_^ Истакнат член

На Преспанско езеро секогаш ми е убаво:D. Добро е и за со фамилија а и со друштво сме биле и убаво си поминавме.
    Годинава бев на еден ден и искрено премногу ми е жал за водата што е разотидена и никој не превзема ништо во врска со тоа:(. Само што прочитав на нет била изгубена вода колку 2 Дојрански езера:( Не знам колку е вистина дека толку многу ама во секој случај има многу изгубена вода а и имаше еден период и петиција во врска со тоа:(

Ahoy likes this.
  10. kikin

kikin Популарен член

Дали оваа гофдина бил некој накај Преспанско?: Како е? Се бањаат ли луѓе?

11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Сливница е супер, Отешево кај Черти Камен исто, Долно Дупени е најубава плажа, но за капење мене не ми е баш баш, иако многу се капат и таму.

12. Annath

Annath Форумски идол

Може препораки за сместување?
    Апартмани Галакси ги гледав, ама нема ништо слободно.
    Некое место кај што сте биле, погодно за деца?

13. kikin

kikin Популарен член

ЈАс најдов бунгалов во КРани. Сакав неколку дена на таков викенд да појдиме, камперски, ама испадна сепак бунгалов - куќичка. По тоа што ги гледам по фб океј се. Со оглед дека барав бунгалови, за друг смештај не знам да ти кажам, освен дека и во отешево има куќарки, ама за периодот јас што барав (продолжениот викенд) ништо слободно.

Annath likes this.
  14. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Која плажа ја препорачувате на преспанско езеро?

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Релакс види во Претор, Рива во Стење, Лејквју во Отешево или на Букинг/ АирБнБ. И на Кајак.мк види, ме да има нешто.
    За со деца најдобра е плажата во Сливница, другите се ок ама езерото внатре не е за пофалба, посебно не за со дете. И Крани евентуално.

Сливница (Плажата Цоца е подобра), Наколец, Долно Дупени, Черти Камен и Коњско (за авантуристи повеќе) :)

16. Annath

Annath Форумски идол

Не е за мене, прашував за една колешка, Крани и фаќа око, па ќе се јави да праша дали има место.
    Фала @kikin @Ahoy.

Ahoy likes this.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ај кажете ми добро место на Преспанско езеро за со мало дете во хотел. Ми фати око Lakeview hotel and resort, ако била некоја да ми каже впечатоци. Инаку, не сум била досега таму освен како ептен мала еднаш. Фала

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Лејквју како хотел е супер, природата е предобра и целиот вајб, ама езерото за капење искрено не е. Ќе треба да одите барем до Черти Камен, на околу 2км од Лејквју.

Хотели на Преспанско нема, освен Лејквју и можда Рива во Стење, што исто не е баш за капење таму. Јас би се сместил во апартмани во Претор или Сливница, каде има супер ресторанчиња за јадење :)

Jana06 likes this.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, за храната ми е најмногу затоа сакав во хотел, исто и интернетот ми е битен фактор зашто работиме со мм. Сливница ми е преубава на слики супер штом има ресторани. Фала

Ahoy likes this.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Имаш два таму, Конект и Цоца. На плажа се.

Претор ми е поомилен по тоа прашање, е таму веќе без грешка се ресторанчињата, годинава има и нов мислам, таму не сум бил. Претор има 3 сигурно и уште 1 потенцијален. Ама ни Претор не е баш за капење :D

Jana06 likes this.